Производителите на ориз алармират, че културата може да поскъпне с

...
Производителите на ориз алармират, че културата може да поскъпне с
Коментари Харесай

Оризът драстично поскъпва

Производителите на ориз сигнализират, че културата може да нарастне с 10-15 %., поради увеличаващите се разноски за развъждането му. " Проблемът с цената за напояване на оризищата е доста огромен и е от няколко години. За две години водата за напояване на ориза нарастна с над 50%. За други поливни култури - скокът в цената е с 300 на 100 ". Това съобщи пред NOVA Георги Видолов, ръководител на Българската оризова асоциация.
Те чакат да получат парите за отплата на нарастването на водата в най-скоро време. Това би понижило разноските за по този начин скъпото им произвеждане. От сектора настояват, че над 95% от българския ориз се продава зад граница, а ние ядем евтина продукция от Виетнам и Мианмар. Оризът единствено през последната седмица нараства на едро с 3.9 на 100 и се продава по 3.43 лв. за кг.
Както е известно в средата на март тази година фермери излязоха на митинг откакто тогава се разбра, че държавното сдружение " Напоителни системи " е нараснало с 300% цената на водата за напояване.  В последна сметка, излъченият от президента Румен Радев, за длъжностен министър на земеделието Явор Гечев даде обещание на фермерите 16 млн. лева за обезщетения за скъпата вода. Помощта обаче ще се приложи единствено след позволение от страна на Европейската комисия, посочи в сряда държавната пресслужба.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР