Прогнозите, че работата с неруски петрол може значително да оскъпи

...
Прогнозите, че работата с неруски петрол може значително да оскъпи
Коментари Харесай

Експерт: Прогнозите, че горивата ще поскъпнат, ако не внасяме руски петрол, целят да всяват паника

Прогнозите, че работата с неруски нефт може доста да оскъпи горивата у нас, всява суматоха в обществото. Те са дезинформационно обръщение за да се сътвори напън върху държавното управление да не подхваща дейности, с което да рискува вероятно митинги. Това сподели Мартин Владимиров - шеф на Програма " Енергетика и климат " в Центъра за проучване на демокрацията пред БНР. " Правителството би трябвало да събере храброст и да базира своите дейности на действителните обстоятелства. Независимо дали внасяме съветски нефт или не, цените ще са близо до тези, които са сега. Дерогацията по никакъв метод не ни дава предимство на пазара на горива ", безапелационен бе той.

По думите му България има задоволително горива. Дори " Лукойл " да спре да работи, България може умерено да използва горива 2-3 месеца, до момента в който страната предприеме дейности за реализиране на различен импорт, означи Владимиров. Той съобщи, че когато една частна компания не съблюдава законодателството, страната би трябвало да си свърши работата и да поеме надзор върху тези активи. Основният въпрос е какво се случва оттук насетне с пазара на горива и дали страната може да продължи тази борба до край, а точно да отстрани всички привилегии, които " Лукойл " получава, безапелационен бе Мартин Владимиров. Според него " Лукойл " умерено може да диверсифицира доставките на съветски нефт, в случай че има предпочитание.

" Подозирам, че тези дейности към " Росенец " са опит за реализиране на елементарен политически триумф от страна на държавното управление, обвързвано с дейностите към " Лукойл ", без да се пипа в действителност главната преференция, която получава компанията и в процедурите към влизането във притежание на транспортното министерство на самата инфраструктура, да се забавят другите дейности и по този начин постепенно да изтече срокът на дерогацията. " Лукойл " печели близо 200 млн. $ на месец от продажбата на на ниска цена съветски нефт и преправянето му в скъпи горива за българския пазар ", изясни Владимиров. До този миг не са изказани възражения и не е имало закани за правосъдни каузи по отношение на процеса за вдишване на контрола над " Росенец " от страната, акцентира специалистът. Според него няма да се стигне до правосъдно дело. А и да се стигне, позицията на България е много мощна.

По думите му от дейностите си президентът Радев, който нападна отнемането на концесията в " Росенец ", чака политически резултат.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР