Програма юли: - Литературен маршрут, посветен на Дора Габеавтор и водещ:

...
Програма юли:
- Литературен маршрут, посветен на Дора Габеавтор и водещ:
Коментари Харесай

„Литературни маршрути“ през юли за творчеството на Дора Габе, Албена Тодорова и литературни разходки на Витоша и в „Младост“

Програма юли:

- Литературен маршрут, отдаден на Дора Габе
създател и водещ: Катя Зографова

3 юли | 18:30 ч. | Начална точка: пл. „ Райко Даскалов "

- „ Огромен наследник камък "? Научнофантастична разходка на Витоша
Литературен маршрут с създатели и водещи: „ Космотехника "

6 юли | 11:00 ч. | Начална точка: Златните мостове (автобусна спирка)

- В кухнята на писането. Разговор за креативния развой
Литературен маршрут с създател и водещ: Албена Тодорова

10 юли | 18:30 ч. | Начална точка: пред Министерство на земеделието и храните

- Омагьосващи небеса: литературно-философски траектории на планината
Литературен направления с създател и водещ: Тодор П. Тодоров

13 юли | 11:00 ч. | Начална точка: хижа „ Алеко ", Витоша

- Младост: сред блоковете, в редовете. Литературен маршрут в
създател и водещ: Тодора Радева

17 юли | 18:30 ч. | Начална точка: Народно читалище „ Младост 1971 "
Маршрутът е част от лятната стратегия за изкуство в града „ Девет слона ", която се провежда от фондация „ Син куб " в партньорство с Центъра за обществена визия.

Шестият сезон на Литературните направления продължава през юли с цели пет разходки. Два от летните литературни маршрута ще се проведат на Витоша, един от тях ще ни разноски из литературната страна на столичния квартал „ Младост ", за първи път ще има и персонална поетическа обиколка, която ще бъде отдадена на диалог за писателския креативен развой, въодушевен от новата книга на Албена Тодорова и разказан от самата нея.

„ Литературни направления " през юли обаче стартират още на 03 юли от 18:30 ч. с литературната градска разходка за живота и творчеството на Дора Габе. Маршрутът ще стартира от площад „ Райко Даскалов ". Негова авторка и водеща ще бъде литературната историчка, документалистка, есеистка и поетеса - Катя Зографова. Маршрутът ще мине през места, на които е живяла българската поетеса, писателка и преводачка - Дора Габе, ще се опишат истории за съдействията и другарските ѝ връзки с европейски писатели и култури. Ще стане дума за времето, в което е била заместник-председател на българския ПЕН-клуб, за първото място в София, на което е живяла и за мястото, на което живее със брачна половинка си проф. Боян Пенев, както и за самобитния книжовен салон, който фамилията е поддържало.

Последната спирка на маршрута ще бъде домът с музейната експозиция на „ Васил Левски " 60, който публиката ще прегледа с помощта на общителното домакинство на уредника Добрин Добрев-Финиотис. В „ Литературен маршрут за Дора Габе " ще се включат Милена Памукова (дъщеря на известния документалист и колекционер Стефан Памуков от Пловдив) и режисьорката Екатерина Минкова, която наскоро приключи кино лентата „ Другите Дора Габе ".

В две следващи съботи „ Литературни направления " няма да бъдат в града, а в планината до града. Едната разходка измежду природата ще бъде научнофантастична, а втората ще бъде отдадена на връзката сред философията и литературата.

Автори на първия „ Литературен маршрут " на Витоша ще бъдат антропологът Константин Георгиев и филологът Александър Попов от колектива „ Космотехника ". Те провеждат обществени лекции и полемики, а дружно със съдружие „ Съпромат " през 2023 година показаха и театрална акомодация на научнофантастичния разказ „ Другият сън " на Владимир Полеганов. Александър и Константин ще бъдат водещи на литературния маршрут - „ Огромен наследник камък "? Научнофантастична разходка на Витоша ", който ще се организира на 06 юли от 11:00 ч и ще тръгне от автобусната спирка на „ Златните мостове ". А ето какво описват „ Космотехника " за този книжовен маршрут: „ В литературата Витоша постоянно е надалеч: тя е виолетов остров или голям наследник камък, а нещата се случват единствено в полите ѝ. В тази планинска разходка ще разчупим облика на далечната планина и ще приказваме за връзките сред пейзаж, научна фантастика и просвета. Ще приказваме както за международни естествени мистерии от историята на науката и фантастиката, по този начин и за някои български образци от маршрута ни. "

Четири дни по-късно - на 10 юли от 18:30 ч. поетесата Албена Тодорова ще направи първата поетическа обиколка, отдадена на преди малко излязлата ѝ книга „ Откакто те няма ", илюстрирана от Мила Янева-Табакова (изд. „ Точица " ). За първи път „ Литературни направления " ще включат четене и роман на създателя за личното му творчество. „ Литературни направления " рядко са толкоз настоящи. По време на „ В кухнята на писането. Разговор за креативния развой " Албена Тодорова ще опише за любовта си към градовете, ще чете свои и непознати текстове, ще показа за процеса си към написването на „ Откакто те няма " и ще ни разноски из обичаните си софийски улици. Началната точка на този персонален и лиричен маршрут ще бъде пред Министерство на земеделието и храните.

Албена Тодорова е поетеса, която работи като финансист. Има три издадени стихосбирки на български език, две от които получават поощрителни награди на състезанието „ Иван Николов ". Нейни произведения са преведени на британски, хърватски, арабски и испански. След повече от 10 години живот в чужбина - Япония, Германия и Обединеното кралство - през 2020 година тя се завръща в София. Албена е измежду най-чувствителните наблюдаващи на града и постоянно канен създател на „ Литературни направления ".

Втората събота в планината ще бъде отдадена на философията и литературата и метода, по който откриваме облика ѝ в тях. Литературният маршрут ще бъде воден от писателя, мъдрец и учител Тодор П. Тодоров.

Началото на „ Омагьосващи небеса: литературно-философски траектории на планината " ще бъде от хижа „ Алеко " на 13 юли в 11:00 ч.

„ Маршрутът ще тръгне по високопланинските „ места " във философията и литературата. Ще обходи отвесните сюжети и придвижвания от библейските небеса, през Платон, Средновековието, възвишеното и омагьосващо диаболичното на романтизма, до „ Вълшебната планина " на Томас Ман и „ Емпузион " на Олга Токарчук. Планината постоянно е била топос на изключителното, обект на съзерцаване, източник на признание, мислена и действителна дестинация, странствуване и най-собствено място на неземното. ", споделя създателят на литературния маршрут Тодор П. Тодоров.

Последен от юлската стратегия ще бъде маршрут, който ще ни изведе отвън центъра на града. За екипа на фондация „ Прочети София " е все по-интересно да се следят вероятните връзки сред литературата и градските пространства в кварталите, настрана от центъра на града. Затова не е инцидентно, че този маршрут ще бъде воден от писателката и артистичната директорка на „ Прочети София " - Тодора Радева. Маршрутът е основан по самодейност и е част от лятната стратегия за изкуство в града „ Девет слона ", която се провежда от фондация „ Син куб " в партньорство с Центъра за обществена визия.

„ Младост: сред блоковете, в редовете. Литературен маршрут в „ Младост " 1 и 2 " ще стартира от Народно читалище „ Младост 1971 " на 17 юли в 18:30 ч.

Тодора Радева разказва своя авторски книжовен тур по този начин: „ Зеленият квартал " на София, както са наричали „ Младост ", крие доста истории в огромните пространства сред блоковете, около пазара, читалището и манастирчето, а преди следващото презастрояване там можеха да се видят даже следи от „ софийското море ". Тук са живели десетки хора, свързани с литературата и културата, измежду които Мирела Иванова и Георги Господинов, а романът на Гарт Грийнуел от Съединени американски щати е в огромна степен разположен в квартала. В тази разходка, надалеч от центъра на София, ще следваме текстове и разкази на очевидци и най-много ще търсим опциите за диалог, за споделени пространства, за прецизен превод сред съседи, генерации, нереалност и действителност. "

„ Литературни направления " са безвъзмездни и се организират без авансово записване.

„ Литературни направления " е план на фондация „ Прочети София ".
Събитията от програмата се осъществят с финансовата поддръжка на Столична община и са част от Културния календар за 2024.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР