profit.bgай-многолюдната страна в света е изправена пред проблем, който малко

...
profit.bgай-многолюдната страна в света е изправена пред проблем, който малко
Коментари Харесай

Китай скоро няма да е най-многолюдната страна в света

profit.bg

ай-многолюдната страна в света е изправена пред проблем, който малко хора биха очаквали – спад на популацията.

Китай ще би трябвало да се оправя с “неудържим ” спад в популацията през идните десетилетия, като все по-малко служащи ще поддръжат застаряващото общество, сочи отчет на финансираната от управляващите организация Chinese Academy of Social Sciences, предава CNN.

Докладът, който идва 3 години, откакто Китай публично приключи противоречивата си политика за най-много едно дете на семейство, предизвестява, че „ ерата на отрицателен напредък на популацията е съвсем тук ”, предвиждайки, че популацията на Китай ще доближи своя пик през 2029 година, наброявайки 1.44 милиарда души.

Според организацията, застаряването на китайското общество ще смъкне броя на популацията до 1.172 милиарда души до 2065 година Гражданите на Китай наброяваха сходна цифра през 1990-те години. По данни на Световната банка, към края на 2017 година китайското население възлиза на 1.386 милиарда души.

Населението на страната в трудоспособна възраст понижава, сигнализира отчетът.

„ На доктрина, понижението в дълготраен проект, изключително на фона на нарасващата ескалация на застаряващото население, ще донесе доста отрицателни обществени и стопански последствия ”, написа в отчета, без да се показва съответно за какви последствия става дума.

Експертите предизвестяват, че при застаряване на популацията потреблението също ще намалее, което, от своя страна, ще окаже въздействие на цялата международна стопанска система, която разчита на Китай като мотор на напредък.

Според отчета, страната би трябвало да наложи политика, която да отговори на идващите провокации.

След десетилетия на политика, ограничаваща раждаемостта, през 2015 година Пекин разгласи, че приключва противоречивата регулацията.

По актуалните правила огромна част от китайските семейства към този момент могат да имат най-много по две деца.

Коефициентът на раждаемост в страната обаче е по-нисък от равнището, което е належащо, с цел да се поддържа сегашния брой поданици – 1.6 деца на една жена при нужни 2.1 раждания.

Въпреки че най-многолюдната страна в света се изправя пред спад на популацията, Организация на обединените нации чака световното население да продължи да нараства, само че с по-бавни темпове.

Доклад на организацията от 2017 година пресмята, че на Земята живеят 7.6 милиарда души, а до 2030 година те ще станат 8.6 милиарда души. Населението на света ще скочи до 9.8 милиарда души до 2050 година и до 11.2 милиарда души до края на сегашния век.

Индия - втората най-многолюдна страна в света, се чака да изпревари Китай по население през 2024 година, прибавя долкладът.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР