Прогнозата за бъдещето на глобалната икономика в средносрочен план остава

...
Прогнозата за бъдещето на глобалната икономика в средносрочен план остава
Коментари Харесай

Светът рискува да изгуби $1.5 трилиона

Прогнозата за бъдещето на световната стопанска система в средносрочен проект остава все по този начин в мрачния набор, въпреки че оптимизмът страхливо си проправя път в последните разбори. В дълготраен проект обаче на хоризонта се обрисува опасност, която съгласно ръководещия шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева може да коства на света загуби в размер на 1.5 трилиона $.

„ Най-голямата изненада е, че картината, въпреки и да остава доста тревожна, не е толкоз страшна, колкото беше единствено преди два месеца “, сподели Георгиева в изявление за CBS, разяснявайки обстановката към продължаващото повишаване на лихвите от Фед, вилнеещата война в Украйна и последователното отваряне на Китай.

Все още ни следва година на закъснение на растежа. Все още ще имаме релативно високи лихвени проценти, тъй като инфлацията не се е изпарила. Така че обстановката не е доста по-добра. Просто е по-малко неприятно. “

Коментарът на Георгиева идва след последния отчет на МВФ от предходната седмица, който звучи по-оптимистично от октомврийския. Фондът чака инфлацията в международен мащаб да се свие от 8.8% през 2022 година до малко над 4% през 2024 година
Съединени американски щати и лихвите
Най-голямата стопанска система – американската – се чака да избегне на косъм рецесията, добави Георгиева. А във връзка с политиката на Федералния запас за лихвите, сподели:

Нашият съвет към Фед е да резервира курса, до момента в който главната инфлация не стартира да се понижава… Фед би трябвало да бъде доста деликатен, с цел да не стартира да облекчава финансовите условия прибързано. “

Фед, както и всички останали финансови институции, разчитат на отчетите на МВФ.
Войната в Украйна
МВФ е отпуснал на Украйна 2.7 милиарда $ и завърши стратегия за изпращане на още средства, сподели Георгиева, напомняйки, че нападнатата страна е изгубила една трета от стопанската система си.

Очакваме, че войната ще продължи, само че най-значителното ѝ влияние, а точно скокът на цените на храните и силата, ще се усети по-слабо през 2023 година “, уточни шефът на МВФ.

Но войната докара до доста повишение на цените на храните, горивата и торовете на четири континента. МВФ предизвестява, че това е злополука върху злополуката за доста разрастващи се страни, защото те са взели несъразмерни заеми по време на Коронавирус и от ден на ден от тях просто не могат да ги върнат. Голяма част от тях са доминирани в щатската валута, която пък нараства и това прави връщането на заемите още по-трудно и скъпо струващо.

Налице е и „ Капанът на китайския дълг “ – Китай обича да държи страните задлъжнели към него, с цел да може да оказва политически напън и да ги кара да се подчиняват. Същевременно отпусна големи заеми на редица страни за създаване на инфраструктурни и други планове.
$1.5 трилиона загуби 
Кризите от последните години сложиха на карта разгърналата се по-рано глобализация. Отчитайки нейните минуси, Георгиева акцентира риска от фрагментирането на света на геополитически и стопански блокове – по думите ѝ това може да лиши световната стопанска система от към 1.5 трилиона $.

Това е в действителност проблематично за нашето бъдеще, тъй като фрагментираният свят е по-беден и по-малко сигурен. “ 

Според шефа на МВФ: „ глобализацията във типа, в който я изградихме през последните три десетилетия, не беше съвършена. И ние не бързахме да признаем, че имаше печеливши, само че имаше и губещи. Ако не изправим това, в случай че не обърнем внимание и не бъдем почтени, кой печели, кой не и не го изправим, глобализацията ще има своите врагове. “
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинглобална стопанска система Кристалина Георгиева МВФ инфлация глобализация ПоследниНай-четениБюджет и финанси 36 Светът рискува да изгуби $1.5 трилиона Енергетика 164 Как ще работи възбраната на Европейски Съюз за импорт на съветски петролни артикули? Накратко 1424 Новини от седмицата: Радев преназначи кабинета „ Донев “; Скок на главната рента в България Любопитно 1688 Трули – античното архитектурно знамение на Италия (снимки) Компании 352 Промяната от вътрешната страна – прикрит капацитет за бизнеса Политика 328 Ще даде ли резултат битката на Украйна с корупцията? Бюджет и финанси 436 Евро(O)позиция Инфраструктура 436 Шишков загатна за нови мегатъргове за поддръжка на пътища Енергетика 544 Санкциите против Русия могат да доведат до дефицит на енергийни доставки Бюджет и финанси 2255 Държавата ще предприеме ограничения за понижаване на цените Накратко 5522 Вечерни вести: Спирачка за жилищното строителство; Разруха след кабинета „ Петков “ To:know 4397 Вечерни вести: Съединени американски щати с изключение за България; Moody’s предвижда отсрочване на еврото Компании 3560 Lidl понижава продуктите от месо и стартира зеленчукова гражданска война Политика 3203 Съединени американски щати освободиха от глобите вноса на съветски нефт от България Политика 3125 Разруха и свободно рухване – наследството на кабинета „ Петков “ Компании 2750 Холдинг КЦМ 2000 е водач в кръговата стопанска система Бюджет и финанси 2255 Държавата ще предприеме ограничения за понижаване на цените Пазар на труда 1964 Невиждана от 53 години безработица в Съединени американски щати вещае главоболия Европари 1868 Парите за слънчеви панели на покривите ще се забавят Хай-тек 1788 Новата фикс идея на софтуерните колоси Всички новиниОще от Бюджет и финансиВиж всичкиЕвро(O)позицияДържавата ще предприеме ограничения за понижаване на цените
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР