Профсъюзът на испанските футболистки разкритикува „мачизма и сексизма“, изисква действия след спора за целувката на Световното първенство

...
Синдикатът, представляващ жените футболистки на Испания, призова шефът на футболната
Коментари Харесай

Синдикатът, представляващ жените футболистки на Испания, призова шефът на футболната федерация на страната да бъде наказан за това, че целуна звездата Дженифър Ермосо по устните след победата на отбора на Световната купа, тъй като обеща да отвърне на борбата срещу "мачизма и сексизма".

„От съществено значение е нашият отбор, настоящият световен шампион, винаги да бъде представен от фигури, които проектират ценности на равенство и уважение във всички области“, се казва в изявление на Испанската асоциация на професионалните футболисти (FUTPRO) в сряда.

„Съюзът работи така, че действия като тези, които сме виждали никога да не остават ненаказани, да бъдат санкционирани и да бъдат приети съответните мерки за защита на футболистите от действия, които считаме за недопустими.

Президентът на Кралската испанска футболна федерация Луис Рубиалес беше заснет да целува насила нападателя след победата на нейния отбор с 1:0 над Англия в неделя.

33-годишната Хермосо, която преди това каза, че „не харесва“ целувката и „не я очаква“, също излезе с изявление в сряда, в което каза, че съюзът и нейната агенция TMJ ще „защитават моите интереси и ще действат като говорители на този въпрос."

FUTPRO обеща в изявлението си да се бори срещу „сексуалния тормоз или злоупотреба, мачизма и сексизма“.

„Необходимо е да продължим да напредваме в битката за равенство, битка, която нашите играчи водеха с решителност, отвеждайки ни до позицията, в която се намираме днес“, каза профсъюзът.

В понеделник Рубиалес призна, че е „направил грешка“, целувайки Ермосо, след като тя взе медала си за победител.

„Със сигурност направих грешка, трябва да призная това“, каза Рубиалес във видео изявление. „Тук не го разбрахме, защото видяхме нещо естествено, нормално и в никакъв случай, повтарям, недобросъвестно. Но извън балона изглежда, че се е превърнал в буря и така, ако има хора, които са се почувствали обидени, трябва да кажа, че съжалявам.“

Испанският премиер Педро Санчес обаче каза, че извинението, предложено от Рубиалес, „не е достатъчно“.

Рубиалес беше изправен пред широка критика за инцидента, като политици и журналисти определиха поведението му като „неприемливо“ и „просто отвратително“.

Очаква се футболната федерация да разгледа инцидента по време на извънредно общо събрание в петък, въпреки че не се появява в реда на деня за срещата, публикуван от федерацията.

Президентът на Висшия спортен съвет на испанското правителство Виктор Франкос каза, че ще предприеме действия срещу Рубиалес, ако федерацията не го направи.

Рубиалес прегръща Ермосо точно преди видеото го показа как я целува след победата на Испания на Световното първенство над Англия. Рубиалес прегръща Ермосо точно преди видеозаписът да го целува след победата на Испания на Световното първенство над Англия. Imago/ZUMA Press

Спорът идва на фона на продължаващите вълнения между играчите на Испания, треньора Хорхе Вилда и футболната федерация.

През септември 2022 г. 15 членове на старшия женски отбор на Испания изпратиха лично подписани писма до федерацията по имейл, за да обявят, че повече няма да играят за националния отбор, освен ако не бъдат направени големи промени в целия треньорски щаб.

Футболната федерация обаче подкрепи Вилда, който самият се забърка в полемика около финала на Световната купа, след като се появи видео, на което той изглежда неуместно докосва член на персонала по време на мача.

CNN се свърза с търсене на коментар от Вилда, Кралската испанска футболна федерация и член на персонала.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР