Прогнозата за минимално поскъпване на тока за бита на педседателя

...
Прогнозата за минимално поскъпване на тока за бита на педседателя
Коментари Харесай

Производствената цена на тока скача с 25%, но сметките за бита растат само с 3.5%

Прогнозата за минимално повишаване на тока за бита на педседателя на КЕВР Иван Иванов се оправдава.

© Анелия Николова Производството на електрическа енергия в България ще нарастне доста от 1 юли, поради растежа в цената на въглеродните излъчвания, които електроцентралите, като се изключи АЕЦ, са длъжни да заплащат. Това няма да бъде усетено от потребителите, защото Комисията за енергийно и водно контролиране ще понижи административните съставни елементи, които се начисляват към цената на тока за бита. В случая, съгласно предварителния отчет на регулатора, Националната електрическа компания ще продава с 25% по-скъпо на електроразпределителните сдружения, само че сметките на крайните клиенти няма да са с повече от 3.5% по-високи.

На процедура новият модел ще докара до преразпределение на финансовите потоци в контролирания пазар на електрическа енергия, като вместо страната да събира спомагателни такси посредством НЕК или Фонда " Сигурност на електроенергийната система ", с които по-късно да компенсира ВЕИ и така наречен американски топлоцентрали, самите производители ще получават по-висока цена за силата си. Този модел в доста по-голяма степен се приближава до либерализирания пазар и по-добре отразява действителните разноски за производството на ток. Въпреки това държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " за първи път няма да обезпечава сила за битовите консуматори, защото цената на тока й е прекомерно висока и КЕВР не я е присъединил сметките си. Така държавната централа ще може да работи единствено за свободния пазар като продава на борсата.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Защо нараства производството

По предварителните данни на НЕК от 1 юли междинната покупна цена на електрическата енергия от другите производители (АЕЦ, Водноелектрическа централа, ВЕИ и така наречен американски ТЕЦ) трябваше да се увеличи от 128.38 до 151.52 лева./мВтч преди компенсирането от Фонда " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС). Експертите на КЕВР обаче са пресметнали, че цената би трябвало да е 143.98 лева./мВтч, като за задачата са изключили Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " от контролирания пазар. Като се вземат поради заплащанията от ФСЕС към НЕК покупната цена става 89.6 лева./мВтч при сегашна такава 71.71 лв.. Или казано другояче през новия програмен интервал цената на електрическата енергия ще бъде с 25% по-висока.

Ръстът е аргументиран с повишаването на въглеродните квоти, които НЕК е задължена да закупува за американските Топлоелектрическа централа " Ей и Ес Гълъбово " и Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал ", които при неналичието на държавната централа ще обезпечават забележителна част от тока за бита. В същото време цената на другия главен снабдител - АЕЦ " Козлодуй " ще бъде понижена нищожно от 54 до 53.9 лева./мВтч.

Сметките на ЕРП-тата и КЕВР

Електроразпределителните и електроснабдителните сдружения на ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-про " имаха радикално разнообразни оферти за новия ценови интервал. Най-голямо нарастване на цените желаеха от ЧЕЗ - с близо 11% на дневната и с над 51% на нощната цена. До огромна степен това се дължеше на оферти растеж на таксите за транспорт и достъп - сред 12% и 34%, които се начисляват на всеки мегаватчас потребена сила както денем, по този начин и през нощта.

Подобно бе настояването и при ЕВН - скок от 4.6%. Докато от " Енерго-про " бяха уточни, че сметките за тока би трябвало да се вдигнат с малко над 2%.

Изчисленията на регулатора обаче демонстрират напълно разнообразни цифри. Например, растежът на дневната и нощната цена при ЧЕЗ, дружно с таксите за транспорт и достъп, е към 3.5%. Докато при ЕВН и " Енерго-про " значително са задоволени настояванията им надлежно за 4.6% и 2%. Окончателната смяна ще е ясна в края на юни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР