Производителите на хляб, млечни и месни продукти са принудени да

...
Производителите на хляб, млечни и месни продукти са принудени да
Коментари Харесай

Вижте с колко поскъпнаха хлябът, млечните и месните продукти

Производителите на самун, млечни и месни артикули са принудени да вдигнат цените, тъй като с изключение на силата, нарастване има при всички съставни елементи като горива, първични материали и даже опаковки, обясниха представители на другите сектори.

Инфлацията у нас мина 20%, без значение от формалната статистика. Ние го усещаме по джоба си и ни чака извънредно тежка зима, съобщи Мариана Кукушева, ръководител на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. По думите ѝ браншът е очаквал повишаването на природния газ, като има индикации, че през декември ще стигне 500 лв. за мегаватчас.
 Експерт обясни какви са проблемите, които водят до висока цена на тока Експерт обясни какви са проблемите, които водят до висока цена на тока
Вече към месец цените на тока на българската борса поддържат извънредно високи равнища. Някои мощно енергоемки производства стопираха, други..

Всичко това се отразява на себестойността на хляба, само че цената му за крайния консуматор не зависи от хлебопроизводителите, а от търговците, безапелационна беше тя. Всички съставни елементи, определящи цената на хляба, се подвигат - газ, ток, дизел и торовете. Тепърва браншът ще започ­не да работи и с пшеницата от новата годишна продукция, тя би трябвало да влезе в мелниците от 10-15 октомври. Цената ѝ тази година обаче е с 45 на 100 по-висока от миналогодишната по това време и продължава да пораства, уточни Кукушева. И макар че реколтата тази година е по-добра, пшеницата е борсова стока и цената ѝ зависи от интернационалните пазари, а търсенето сега е огромно, изясни специалистът.

Според нея страната би трябвало да предприеме ограничения, с цел да се разпредели тежестта от покачващите се цени. Една от тях, за което браншът упорства, е да се вкара 9% Данък добавена стойност най-малко за главните хранителни артикули.

Последните три месеца млекопреработвателите заплащат тройни сметки за ток, това няма по какъв начин да не се отрази на крайния артикул, съобщи пред “Труд ” Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите . Над 90% от компаниите в сектора към този момент са нараснали цените, като аз персонално съм ги повишил с 10% от 1 октомври, съобщи той. По думите му няма съставен елемент от производството, който да не е поскъпнал с най-малко 30% последните месеци. Дори солта е с по-висока цена, а цената на опаковките се е вдигнала с 60-70%.

Според него най-силно въздействие повишаването на тока рефлектира при киселите млека и трайните артикули, в производството и за съхранението на които се употребява доста електрическа енергия. Цените на месните артикули се усилват от октомври, предизвестиха и месопреработвателите. Поскъпването ще е с сред 8 и 10 на 100.
 Валери Белчев: Възможно е инфлацията да ни изненада Валери Белчев: Възможно е инфлацията да ни изненада
Възможно е инфлацията да ни изненада. За това предизвести новият длъжностен финансов министър Валери Белчев пред Нова телевизия.  &b...

От Съюза на птицевъдите разясниха пред “Труд ”, че високите цени на тока и газа се отразяват и на продукцията в сектора. Засега компаниите не са вдигнали цените, само че отоплението на люпилните, което е на ток, усилва себестойността на крайните артикули, сподели доктор Пенчо Каменов, изпълнителен шеф на съюза.

Повечето артикули и услуги от потребителската кошница на българите нарастват през последните пет месеца, демонстрират калкулации на  на база данни на Национален статистически институт. Поскъпват освен артикули, зависещи от цената на газа и петрола, а и редица други артикули и услуги.

Например цените на пътническия и въздушен превоз са нарастнали с над 64% от април до август, газът е поскъпнал с 37,4%, а горивата за коли с 11,7%. Но и цените на плодовете са нарастнали доста - с 16,6%, а маслото и олиото са поскъпнали с 8,9%. Значително покачване на цените има и на куриерските услуги (+7%), както и на услугите, свързани с поправки вкъщи (+5,8%). Поскъпнали са и килимите (+5,4%), облеклата (+1,36%) и обувките (+2,33%).

 Гълъб Донев за газта и тока: От януари ще има повишаване на цените Гълъб Донев за газта и тока: От януари ще има повишаване на цените
„ Ще има нарастване на минималната работна заплата. В момента се приготвят плановете за другите разновидности за нейното нарастване...

Драстично нарастват и природният газ и електрическата енергия за последните четири месеца, демонстрират калкулации на “Труд ”. От 1 юли цената на газа, одобрена от КЕВР, е била 49,94 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Всеки идващ месец тя се подвига, като от 1 октомври към този момент е 94,54 лв. за мегаватчас. Така повишаването за четирите месеца е с близо 90 на 100. Още по-драстично е нарастването по отношение на предходната година, когато от 1 октомври 2020 година газът е коствал 24,74 лв. или с над 282% по-евтино.

Подобна е обстановката и с цената на електрическата енергия за бизнеса. На сегмент “Ден напред ” на енергийната борса при започване на юли тя се е продавала за 175 лв. за мегаватчас, до момента в който при започване на октомври към този момент надвишава 328 лв. за мегаватчас или нарастването е с 88%. Спрямо година по-рано повишаването е фрапантно - с 253 на 100, като при започване на октомври 2020 година токът на борсата е коствал към 93 лв. за мегаватчас.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР