Прогнозите за новата слънчогледова реколта в света стават все по-оптимистични,

...
Прогнозите за новата слънчогледова реколта в света стават все по-оптимистични,
Коментари Харесай

Новата слънчогледова реколта: Все по-оптимистични прогнози

Прогнозите за новата слънчогледова годишна продукция в света стават все по-оптимистични, написа. Най-актуалната от тях е на Службата за външните пазари към Министерството на земеделието на Съединени американски щати (FAS USDA) от средата на август, която планува производството на слънчогледово семе в света през 2023/24 година да възлезе на 55,80 млн.т, с 1,11 млн.т повече спрямо данните отпреди един месец и с 2,8 млн.т повече спрямо предходния сезон.

Основна заслуга за по-оптимистичната прогноза е на Русия и Украйна.

Според FAS USDA руснаците могат да разчитат на рекордна годишна продукция от 17,5 млн. тона, с 1 млн.т повече от първичната прогноза и с 1,2 млн. т над резултата от предходния сезон. За украинските фермери годината също наподобява добра, като оценката за добива от маслодайната просвета е увеличена от 12,4 млн.т до 13,5 млн.т (12,2 млн.т - 2022/23 г.).
 Зърнената годишна продукция е слаба, имаме потребност от 1 млн. тона слънчоглед
Зърнената годишна продукция е слаба, имаме потребност от 1 млн. тона слънчоглед

Фермерите упорстват за радикална смяна в връзките сред тях и притежателите на земя

На фона на тези положителни корекции съвсем не се вижда леко съкращаване на прогнозните данни за Евросъюза. Оценката за Европейски Съюз е редуцирана с 0,65 млн.т до 10,85 млн.т, само че даже и този понижен резултат е с цели 1 млн. и 650 хиляди тона по-висок от предстоящото за настоящия сезон.

Прогнозата за международния експорт на слънчогледово семе през 2023/24 е понижена по отношение на 2022/23 година от 4,60 на 3,67 млн. т, в това число за Украйна - от 2,03 на 0,8 млн. т. Трябва да се означи, че оценката от 2,03 млн. тона за 2022/23 година наподобява повишена, като се има поради, че фактическият експорт на слънчоглед от Украйна през септември-юли възлиза на 1,85 млн. т, и е прекомерно малко евентуално през август да бъдат натоварени за експорт 175 хиляди т слънчоглед.

Украинските търговски източници означават, че " Турция губи интерес към вноса на слънчоглед и слънчогледови артикули на фона на мощното вътрешно предложение ".
 Снимка 630691
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР