Прогнозата и данните за поленовия фон се изготвят всяка седмица

...
Прогнозата и данните за поленовия фон се изготвят всяка седмица
Коментари Харесай

Алергичните към полени да носят маски и очила през новата седмица

Прогнозата и данните за поленовия декор се изготвят всяка седмица от Мариела Христова - биолог от лаборатория " Алергия " към НЦЗПБ (Националният център по заразни и паразитни болести).

През новата седмица ще продължи да се усилва цветният прашец на мощно алергизиращите треви от сем. Житни. Те цъфтят дълго (от април до октомври), неведнъж имат второстепенен разцвет, т.е. един и същи тип може да цъфти през май и след това още веднъж след месец.

През идната седмица ще има и полени на смърч, бял и черен бор, изключително в планините. Тези типове отделят голямо количество прашец (който е много по-слабо алергизиращ спрямо този на тревите от сем. Житни), изключително в планините където са боровите гори.

Започна разцвет и при някои тревисти типове като: живовляк, лапад и рапица. Рапицата може да сътвори проблем единствено на алергизиран човек, който се разхожда в поле с рапица. Причината е, че поленът на рапицата е леплив и не лети във въздуха в огромни количества. От другите типове малко по-алергизиращ е поленът на живовляка.

Спрямо прогнозата за няколко следващи слънчеви дни, упованията са, през новата седмица да има доста висока централизация на пъстър прашец във въздуха над страната.

Чувствителните хора е добре, в случай че са измежду природата да носят маска и слънчеви очила, а за най-алергичните е целесъобразно даже да вземат със себе си и нужните им лекарства.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР