Програмата, приета с решение на Министерския съвет, е разработена като

...
Програмата, приета с решение на Министерския съвет, е разработена като
Коментари Харесай

Безлихвени кредити за пострадали от COVID

Програмата, призната с решение на Министерския съвет, е създадена като част от ограниченията, които държавното управление на Република България предприе за превъзмогване на икономическите последствия от разпространяването на COVID-19 и опазване на заетостта и икономическото богатство на хората, които работят в обстановка на внезапен спад в икономическата интензивност.

Продуктът е ориентиран към поддръжка на физическите лица, наети по трудов контракт или самоосигуряващи се лица, които вследствие на пандемията и изключителното положение/извънредната епидемиологична конюнктура краткотрайно не могат да поставят труд. „ Българска банка за развиване ” ЕАД (ББР) подсигурява абсолютно всички заеми, които комерсиалните банки отпускат при съблюдаване на изискванията на Програмата. Усвояването на безлихвени заеми по Програмата завърши през есента на 2021 година

В резултат от осъществен от ББР разбор на данните за положението на портфейлите от заеми и тяхното ръководство, както и комбинацията от фактори, водещи до понижена икономическа интензивност и възходяща безработица, като пандемията от COVID-19, войната в Украйна и възходящата инфлация, е направено обосновано съмнение за предстоящ растеж на длъжниците по показаните по Програмата заеми, които в къс времеви небосвод ще срещат усложнения при обслужването им.

В тази връзка е изведена нуждата от актуализация и усъвършенстване на обособени процеси посредством смяна в рамковите условия на Програмата.

Промените в Програмата имат за цел:
Увеличаване на опциите за надзор над качеството на образуваните от банките портфейли в посока ограничение на утежняването им посредством поощряване към дейни дейности по стабилизиране на експозициите, за предотвратяване от предварителна дължимост и събирането им по насилствен ред; Опростяване и облекчение на реда за предявяване на гаранциите от страна на комерсиалните банки; Създаване на предпоставки за обезпечаване на повече време и благоприятни условия пред длъжниците в усложнение да провеждат погасяването на отговорностите си по заемите.
За осъществяване на първата цел се предлага оптималният период за издължаване на заемите по Програмата да се усили от 5 на 7 години. Друго изменение е обвързвано с регламентиране на опцията гратисният интервал по Програмата да се употребява на части и да не е привързан с редовността на заемите.

Въведени са и промени, свързани с реализиране на другите две цели. Отпада изискването за наложително даване на спомагателен (извън даваните от кредиторите общоприети срокове) едномесечен период за непринудено заплащане от страна на длъжниците, като банките се задължават да подхващат дейности по предварителна дължимост на заемите не по-рано от 90 дни и не по-късно от 180 дни от просрочие на периодическа вноска/респективно от настъпил крайния падеж.

Отпада и срокът от 60 дни сред предварителна дължимост и подаването на документи в съда като изискване за предявяване на заплащане на обезпечени суми по Програмата.

В рамковите условия по Програмата се вкарва текст, според който при гибел на правоимащо лице ББР може да контракти с комерсиалните банки облекчени условия за заплащане по гаранцията, респективно за събиране/отписване на вземанията по заемите по-късно.

Изрично се прецизира, че осъществяването на Програмата се реализира с изключение на посредством присъединяване на комерсиалните банки в кредитирането на правоимащите лица, по този начин и в събирането на вземанията по заемите.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР