Програмата за ваксиниране на пенсионерите ще стартира от 1 януари.

...
Програмата за ваксиниране на пенсионерите ще стартира от 1 януари.
Коментари Харесай

Ваксинираните пенсионери ще получат бонуса от 75 лв. с февруарската пенсия

Програмата за имунизиране на пенсионерите ще започва от 1 януари. А бонуса за възрастните хора, в размер на 75 лв., с февруарскимунизираните от тях ще получат начислени към февруарските пенсии. Хората не би трябвало да се носят никакви документи, справките ще се обменят сред Национален осигурителен институт и Министерство на здравеопазването.

Това сподели шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов по Българска национална телевизия, откакто даде подробонсти за новата самодейност на държавното управление.

Иванов бе безапелационен, че Национален осигурителен институт ще успее да преизчисли всички пенсии.

" Лицата ще получат на 7 януари преизчислените пенсии плюс 60 лв., като ощетени пенсионери няма да има ", увери шефът на Национален осигурителен институт.

Действителният стаж на пенсионерите ще се преизчисли с коефицент 1,35, а на обществената пенсия с 1,2, както до момента. По този метод всички пенсии ще бъдат увеличени. Иванов посочи, че в случай че има недоволни, могат да апелират пред Национален осигурителен институт.

" Трябва да се направи разбор през идващите 6 месеца, преди да се вкара нов метод на пресмятане на пенсиите. Размерът на пенсията зависи от размера на осигуровките, които лицето е внасяло. Хората, които са укривали приходи ще получават и по-ниски пенсии. Към момента има 1 млн. души, чиито пенсии ще са под 350 лева ", уточни Ивайло Иванов.

" Мярката 60:40 се оказа извънредно сполучлива по време на пандемията. 13 000 работни места бяха непокътнати. По нея са изплатени над 1,6 милиарда лв.. Тя ще продължи и отсега нататък ", разкри той.

Иванов регистрира, че Коронавирус рецесията е нараснала броя на болничните и средствата за компенсации.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР