Проф. Цветана Георгиева Манева е българска театрална и киноактриса. Председател

...
Проф. Цветана Георгиева Манева е българска театрална и киноактриса. Председател
Коментари Харесай

Честит рожден ден на голямата Цветана Манева! Актрисата става на 76!

Проф. Цветана Георгиева Манева е българска театрална и киноактриса. Председател е на Съюза на артистите в България от 1986 до 1989 година. Почетен професор на Нов български университет (2003).

Родена е на 30 януари 1944 година в Пловдив, в фамилията на известния трагичен актьор Георги Манев.

През 1966 година приключва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на професор Моис Бениеш.

Кариерата ѝ стартира в Пловдивския трагичен спектакъл, където играе до 1979 година, когато се причислява към трупата на Театър „ Сълза и смях “ (1979-1991).

Играе в постановките на Театър 199: „ Спорни сцени'81 “ от Едвард Радзински, „ Смъртта и момичето “ от Ариел Дорфман, „ Монолози за вагината “ от Ева Енслър, "...И индивидът стана жива душа " от Дейвид Хеър, „ КОКО “ от Саня Домазет, „ Хората от Оз “ от Яна Борисова. Участва още в спектакъл „ Сфумато “ и Младежки спектакъл „ Николай Бинев “.

Преподавател е в Първо частно театрално учебно заведение Любен Гройс в Нов български университет.

Има голям брой функции в театъра: в пиеси на Еврипид, Шекспир, Молиер, Ибсен, Йовков, Стриндберг и други, само че е по-известна с функциите си в киното: играла е в над 50 български кино лентата.

 Една от забележителните български актриси има особено място в сърца ни поради всички функции на мощни дами, които е изиграла. Архив

Преди измененията през 1989 година Манева е била национална представителка в 7-мо, 8-мо национално заседание и 9-то национално събрание; била е член на Пленума на Комитета за просвета и на управителния съвет на Съюза на филмовите дейци. През 1982 година е удостоена със званието „ национална артистка “. Хабилитиран професор.

Манева е избирана и два следващи мандата за кандидат-член на Централен комитет на Българска комунистическа партия – на XII и XIII конгрес.

 Една от забележителните български актриси има особено място в сърца ни поради всички функции на мощни дами, които е изиграла. Архив

През 2004 година получава медал „ Стара планина “ за огромните ѝ заслуги в региона на българския спектакъл и кино и във връзка 60 години от рождението ѝ. През същата година Манева е удостоена и със званието Почетен жител на град Пловдив.

Последвайте ни и в Инстаграм ТУК, с цел да откриете още материали на Edna.bg, които ще ви развълнуват!
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР