Произходът на поничката е доста обсъждан. Рецептата за пържено тесто

...
Произходът на поничката е доста обсъждан. Рецептата за пържено тесто
Коментари Харесай

Защо поничките имат дупка? История и легенди за произхода и формата им

Произходът на поничката е много обсъждан. Рецептата за пържено тесто не е нещо непознато за нито една страна или просвета и вариациите на поничката могат да се видят по целия свят.

Въпреки че точното място, време и лице, отговорно за основаването на поничката, са незнайни, има няколко събития към историята ѝ, които са много любопитни.

Историята демонстрира, че холандците подготвят мазни кексчета още през средата на 19 век. Тези ранни понички са били просто топки от тесто, пържени в свинска мехлем до златисто кафяво. Тъй като центърът на тези кексчета не е ставал подготвен толкоз бързо, колкото и на открито, те били пълнени с плодове, ядки или други пълнежи, които не са претендирали готвене.

Тъй като холандските имигранти почнали да се заселват в Съединени американски щати, те траяли да вършат своите olykoeks, където са били повлияни и от други култури, до момента в който стигнали до днешните понички. Първоначалното решение за суровия център, а точно да се цялостни с някакъв заряд, било изместено от Хансен Грегъри, американски корабен капитан. През 1847 година Грегъри взема решение този проблем посредством продупчване на дупка в центъра на топката тесто. Така той отстранил проблематичния център.

Една много митична версия за откритието на Грегъри гласи, че концепцията му е дадена насън от ангели. Макар да има още версии към самото измисляне на дупката, делото несъмнено се приписва на този капитан.

През 1920 година роденият в Русия преселник Адолф Левит основава първата автоматизирана машина за понички. Футуристичният автоматизиран развой за правене на понички бил показан на Световния панаир в Чикаго през 1934 година Панаирът рекламирал поничките като шлагера на Века на Прогреса и те станали за момент кулинарна сензация в цялата страна.

Понастоящем поничките са обичана храна за милиони хора по целия свят. В днешно време славата им не избледнява, а в противен случай - пораства и се развива. Всекидневно се основават нови усети и украси, тъй че постоянно имаме опция да опитаме някоя нова и друга поничка.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР