Производителите на батерии се изправят пред тежък недостиг на литий,

...
Производителите на батерии се изправят пред тежък недостиг на литий,
Коментари Харесай

Целите за електромобили са невъзможни без по-голямо производство на литий

Производителите на акумулатори се изправят пред тежък дефицит на литий, което акцентира нуждата да се преодолее китайската доминация върху веригите за доставки на първични материали. Това предизвестява шефът на австралийския производител на литий Lake Resources Стюарт Кроу. Той счита, че западните компании и държавни управления не са съумели да изградят подобаващи вериги за доставка на литий, което прави неустойчива задачата за повишаване производството на електрически коли. Поради значимата роля на литиево-йонните акумулатори за проектите на държавните управления, надяващи се да понижат нездравословните излъчвания, те се пробват да отслабят китайския надзор над веригата за доставки и потенциала за преправка, оповестява Financial Times.

" В момента Китай има на процедура 70-80% от цялата верига за доставки на електрически автомобили и литиево-йонни акумулатори, а оттова и за предпазване на сила, споделя Кроу. Западът е извънредно муден в приемането на тактика за подкрепяне и обезпечаване на веригата за доставки. "



Lake Resources създава цех за произвеждане на литий в Аржентина. Там компанията ще употребява технология, създадена от американската Lilac Solutions, за добиване на литий непосредствено от солен разтвор, а не посредством по-разпространения способ на изпаряване. Въпреки че е бил издигнат през 2015 година, заводът към момента не е създал литиев карбонат.
Реклама
" Прогнозите за дефицита на литий през тази година варират от 50 хиляди до 400 хиляди тона на пазар, на който евентуално може да се създава 450 хиляди тона годишно ", сподели Кроу.
Нереалистични цели
Миналата година Европейската комисия предложи понижаване на въглеродните излъчвания от колите с 55% до 2030 година по отношение на равнищата от 2021 година и със 100% до 2035 година, което на процедура ще направи невероятно продажбата на нови коли с мотори с вътрешно горене, а Съединени американски щати желаят до 2030 година половината от всички продадени коли да са електрически. Големите автомобилни производители като Volkswagen, Ford, Stellantis, GM и Toyota също са оповестили амбициозни цели за увеличение на производството на електрически коли и последователно унищожаване на бензиновите.

Според калкулации на Международната енергийна организация международните продажби на електрически коли би трябвало да доближат 47 млн. броя годишно, с цел да подсигуряват, че излъчванията от колите са в сходство с нейния " сюжет за стабилно развиване ", който ще резервира световното стопляне " доста под " 2 градуса по Целзий в сходство с Парижкото съглашение. Минната група Rio Tinto предвижда, че през идващото десетилетие търсенето на литий ще нараства с 25-35% годишно.

Даниел Морган, анализатор на минния бизнес в капиталовата банка Barrenjoey, съобщи, че е " невероятно да бъдат реализирани задачите за произвеждане на електрически автомобили, сложени от производителите на коли или държавните управления ". " Много обичаме да слагаме високи цели, само че когато се стигне до действителни резултати, това няма да се случи ", споделя той. Според него продажбата на 28 млн. броя електрически автомобили годишно до 2030 година е по-реалистична прогноза, само че даже това няма да е допустимо с до момента оповестените литиеви планове, като производството на литий ще би трябвало да се усили шест пъти до края на десетилетието.
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Транспорт
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР