Произведената валцова и пресова продукция през първото полугодие е нараснала

...
Произведената валцова и пресова продукция през първото полугодие е нараснала
Коментари Харесай

Приходите на "Алкомет" нарастват с над 12%

Произведената валцова и пресова продукция през първото полугодие е повишена с към 3.5% до 33.2 хиляди тона.

© Алкомет Още по тематиката
К50: " Алкомет " е най-хубавата компания на борсата

Компанията се възползва от спада в цените на суровините и да усили рентабилността си
5 май 2017
" Алкомет " утрои облагата си през 2016 година

Производителят на алуминиеви произведения е нараснал продажбите на специфични артикули за сметка на общоприетите
1 фев 2017

Причина за спада на облагата през първото полугодие е пазарният напън, който свива продажните маржове на компанията.Шуменският производител на алуминиеви артикули " Алкомет " е нараснал приходите си от продажби с повече от 12% през първата половина на годината. Основната причина за растежа са по-високите цени на метала, както и по-големите размери продадена продукция. Печалбата на компанията обаче понижава доста - с близо 34%, зад което още веднъж стои по-скъпият алуминий, който е вдигнал разноските за материали, както и свитите маржове. По-ниският резултат въпреки всичко идва след рекордно мощната 2016 година, когато сдружението утрои облагата си.

Пазарен резултат

Приходите от продажби на сдружението нарастват с 12.4% към средата на годината (виж таблицата), което се дължи основно на по-високите цени на алуминия на Лондонската борса за метали, както и на по-големите продадени размери, показват от " Алкомет ". Поскъпването на метала се вижда и в разноските на компанията, които нарастват със 17% до 169 млн. лева Намаляват обаче разноските за лихви (с към 28%) поради нарасналата доходност и надлежно усъвършенстваните условия на финансиращите банки.
Печалбата на " Алкомет " понижава с 33.8%, се вижда от доклада. Трябва да се регистрира фактът, че миналата година беше рекордна в историята на сдружението по този индикатор. През 2016 година компанията утрои облагата си, която доближи 26.7 млн. лева Основната причина за спада през първото полугодие е пазарният напън, който свива продажните маржове. Компанията печели точно от надбавката за преправка, защото борсовите цени на алуминия въздействат в двете посоки на приходите и разноските й.

Производство

През първото полугодие в леярния завод на завода в Шумен е създаден с към 1.5% по-малко алуминиев прокат. Увеличено е обаче количеството на валцовата и пресовата продукция с към 3.5% до 33.2 хиляди тона.

Продажбите на " Алкомет " като размер са се нараснали с 3%, като за пресовата продукция растежът е 4.7%, а за валцованата продукция - 2%. Общо са продадени малко под 34 хиляди тона продукция.

През тази година доста са се нараснали продажбите на специфични профили (19.4%), по-малък растеж има и при другите типове профили. " Процентът на нарастване на специфичните профили отразява непрестанно растящият дял на поръчките за профили с спомагателни механични обработки, което е перманентна цел и е източник за възстановяване на финансовия резултат на компанията ", се показва в доклада.

При валцованите артикули растежът се дължи основно на увеличените продажби на листа (12.1%) и ленти (9%). Продажбите на домакинско фолио, където " Алкомет " държи четвърт от европейския пазар, са нарастнали с 4%. Спад има при някои други типове фолиа. Компанията обаче е съумяла да навлезе на пазара на климатична и охладителна техника с нов артикул - алуминиева лента за топлообменници (финсток), вследствие на напъните за създаване на нови произведения с положителни качествени параметри и ориентирани към крайни консуматори. През първото полугодие на 2017 година продажбите от този артикул съставляват 17.5% от тези на обмазано и техническо фолио, взети дружно. През тази година са почнали и проби при клиенти на нова група артикули - фолиа за конвертиране, като задачата на сдружението е с тях скоро да се наложи на пазара на опаковките.

Нови артикули

През последните години компанията от ден на ден натъртва на развойната активност и създаването на артикули с по-висока добавена стойност и такива, приспособени към потребностите на всеки клиент. С тази цел беше уголемен екипът от специалисти в софтуерния отдел. Тенденцията се резервира и през 2017 година " Разширен е делът на в допълнение обработени алуминиеви профили. В развой на реализация е план за щанцова обработка на профили с извънредно предопределение. Продължава създаването на нови сплави и нови валцовани артикули ", написа в доклада. От компанията прецизират, че продуктите се одобряват добре на европейския пазар.

Основен пазар за сдружението остава Германия, където изнася 25% от продукцията си. След нея се подреждат Полша, Италия, Испания, България, Франция, Англия, Австрия, Дания и Унгария.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР