Професионалната организация IEEE класира най-популярните езици за програмиране през 2022

...
Професионалната организация IEEE класира най-популярните езици за програмиране през 2022
Коментари Харесай

Кой е най-популярният език за програмиране?

Професионалната организация IEEE класира най-популярните езици за програмиране през 2022 година В листата те са разграничени по канара на търсенето с оптимален резултат от 100 точки. В съпоставяне с рейтинга от 2021 година, в новия лист има трагични промени. C, C++ и C# към този момент са в първите пет, Java се реалокира от второ на пето място, а SQL се издигна от 15-то на шесто място.

Има и напълно нови играчи, които незабавно заеха високи позиции. Например езикът TypeScript влезе в рейтинга непосредствено на 10-то място.

Python съумя да резервира първото място – този език за програмиране е водач и в рейтинга на Tiobe. Но има доста огромна възможност C да го изпревари. Ако Python има тъкмо 100 точки в рейтинга на IEEE, то C събира 96,8. За съпоставяне, C++, който затваря топ 3, има единствено 88,58 точки.

Възможно е C# също да покаже своята мощ. През 2020 година той даже не беше в първите двайсет, само че през 2021 година ненадейно се изкачи до шесто място, а през 2022 година стигна до четвърто. В допълнение, това е най-младият език за програмиране измежду показаните в топ 5. Появява се през 2001 година, до момента в който Java излезе през 1995 година, Python през 1991 година, C++ през 1985 година, а C през 1972 година

Новият рейтинг на езиците за програмиране се основава на 11 индикатора. Експертите на IEEE събират данни от осем източника – CareerBuilder, GitHub, Гугъл (в случая се вземат поради търсенето и тенденциите), IEEE Xplore Digital Library, IEEE Jobs Site, Reddit, Stack Overflow и Twitter.

Основните способи за точкуване остават същите, само че има някои промени. Възможно е това да е повлияло на рейтинга на избрани езици.

Списъкът с източници, съгласно създателите на рейтинга, също е определен по редица критерии. Рейтингът се сформира въз основа на споменаването на езиците за програмиране в разнообразни контексти, да вземем за пример в връзката сред програмистите.

С други думи, колкото по-често даден език се загатва в интернет, толкоз по-голяма е неговата известност и толкоз по-висок е резултатът му в рейтинга на IEEE.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР