Програмата на четвъртия кино-литературен фестивал CineLibri, който започва на 10

...
Програмата на четвъртия кино-литературен фестивал CineLibri, който започва на 10
Коментари Харесай

Бляскави специални събития на CineLibri

Програмата на четвъртия кино-литературен фестивал CineLibri, който стартира на 10 октомври, планува десетки национални министър председатели, съпътстващи изненади и срещи с създатели от международна големина. Книгите, въодушевили съответните екранизации, ще се продават с извънредно понижение в интервала 10-24 октомври.

Зрелищното разкриване е на 10 октомври от 19.00 ч. в зала 1 на НДК. Иън Макюън ще бъде почетен с премия „ Синелибри” за повсеместен принос към изкуството на литературната акомодация, след което феновете ще се насладят на кино лентата „ На плажа Чезъл “, екранизация на едноименния шедьовър. Още на идващия ден, 11 октомври от 19.00 ч., изтъкнатият английски публицист, сценарист и държавник ще се срещне с читатели в книжовен клуб „ Перото “.

Ако страдате от сладката болест „ Бергмания “, не пропускайте празничното честване на 100-годишнината от рождението на Ингмар Бергман, което ще се състои на 13 октомври от 19.00 ч. в зала „ България”. Премиерата на документалния филм на Георги Тошев „ Лив Улман. Къщата на спомените”, отдаден на гениалния шведски режисьор и неговата спътница и муза, ще бъде увенчана с музика от знакови кинопроизведения, изпълнена онлайн от оркестъра на Софийска филхармония.

Сред специфичните посетители на CineLibri тази година е един от най-почитаните, неведнъж награждавани френски писатели, сценаристи и режисьори – Давид Фоенкинос. Макар създателят на „ Деликатност” и „ Шарлот” да идва в качеството си на член на фестивалното жури, българската аудитория ще има две благоприятни условия за прикосновение с творчеството му – на 14 октомври от 17.00 ч. във Френския културен институт той ще показа кино лентата си „ Ревност “, а на 15 октомври от 19.00 ч. ще подписва книги в границите на среща с читатели в книжовен клуб „ Перото “.

Другата вълнуваща среща с подпис е с един от най-успешните модерни холандски писатели – Херман Кох. Авторът на „ Вечерята” и „ Вила с басейн” се завръща в България като член на журито на CineLibri, само че в случай че желаете да поговорите с него за метаморфозите на героите му и за демоните в човешката душа, заповядайте на 14 октомври в 19.00 ч. в Литературен клуб „ Перото “.

Официалната гала по награждаване на спечелилите в конкурсната стратегия ще се състои на 16 октомври от 19.00 ч. в зала 1 на НДК. Представители на авторитетното интернационално жури ще разгласят имената на призьорите, а директно по-късно ще бъде излъчен филмът на Тери Гилиъм „ Човекът, който умъртви Дон Кихот “, едно от най-дискутираните киносъбития през последното десетилетие.

Любопитен акцент в програмата на CineLibri 2018 e премиерата на „ Уестуд: пънкарка, икона, активистка “ на 24 октомври от 19.00 ч. в Дома на киното. Филмът, отдаден на грандамата на английската мода, разкрива неподозирани страни на нейната персона. Безусловен покровител на идеите, в които има вяра, тя неслучайно е една от най-влиятелните фигури в света, кралица на пънк модата, „ Коко Шанел на нашето време”.

Източник: Monitor
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР