Професионалната гимназия по хранителни технологии в Пловдив да бъде именувана

...
Професионалната гимназия по хранителни технологии в Пловдив да бъде именувана
Коментари Харесай

Сутрешните новини от Южна България на 13.12.2022 г.

Професионалната гимназия по хранителни технологии в Пловдив да бъде именувана на огромния българския просветник, преподавател и преводач Йоаким Груев. Това решение ще бъде препоръчано на Общинския съвет в Пловдив, откакто бъде утвърдено от управлението и настоятелството на пловдивската гимназия. Инициативата бе оповестена по време на показване на 17-тата книга от поредицата произведения на Фондация „ Балкански културен конгрес “, свързани с историята на града. Новото издание - „ Учителят “ - е отдадено на живота на Йоаким Груев - основател на първата гимназия, първия професионален спектакъл, музей и библиотека, освен в Пловдив, само че и в България. Подписката в поддръжка на концепцията разгласи пловдивският предприемач и издател - ръководителят на Съвета по туризъм Любозар Фратев. Основната причина за нея е, че 194 години след рождението на Йоаким Груев, нито едно учебно заведение, музей или културен институт не носят неговото име.

======================================
През 2022 година 89.1% от семействата в Пловдивска област имат достъп до интернет у дома. Средната стойност за страната по този индикатор е 87.3%. Това демонстрира изследване на Националния статистически институт. По дял на семействата с достъп до интернет региона е на пето място в страната. През 2022 година 78.4% от популацията на възраст 16 - 74 навършени години се възползва от удобствата на световната мрежа всеки ден или най-малко един път седмично.Жените са по-активни при постоянното прилагане на интернет спрямо мъжете - надлежно 78.6 и 78.0%. Значителни са разликите при постоянно употребяващите интернет по обучение, като 94.6% са хората с висше обучение, 80.3% - тези със приблизително обучение и 64% от лицата с главно или по-ниско обучение. Използване на интернет за взаимоотношение с административни органи и обществени институции се следи при 23.9% от живеещите в област Пловдив.

===============================

Предстои цифровизация на огромния фотоархив на Регионалния исторически музей " Стою Шишков " в Смолян. Това ще се случи с помощта на извоюван план, който ще разреши да бъдат прегледани хиляди снимки и документи, които понастоящем са скрити за посетителите на музея, защото се съхраняват в специфична среда. Във Фотоархива на музея, наброяващ над 100 000 картотекирани негативи, диапозитиви, кинофилми и видеокасети, се съхраняват фрагменти, запечатали разнообразни моменти от публичния живот и културно-историческото завещание на Средните Родопи.

========================================

Заявления за „ Топъл обяд “ одобряват в община Свиленград. Срокът за подаване на документи е до 27 януари 2023 година Социалната помощ е по Програма за храни и главно материално подкрепяне, съфинансирана от Европейския обществен фонд. Допустими са лица и фамилии без или с ниски приходи, възрастни фамилии и самотно живеещи пенсионери, които не могат да се устоят, както и хора с увреждания.

============================================

Двама души са починали и един е тежко потърпевш при злополука на основния път Пловдив-Хасково. В конфликта, станал на към 4 км след изхода на Пловдив, са взели участие три автомобила – със софийска, пловдивска и кърджалийска регистрация. Едната от колите е такси. На място е установена гибелта на 31-годишния водач на таксито и на пасажер с към момента неустановена идентичност. В тежко положение в болница е превозен и 45-годишен мъж, карал една от колите в злополуката. Предстои да бъдат изяснени аргументите и събитията, довели до пътния случай. До привършване работата на проверяващите придвижването в сектора на злополуката е затворено. Автомобилите от Садово към Пловдив се пренасочват през Катуница. В противоположната посока минават през Ягодово.

=====================================

Делото за дисциплинарното уволняване на някогашния началник на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Пловдив Йордан Рогачев е върнато от Върховния административен съд за ново разглеждане от различен състав на Административния съд в Пазарджик. Решението е дефинитивно. Рогачев беше освободен през август 2021 година със заповед на тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков за несъблюдение на негови заповеди, нарушаване на вътрешните правила и потребление на служебното състояние за персонална полза.

Информации на Лалка Златанова, Искра Койчева, Живка Тодорова, Адриан Кулев и Тина Соколова
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР