Професор Айсун Бай Карабулут е известна турска биохимичка, ректор на

...
Професор Айсун Бай Карабулут е известна турска биохимичка, ректор на
Коментари Харесай

Тези малки черни семена, техният горчив вкус и аромат са лек за всеки проблем, освен смъртта

Професор Айсун Бай Карабулут е известна турска биохимичка, ректор на университета " Тургут Йозал " в Малатия, преподавател в други висши учебни заведения с над 200 научни изявления.

Нейните проучвания за лечебния резултат на екстракта от горчиви кайсиеви семена против рак и чернодробни болести се наблюдават с интерес от научния свят. Сега изследователката изследва въздействието на черния кимион (Nigella sativa) върху човешкото здраве.

Славата на това едногодишно тревисто растение от семейство Лютикови се носи от епохи. То произлиза от Югозападна Азия, само че се среща и в Северна Африка. Източната медицина го употребява за лекуване на всевъзможни здравословни проблеми, по тази причина го назовават " лек за всичко "...

Според Карабулут съставените елементи в черния кимион се борят с инфекциите, противодействат на депресията и повишават концентрацията

Черният кимион е потвърдено сполучлив против бактерии, вируси, язви, диабет, гъбички и смъртоносни паразити. Той оказва помощ при проблеми с черния дроб и панкреаса, даже при рак, твърди специалистката.

През XI век лекарят мъдрец от персийски генезис Авицена в своята здравна енциклопедия " Канон на здравната просвета " отбелязва, че билката има защитни и възстановителни функционалности, подтиква метаболизма и силата на тялото, прогонва умората. Той предлага разнообразни лекувания с нея според от темперамента на индивида.

" Всички знаят тези дребни черни семена, техния горчив усет и мирис, които са лек за всеки проблем, с изключение на за гибелта ", споделя доктор Карабулут. - От антични времена на черния кимион са отдавали огромно значение. Консумирали са го с прясно и кисело мляко. Това се трансформирало в традиция, символизираща изобилието. Но през днешния ден билката е изгубила предходното си значение. Традиционните лечения с нея са отстъпили пред актуалната медицина и фармакология, доста източници на информация са се затрили. "

В Турция има 14 разновидности на черен кимион, отглеждан в Северна Анатолия, Средиземноморския район и Тракия. Там той е изсвестен като " благословеното семе ". Изследванията на Айсун Бай Карабулут удостоверяват значимата роля на това растение в опазването на здравето.

Черният кимион е богат на витамини от група В, по-специално витамини В1 (тиамин) и В3 (ниацин). Както и на цинк, фосфор, желязо, калций, мед, фолиева киселина. Той съдържа съединения, известни със своите антиоксидантни свойства. Силата на неговото деяние се дължи на неповторими съставки като карвакрол, t-анетол и 4-терпинеол, алфа-хедери, които защищават от хронични болести, в това число онкологични. Растението се счита за мощен артикул против рака.

Един от дейните му детайли - тимокинон, е сполучлив за понижаване размера на съществуващи тумори, споделя проф. Карабулут. В Съединени американски щати употребяват маслото от това растение против левкемия.

Семената на черния кимион повишават имунитета, укрепват кръвоносните съдове и подобряват храносмилането

Сред лечебните свойства на етеричните масла в кимиона турската биохимичка подрежда неговите антиспазматични и бронхоразширяващи свойства. Той се ползва против дихателни разстройства, астма, коклюш.

Като антихистамин понижава признаците на алергия. Помага за изчистването на токсините в тялото.

Доказано е, че маслото от черен кимион е дейно против някои бактерии, в това число устойчиви на антибиотици. Ползват го срещу ревматични възпаления и болки в гърба.

Маслото работи против затлъстяване и е измежду най-ефективните естествени средства за намаляване.

Специалистите твърдят, че черният кимион подобрява съня.

Рецептата за сън е много известна: чаена лъжичка масло от билката и чаена лъжичка мед се разбъркат в топло мляко и сметта се пие по малко от 1 час преди лягане, написа " Сабах ".

Можете да добавите маслото към салата в композиция с лимон, към разнообразни ястия и печива.

" 24 часа " разгласява една от универрецептите с черен кимион: 1/2 чаена лъжичка семена се накисват за 60 мин в 300 мл гореща вода. Прецежда се и се пие 3 пъти на ден преди хранене. Препоръчва се обаче консултация с доктор при хора, пиещи други медикаменти, и при пациенти с алергии.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР