Производителите прехвърлили отговорността на държавите и на пациентитеЕК крие клаузи

...
Производителите прехвърлили отговорността на държавите и на пациентитеЕК крие клаузи
Коментари Харесай

Ковид-ваксините - от мишките на хората

Производителите трансферирали отговорността на страните и на пациентите
Европейска комисия крие клаузи за договорите с фармакомпаниите

Препаратите са пробни, твърди правист

“Необясним е натискът да се имунизират деца и бременни против COVID-19”, разгласи доцент Атанас Мангъров на конференция, проведена от АБВ. Той цитира обява в едно от най-авторитетните профилирани издания - New England Journal of Medicine, в която се показва, че за начало на клиничните изпитвания на ваксини при бременни се е разчитало на резултати от изследвания с мишки. “Клиницистите са разчитали на данни за развиването и репродукцията при животни, ваксинирани с Moderna, които не са посочили опасения за сигурността (на ваксината), и не е имало биологично правдоподобна причина технологията на тРНК да бъде нездравословна по време на бременност...”, написа в обявата на здравното издание. Там е посочено, че “... измежду 827 участници в изследването, които са съобщили за приключена бременност, бременността е приключила със импровизиран аборт при 104 (12,6%) и с мъртво раждане при 1 (0,1%);...”

“Интересен феномен е, че всички клинични изпитвания при деца и бременни дами бяха направени едвам когато компаниите производители получиха позволение за приложимост и бяха освободени от отговорност за всички възможни странични реакции на имунизациите. Това даде картбланш за голям опит с хора, които бяха уверени или прилъгани да се имунизират. Това е правено преди 70 години, само че под друга форма, при която не се е желало осведомено единодушие. Случващото се е извънредно грозно и рисково и изцяло безотговорно”, добави той.

Мангъров бе безапелационен, че натискът да се ваксинират деца е непонятен. Основната концепция е, че те са главен контейнер на инфекцията и когато се имунизират, тя няма да се популяризира. “Всички данни досега демонстрират, че имунизирането могат да се разболяват, да се заразяват и да заразяват. Същото се отнася и до натиска да се имунизират лекари и учители. Там концепцията е не толкоз тяхното здраве. Там главният мотив са грижите за това тези професионални категории да не популяризират инфекцията измежду хората, с които си поддържат връзка - пациентите и децата. Тези причини са несъстоятелни, тъй като тези, които са имунизирани, не са защитени от това да се заразят, от това да се разболеят, те могат да заразяват други хора”, уточни той.



Столичният юрист Милен Пенев разяснява обстоятелството, че договорите с фармацевтичните компании, утвърдени за произвеждане на ваксини против COVID-19, добиха гласност с огромно забавяне - едвам през януари-февруари т. година Смущение обаче буди фактът, че забележителна част от текстовете в тях са заключени за обществен достъп на страницата на Европейската комисия, особено в частта за страничните резултати и освобождението от отговорност на компаниите производители. Той акцентира, че отговорността се трансферира напълно върху обособените страни, които купуват медикаментите. Адвокат Пенев показа частите от контракти с фирмите, утвърдени за произвеждане на ваксини.

“При всички тези неясноти, които са свързани с имунизациите, явно производителят някак не е уверен в тяхната сигурност. При всички тези обстоятелства, дава отговор ли на правните правила, справедливостта и морала тези ваксини да бъдат наложителни? Защо се подписва декларация от жителите? Защото са експериментални”, разяснява юристът.

Пишат промени в Закона за здравето
АБВ упорстват имунизирането да остане непринудено
Законопроект за допълнение и изменение на Закона за здравето, който да подсигурява доброволността на имунизацията против COVID-19, приготвят от партия АБВ, заяви ръководителят на партията Румен Петков.
Румен Петков акцентира, че липсва каквато и да е статистика, която да даде обща картина и оценка каква част от популацията на България и Европа се е сблъскала с ковид и има построен имунитет.

“Няколко пъти слагаме въпроса, че в България не се дава информация и липсва разбор на новозаболелите и приетите в болница, които към този момент са имунизирани. А това е явен детайл на операция на публичното мнение. Ние ще настояваме Народното събрание да задължи държавното управление и здравното министерство да се прави такава ежедневна справка”, разяснява Петков.

От АБВ ще изискат по формален ред от Европейската комисия по Закона за достъп до информация да бъде възложен цялостния текст на договорите с фирмите, които създават и продават имунизациите против COVID-19. Румен Петков уточни, че основни текстове във въпросните контракти са с стеснен достъп, което слага под въпрос сигурността на тези лекарства.

Президентът привика незабавно министри поради четвъртата вълна
Има пари за ограниченията, бизнеса и пенсиите
Има проби и дизенфектанти



България е на 3-то място в Европейски Съюз по смъртност и на 8-о място в света, което е доста обезпокоително, заяви президентът Румен Радев.

Приходната част на бюджета, даже и при тежка Коронавирус вълна, ще бъде изпълнена. Това увери служебният финансов министър Асен Василев на срещата при президента Румен Радев. Държавният глава свика незабавно част от служебния кабинет поради обстановката с COVID-19 у нас.

Независимо какъв брой пари има, то държавното управление не може да ги харчи без наказания от Народното събрание. 1.5 милиарда лева към този момент са събрани към приходите. С спомагателните доходи от 1.6 милиарда могат да се финансират всички ограничения - за бизнеса 430 млн. лева, 335 млн. за здравните ограничения, 575 млн. за цялостно финансиране на всички стратегии и актуализация на пенсиите от 1 октомври.

“От средствата има и пари за нови избори. Парите за президентските избори бяха употребявани за предварителните парламентарни избори”, сподели Василев и добави, че актуализацията на бюджета е доста уравновесена и подсигурява всички пера. Нека се прегледа, в случай че би трябвало и поправи, само че до края на месеца би трябвало да бъде призната, сподели той.

Служебният здравен министър, Стойчо Кацаров, чийто отпуск бе преустановен, заяви, че обезпокоително ниско остава равнището на имунизацията измежду българите. Той регистрира удобна наклонност, че се е засилила имунизацията при хора над 65 години. “Що се отнася до проби, защитни средства и дезинфектанти - системата е снабдена, увери министърът.

“България е на 3-то място в Европейски Съюз по смъртност и на 8-о място в света, което е доста обезпокоително. Хиляди българи изгубиха живота си, по тази причина е значимо да имаме ясна осведомителна акция, с цел да знаят хората и институциите кое и по какъв начин се прави. Целта не е да затваряме бизнеса и страната, а какво може да се направи, тъй че да остане в оптималната степен да действат държавни институции и бизнеси и системата на образованието”, акцентира по време на срещата президентът Румен Радев.

“Нулева толерантност”
Си Ен Ен уволнява неимунизирани
Американската телевизионна корпорация Си Ен Ен разгласи на чиновниците си в петък, че трима техни сътрудници са били освободени наложително от работа, поради отхвърли им да спазят фирмената политика за наложителна имунизация против COVID-19, оповестяват медиите зад Океана. Във вътрешна връзка, изпратена до работещите в Си Ен Ен, изтекла в общественото пространство, президентът на корпорацията Джеф Зукър осведоми подчинените си, за получена информация, че трима от тях са се явили на работа без да са наложително имунизирани, вследствие на което са били “освободени”.

“Позволете ми да бъда изцяло явен, организираме политика на нулева приемливост по този въпрос”, споделя Зукър в писмото. Информацията не прецизира кои и на какви длъжности са уволнените от Си Ен Ен.

Заради разновидността Делта
Съединени американски щати приготвят повторна имунизация на есен


Американската организация за качеството на храните и медикаментите приготвя да показа в края на септември съответен проект за започване на повторна имунизация на популацията против COVID-19, заяви “Уолстрийт Джърнъл”. Стратегията ще се ползва към всички към този момент имунизирани, най-много тези със слаби имунни системи и изправени пред доста по-голяма заплаха от заразяване. До момента формалните американски управляващи не са предложили спомагателна доза серум, само че администрацията на Белия дом към този момент увери, че в случай че се стигне до там Съединени американски щати разполагат с задоволително запасни от ваксини, с цел да се оправят със задачата. Решението дали да се стартира повторна имунизация на популацията ще зависи напълно от разбора на обстановката с разпространяването на разновидността Делта на COVID-19 в Съединени американски щати.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР