profit.bgЛари Сангър, съосновател на Wikipedia, не е особено щастлив от

...
profit.bgЛари Сангър, съосновател на Wikipedia, не е особено щастлив от
Коментари Харесай

Основател на Wikipedia: Интернет се превърна в нещо потресаващо

profit.bg

Лари Сангър, съосновател на Wikipedia, не е изключително благополучен от метода, по който се развивa интернет през последните две десетилетия.

“Честно казано – потресаващо е ”, споделя той в изявление за CNBC.

Основният проблем, съгласно Сангър, са огромните обществени мрежи в интернет, изключително Фейсбук и Twitter. По думите му тези компании експлоатират персоналните данни на потребителите, с цел да печелят пари на цената на „ голямо нарушаване ” на поверителността и сигурността. 

„ Те могат да оформят вашите преживявания, могат да управляват какво да виждате и по кое време да го видите, ставате зъбно колело в тяхната машина ”, споделя той.

Сангър започва „ митинг против обществената медия ” през тази седмица, с цел да притегли вниманието към своите терзания. Той разгласява в персоналния си блог „ Декларация за цифрова самостоятелност ”, в която показва, че „ големите цифрови империи ” би трябвало да бъдат сменени от децентрализирани мрежи на самостоятелни персони.

Съоснователят на Wikipedia, който понастоящем e шеф Информационни технологии в блокчейн енциклопедията Everipedia, не е първият интернет пионер, който нападна голямата доминация на огромните софтуерни компании.

Тим Бърнардс-Лий - основателят на World Wide Web, излезе с документ, в който приканва фирмите да положат повече старания за отбрана на поверителността и данните на потребителите.

Темпераментът на Закърбърг

Изпълнителният шеф на Фейсбук Марк Закърбърг отговори на неспирните рецензии по отношение на поверителността и сигурността в неговите платформи, като разгласи ограничения, които ще доведат до криптиране на известията на потребителите в порталите.

Сангър обаче се съмнява, че желанията на Закърбърг са откровени, като, съгласно него, той злоупотребява с онлайн силата на компанията.

„ Интернет нямаше по какъв начин да е основан от хора, като Марк Закърбърг или който и да е корпоративен шеф през днешния ден в Силициевата котловина ”, споделя той. „ Те нямаше да са способни, нямат темперамента, те оказват прекомерно доста надзор. Не схващат цялата концепция зад нещата ”, счита Сангър.

Въпреки че регулаторите по света започнаха да узряват за концепцията, че е нужен повече надзор над огромните софтуерни корпорации, Сангър не е уверен, че регулациите са най-хубавото решение за компании, като Фейсбук и Twitter. 

Според него налагането на регулации ще попречи на нови и дребни компании да влизат в интернет бизнеса, което ще облагодетелства точно Фейсбук и другите колоси. 

Съоснователят на Wikipedia е обезпокоен и за опитите на държавните управления да контролират свободата на словото и наличието в интернет.

Правителствата нямат същите ползи като елементарните хора, счита той.

Децентрализиран интернет

Сангър счита, че най-хубавото решение са децентрализираните обществени мрежи. Тези мрежи могат, да вземем за пример, да разрешават на хората да разгласяват информация онлайн, без да минават през посредничеството на огромните корпорации.

Точно както при биткойна, прехвърлянията на пари и разплащания не минават през посредничеството на обичайните банки и финансови компании, по този начин и децентрализираният интернет ще значи, че никоя платформа не може да управлява данните на потребителите. 

Идеята среща поддръжката на жадуващите за дискретност в интернет, само че има още дълъг път пред себе си, до момента в който се трансформира в нещо всеобщо.

„ Един децентрализиран интернет, по-свободен интернет, това е повода за основаването на интернет преди всичко ”, прибавя Сангър.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР