Проф.Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни

...
Проф.Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни
Коментари Харесай

Проф.Кантарджиев с неочаквана информация за ваксините: „След първата доза се боцках всеки ден“

Проф.Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания, даде значими елементи за К-19 имунизациите, хода на имунизацията у нас, понижените доставки и имунитета след имунизиране:

„ Имаше какво да се наваксва с всеобщата имунизация у нас, само че мисля, че имунизацията направи нещо доста положително. Накара хората да се имунизират, тъй като българите си мислят „ Чакай да видя дали другите ще се имунизират и в случай че им няма нищо и аз ще го направя “.

Но нещата не са в толкоз сиви краски “, това съобщи шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

Зелени коридори и проблеми с доставките на К-19 ваксини

„ Довечера чакаме още ваксини от АстраЗенека, а в понеделник в допълнение на Пфайзер.

На доста места из страната зелените коридори още работят. Скоро и в София ще бъдат възобновени “, увери професорът.

„ Проблемът е за целия свят, освен за България. Много българи от чужбина ми пишат и ме питат да идват ли да се имунизират в България, тъй като на всички места има усложнения.

Очаквахме ритмично доставяме, само че имунизациите са подобен артикул, че е обикновено да има закъснение “, добави специалистът в телевизионно изявление.„ От епидемиологична позиция няколко неща са значими да се знаят:

Първо – значима е първата доза – тя прави имунитет в огромен % в популацията. А с втората в самостоятелен проект се усилва имунният отговор с 10-15%.

Генетиката е такава, че доста хора не реагират от първата доза и поради това се поставя втората.

На десетата седмица е добре да се постави втората доза на доста, доста положителната ваксина на АстраЗенека. За страдание у нас се основава съмнение от хора, които доста приказват, но не схващат “, сподели проф. Кантарджиев.

Интересна композиция на ваксини

„ Фирмите застават зад своите си ваксини и поради това споделят, че втората доза би трябвало да е от първата сложена ваксина.

От здравна позиция обаче е доста забавно друго – да се прави композиция. Тоест първата доза да е от една ваксина, а втората да е от друга.

В България имаме три ваксини, а в средата на март ще бъде утвърдена и тази на Johnson & Johnson – тогава може да помислим и за нея.

Най-важното е, че всички ваксини, които са утвърдени, пазят от тежките случай, умиранията и влизането в болница ”, безапелационен бе проф. Кантарджиев.

За слагането единствено на една доза на хората, които към този момент са преболудували ковид, той сподели, че е разумно, тъй като най-хубавият имунитет се получава измежду преболедуване: „ Тези, които към този момент са го преболедували да изчакат три месеца и едвам тогава да се имунизират, само че би трябвало да знаят, че една доза им е задоволителна, а може и без една “

Лични самопризнания

„ На 6 януари се имунизирах с първата доза и съм доста прибавен, че 15 дни след втората доза имах съответен имунен отговор. Първите дни след първата ваксина доста се боцках, с цел да видя имам ли антитела, само че нямах доста “, призна медикът.

Отваряне на заведенията за хранене и нощните клубове

Вчера със заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов стана ясно, че заведенията за хранене и заведенията у нас публично ще отворят порти на 1 март. Ето какво сподели проф. Кантарджиев за това: „ Не бива да губим мярата и да анатемосаме неимунизираните или не искащите да се имунизират.

Все отново е хубаво да се взимат ограничения в заведенията за хранене и е хубаво когато се събират имунизирани и неимунизирани хора да имат едно мислено.

Трябва да знаем, че заведенията за хранене не са местата, където става най-голямото заразяване “.

Попитан дали е допустимо да се отсрочи отварянето на нощните заведения от 1 април той съобщи следното: „ За страдание всичко е допустимо. Да се надяваме, че както гладко нараства нарастването на новозаразените дневно и в случай че се съблюдава разстояние и се сбират неголеми компании може и да се отворят “.

Здравен паспорт

Проф. Кантарджиев сподели, че поддържа концепцията за въвеждане на така наречен „ зелен паспорт “, само че с няколко условия: „ Трябва да се съблюдават правата на индивида. Не може да кажем на човек, който не се е ваксинирал или не желае, да си стои у дома и да не пътува.

Но въпреки това, индивидът, който към този момент има ваксина или е прекарал болестта, към този момент има антитела.

„ За “ съм паспорта, само че да няма дискриминация “.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР