ПрофилАрх. Вяра Запрева завършва УАСГ през 2014г., в катедра

...
ПрофилАрх. Вяра Запрева завършва УАСГ през 2014г., в катедра
Коментари Харесай

Как пространството влияе на икономиката

Профил
Арх. Вяра Запрева приключва УАСГ през 2014г., в катедра " Обществени здания ". В екипa на Stephen George Intenational се причислява още в студентските си години. В момента е началник на Интериорния отдел на компанията. Обществените пространства съставляват сериозен интерес в нейната процедура досега. Има богат опит в редица публични интериори, здания и публични пространства. Още по тематиката
SGI показва:

Небостъргачите - " демоните " в градската среда?

Високите здания на всички места са тематика на рецензии, само че постоянно се трансформират в присъщ знак на града, без който атмосферата на урбанистичната среда не би била същата
25 май 2018
SGI показва:

Как да " построим " здраве

Мнението на един проектант
2 май 2018
За плюсовете и минусите на затворените комплекси

Няколко въпроса за сегашното и бъдещето през погледа на един проектант
30 мар 2018 Работата на архитекта е да материализира потребностите на обществото, които се трансформират с времето. Това, което в никакъв случай не се трансформира без значение от времето обаче, е мащабът. Чрез него възприемаме всяко пространство, което обитаваме. Той е основен за вярното действие на обществата и обособените хора. Съзнателно или неумишлено, всеки от нас усеща това.

Светът се движи напред поради изменящите се потребности на индивида – както в разцвет, по този начин и в интервали на проваляне. Промените в стопанската система пък с най-голяма мощ трансформират пространствата, които обитаваме – нашите домове, градска среда и работни места. Но и противоположното е правилно. Правилното действие на най-важните пространства към нас е и основа за стопански прогрес и разцвет.
Как пространството въздейства върху стопанската система

Науката сочи, че с цел да бъде работлив даден човек, съзнанието му би трябвало да бъде освободено от три съществени мисли: за сигурността му (сигурност и комфорт), за обезпечаването на издръжка, както и за обитаването на пространство, което дава достъп до неговите ползи. В най-затънтените краища на света към момента има племена, които не могат да се развият със скоростта на останалите. Защо? Тъй като не са съумели да освободят ежедневните си мисли от изброените нагоре неща.

Развитите общества, които служат за образец на останалите, разполагат в по-голяма степен с най-ценния запас - свободното човешко схващане. Така се развива мисленето, появяват се нови технологии, изобретения, артикули. Качествената среда е основата на всяка развита стопанска система.

Как да променим пространството към себе си

Нека вземем като образец работната среда - това е мястото, където най-често се раждат новите хрумвания. На първо място служителят би трябвало да се усеща в сигурност там. След това би трябвало да има опция да подсигури прехраната си денем. Неслучайно множеството сполучливи компании обезпечават спомагателни благоприятни условия по отношение на местата за хранене: опция да приготвиш храната си на несъмнено място в границите на офиса или безвъзмездна храна за екипа си през работния ден. Какви обаче ограничения се взимат, с цел да предложат третото изискване - качествено пространство на обитаване?

Последните изследвания сочат, че така наречен отворен вид офиси не са до такава степен продуктивни, както тези, в които хората са разграничени на по-малки екипи. Защо? За да бъде обезпечен първокласен комфорт на обитаване, би трябвало да бъдат покрити няколко съществени критерия:

Подходящ мащаб според от активността (няма по какъв начин да вземем за пример да работиш в помещение, което събира 1000 души и светлата височина на това помещение да бъде 280 см).

Светлинен комфорт: при липса на добра естествена светлина колкото по-близко сме до цветната температура на слънцето, толкоз естествените усещания на човек се резервират.

Звуков комфорт: това е един от генералните проблеми в цялостната ни среда на обитаване и в отвореното офис пространство. Високите равнища на шумовия декор разконцентрират съзнанието и пречат на продуктивността. Правилните ограничения в тази посока са положителната функционална планировка и изборът на материали с положителни акустични характерности. Използването на живи растения в работните пространства понижава шумовия декор и по едно и също време с това покачва съществуването на свеж О2.

Придадена стойност : хората са продуктивни, когато разполагат с разнообразни благоприятни условия към себе си. Наличието на от ден на ден независимост в работната среда усилва в пъти работоспособността. Затова и офисите ще разполагат с от ден на ден такива пространства: места за отмора, игри, елементарен достъп до градската среда.
Когато даваш, постоянно получаваш. За да получим мощна стопанска система, би трябвало да дадем предпоставките, от които тя има потребност - освободеното човешко схващане.Stephen George International е интернационалният бранд на Stephen George and Partners – една от водещите архитектурни практики във Англия. Създаден през 2009 година в София, той разполага с екип от над 40 архитекти, инженери и дизайнери и лично портфолио от разнородни планове - от логистични бази, през жилищно строителство, до огромни офис центрове и градоустройство в Европа, Русия, Близкия и Далечния изток.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР