Професор Тал Бен-Шахар Как да бъдем по-щастливи? Преподавателят по Позитивна

...
Професор Тал Бен-Шахар Как да бъдем по-щастливи? Преподавателят по Позитивна
Коментари Харесай

10 съвета за щастие от най-търсения преподавател в Харвард

Професор Тал Бен-Шахар

 shahar

Как да бъдем по-щастливи? Преподавателят по Позитивна логика на психиката и Психология на водачеството, професор Тал Бен-Шахар, има обоснована доктрина за това, а неговите лекции „ Науката на щастието ", са измежду най-посещаваните в историята на влиятелния Харвардски университет. Удивително е, само че Тал Бен-Шахар утвърждава, че всички ние можем да се научим да бъдем по-щастливи тъкмо по този начин, както да изучим непознат език или да караме кола. За тези, които не възнамеряват в близко бъдеще да учат в Харвард, предлагаме идващите 10 съвета за благополучие от професор Тал Бен-Шахар.

1. Осъзнайте всичко това, което ви прави щастливи.

Има елементарна и добра техника за това. Вземете лист и довършете следното съмнение: За да внеса в живота си 5% благополучие, е нужно да...

Мислете най-много за нов опит, а не за придобивки. Почнете с по-скромни, само че потребни хрумвания – вероятно 1 милион $, за някои ще бъдат огромно благополучие, само че разсъждавайте действително – няма ли да бъдете същински щастливи, в случай че имате повече време за фамилията си, време да изживеете забавно странствуване, да работите за финансовата си непоклатимост.

2. Съчетайте удоволствието със смисъла.

Аристотел имал превъзходна идея, наречена „ златната среда ". Той вярвал, че би трябвало да се стремим към уравновесената среда сред двете крайности. Това е напълно рационален съвет, за който постоянно забравяме, когато става дума за ежедневните избори в живота. Ето един елементарен образец.

Често използваме храни, които от една страна ни носят бързо наслаждение, а от друга – след това ни карат да изпитваме виновност. Затова решаваме да приключим с това неконтролируемо прелъщение и избираме другата прекаленост - минаваме на строга диета и се храним единствено с нискокалорична и напълно невкусна храна. Не е нужно обаче да замествате едната прекаленост с друга, когато можете да откриете храна, която да бъде по едно и също време вкусна и здравословна за вас. Удовлетворението на непрекъснатите потребности от благополучие допуска, че ние се любуваме на пътя към постигането му. Щастието не е нещо, което се намира на върха на планината, а е нашият опит, приключението да стигнем до това място.

3. Не превръщайте щастието в ултимативна цел.

Няма да бъдете щастливи в случай че просто вършиме или получавате нещо, тъй като щастието не е извънредно положение. Това е нещо, върху което всеки би трябвало да работи с старание и самообладание през целия си живот. Ние можем да бъдем по-щастливи с всеки минал ден, вместо да отдаваме нашето благополучие в ръцете на други хора или да го чакаме от външни условия и материални придобивки.

4. Създавайте обичаи.

Съществува ли обред за благополучие? Според професора в Харвадския университет, подобен обред е воденето на „ Дневник на благодарността ". В него всеки ден преди сън можем да записваме по 5 неща, за които се усещаме признателни. Интересна разходка, прелестен обяд, среща с обичан човек – всичко, което ви е предиздвикало да почувствате задоволство и наслада.

5. Представете си, че сте на 100.

Вгледайте се в живота си – какъв съвет бихте дали на по-младото си " Аз ", какви значими уроци научихте? Кои тривиални, отрицателни и повърхностни неща не са си коствали времето и напъните? Ако можете да видите своето настояще от тази позиция, доста неща ще си отидат на мястото.

6. Опростете живота си.

Разпределяйте своята претовареност по този начин, че да имате време за задачите, които ви вършат по-щастливи. Попитайте себе си, какво може да не вършиме и на кого може да кажете „ не ". Освободете съзнанието си от прочувствения тормоз. Опростете своите рутинни каузи. Спрете да живеете с мисълта, че времето все не стига. Това положение прави невероятно преживяването на наслаждение или отдаването на занимания, които ви карат да се чувствате щастливи.

7. Не забравяйте за тясната връзка сред тяло и схващане.

Обръщали ли сте внимание по кое време се чувствате бодри и цялостни със сили? Повечето хора не го вършат. Те считат, че тяхното здраве е нещо естествено. И едвам, когато нещо в тялото ни наруши естествената си функционалност, става невероятно да пренебрегваме настойчивите мисли за това мъчително положение. Тогава започваме да приказваме за казуса, осъзнаваме, че всичко това въздейства на нашето въодушевление, отношението ни към живота, връзката ни с останалите хора. Ако желаете да съхраните своето схващане положително, погрижете се за тялото си, то заслужава положително отношение. Обърнете внимание на храната, почивката, физическите извършения.

8. Приемайте личните си страсти.

Приемайте на единствено позитивните страсти като наслаждение и възторг, само че и останалите – гняв, яд, безпокойствие, ревнивост, горест – човешко е. Не се опитвайте да ги отричате или да бягате от тях. Очакването на непрекъснато благополучие е нереалистично и изцяло невероятно. Това положение води до още по-голямо безпокойствие и чувството за цялостна липса на благополучие.

9. Започнете от своето отношение.

Нашето благополучие зависи от това, на което отдаваме вниманието си и метода, по който решаваме да се отнесем към външните събития. Ако ние се концентрираме върху нещо, което ни наскърбява, нервира или плаши, ние подхранваме тези страсти и подсъзнателно търсим други пускови механизми, които ни вършат още по-обидени, раздразнени или изплашени. Най-бързият път към разрушаването на този отрицателен кръг е като насочим своите мисли в друга посока и възпитаме своето схващане, по какъв начин да извлече позитивен урок от всяка обстановка.

10. Превърнете щастието в своя универсална валута.

Именно щастието, а не парите, връзките или обществения статус, би трябвало да се трансформира в тази полезност, която може да промени живота ни. Ако вие чувствате, че животът ви е неправилен и запустял, задайте си въпроса – защо замених щастието си? Отговорът на този въпрос е ключ към удовлетвореността ни в живота и път към саморазвитието.

 

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР