Програмата за компенсиране на небитовите потребители на електроенергия вече работи,

...
Програмата за компенсиране на небитовите потребители на електроенергия вече работи,
Коментари Харесай

Вече са раздадени над 4 млн. лв. енергийни помощи за бизнеса

Програмата за компенсиране на небитовите консуматори на електрическа енергия към този момент работи, като досега са изплатени енергийни помощи за към 4 млв. лева, сподели през днешния ден министърът на енергетиката Андрей Живков. Това е към 1% от общата сума, която ще бъде разпределена за сметките през октомври и ноември, разясни министърът на конференция през днешния ден.

" Сериозната част на заплащанията ще стартират от 1 декември, когато се фактурират ноемврийските сметки. Крайните клиенти ще видят обезщетения за двата месеца вкупом. Работим за това, помощите да стигнат оптимално бързо до тях ", сподели още Живков.

Той добави, че са подписани 44 контракта досега, като остават още няколко, с цел да бъдат обхванати всички небитови клиенти, с право на помощи. Министърът напомни, че с решение на Комисията за енергийно и водно контролиране тези от тях, които са клиенти на Доставчик от последна инстанция, три месеца ще получават и спомагателна енергийна помощ от 30 лв..

Андрей Живков уточни, че върви и осведомителна акция, която да накара небитовите консуматори, които не са си избрали снабдител, да го създадат, тъй като в случай че останат клиенти на Доставчик от последна инстанция ще заплащат по-скъп ток. Кампанията включва листовки и видеоклип.

Общата сума, планувана за енергийни помощи за бизнеса през октомври и ноември е 450 млн. лв.. Попитан, дали ще има и помощи за декември, министърът разгласи, че тогава би трябвало да има парламент, който да реши дали и какви дотации да има. " Парламентът може да одобри други ограничения - събаряне на налози и акцизи, както за тока, по този начин и за природния газ ", разясни Андрей Живков.

В отговор на въпрос, той увери, че всички топлофикационни сдружения са готови за зимния интервал.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР