Проф. Симова, в пика на третата COVID вълна, Вашата научноизследователска

...
Проф. Симова, в пика на третата COVID вълна, Вашата научноизследователска
Коментари Харесай

Проф. д-р Яна Симова: 70 лева спасяват човешки живот

Проф. Симова, в пика на третата Коронавирус вълна, Вашата научноизследователска група е единствената в България, която има насъбран опит в медикаментозната предварителна защита и ранно лекуване на вируса...

Нека да стартира с една персонална история: последният пациент, който преглеждах през вчерашния ден, приемал превантивно " МориВид " (единственият регистриран хидроксихлорохин у нас), ми сподели " убедих се, че моят живот коства доста повече от 70 лева за 45 дни ", под 2 лева дневно, и продължи " починаха двама мои родственици със съществени спестявания и финансови благоприятни условия, на които " МориВид " им се виждаше скъпо лекарство за предварителна защита ". Истината е, че достъпността на медикаментите в България е доста висока, само че изборът постоянно е въпрос на цели и персонално решение.

Нека напомним какво в действителност и хидроксихлорохин?

Първото приложение на хидроксихлорохин е като антималариен препарат. Тези препарати са открити малко преди Втората международна война, с бърза индустриализация на производството им, заради високата заболеваемост измежду бойците. Първите антималарийни медикаменти са имали обилни странични резултати, което е довело до синтезирането, посредством химична трансформация, на хидроксихлорохин през 1955 година. По-късно лекарите откриват, че хидроксихлорохин има и имуномодулиращи свойства и медикаментът се употребява всеобщо, за продължителни интервали и без спиране във времето от синтезирането му до в този момент, за профилактика и лекуване на малария и за лекуване на автоимунни болести, като систематичен лупус и ревматоиден артрит.

До тук е ясно, само че по какъв начин по този начин хидроксихлорохин против SARS-CoV-2 (причинителят на COVID-19)?

Хидроксихлорохин демонстрира резултат против SARS-CoV-2 по няколко разнообразни метода:
Първо: Той понижава киселинността на средата, като по този метод стопира навлизането на вируса през мембраните на клетките на гостоприемника. Второ: Медикаментът взаимодейства с рецептора на SARS-CoV-2 (АСЕ2 рецептор) и по този начин възпрепятстване захващането на вируса към рецептора. Трето: Ако вирусът навлезе в клетката, хидроксихлорохин пречи на освобождението на вирусния геном. Четвърто: Въздейства удобно на имунната система. Пето: Отслабване на след-вирусната цитокинова стихия, следена при тежки случаи на COVID-19.
По този метод, хидроксихлорохин обезпечава доста по-неспецифична отбрана против SARS-CoV-2 спрямо имунизациите. Но това в тази ситуация се оказва преимущество, защото разновидностите в шипчестия протеин на вируса не повлияват механизма, по който хидроксихлорохин ни профилактира и защищава.

В предварителния диалог Вие споменахте, че в ежедневната си работа с Коронавирус пациенти, откривателите от БКИ към този момент имат забележителен опит в профилактиката и лекуването с хидроксихлорохин. Моля, обобщете най-важното.

Благодарение на профилактика с хидроксихлорохин в продължение на към този момент доста месеци, чиновниците на Българския кардиологичен институт останахме релативно незасегнати: от 1500 здравни служащи едвам 38 се оказаха инфектирани със SARS-CoV-2, като всички те изкараха заболяването асимптомно, в лека или, в единични случаи, в умерено тежка форма. Нашият опит не остана неусетен: резултатите ни бяха оповестени от влиятелно интернационално списание в региона на микробиологията: New Microbes and New Infections.

В сферата на лекуването нашите 7 високоспециализирани лечебни заведения и 15 медицински центъра натрупаха и богат опит и в лекуването на Коронавирус. Все отново най-голямото COVID-19 поделение в северозападна България се намира в болница " Сърце и Мозък " в Плевен. То разполага с 110 кревати, 24 от които са реанимационни за инфектирани с COVID-19 в тежко положение. Тук непрекъснато лекарите се борят за живота на всеки един пациент и резултатите ни са доста положителни. Всекидневно аз и моите сътрудници, както и множеството лекари от страната, се сблъскваме с извънредно тежките провали от SARS-CoV-2 върху белите дробове и други органи и системи. Пациентите, които доближават до болнично лекуване, нормално не са почнали задоволително рано и задоволително нападателна терапия. За страдание, опциите на медицината за лекуване на COVID-19 с разгърната клинична картина все още са мощно лимитирани. Най-нови данни от правилно извършени и задоволително огромни клинични изследвания, оповестени в най-реномирани списания, демонстрираха, че нито ремдесивир, нито конвалесцентната плазма, значително усъвършенстват прогнозата в тези случаи. Нашата идея е да спасим човешките животи непременно, само че при тежките клинични форми на COVID-19 това от време на време не е допустимо.

Начинът, по който се грижим за нашите пациенти, е съгласуван с всички настоящи международни и национални стандарти за добра здравна процедура при лекуването на COVID-19 и обвързваните затруднения. Регистрираната вътреболнична смъртност при нас е 17,4% спрямо почти 24% средноевропейска вътреболнична смъртност. Отдаваме тези положителни резултати на всеотдайността и опита на нашите експерти, на положителната организация при грижата за пациентите и, не на последно място, на разликите в употребяваните протоколи за лекуване (всички наши пациенти са лекувани и с хидроксихлорохин).

Ние събираме данни и ги проучваме непрекъснато. В резултат на статистически разбор на миналите през COVID-19 отделението можем изрично да заявим, че при лекуваните с хидрохсихлорохин заболели следим доста по-ниска нужда от прекачване в интензивно поделение, по-малка възможност за интубиране (механично дишане) и, най-важното, значително по-ниска смъртност.

Нашият опит в Българския кардиологичен институт за домашно лекуване на COVID-19 с хидроксихлорохин към този момент обгръща над 900 пациенти. Ние се убедихме, че медикаментът е изцяло безвреден: нямаме записано сигнификантно удължение на QT интервала; нямаме значими ритъмни нарушавания.

Какво се случва след преболедуване?

В момента групата за проучване на Пост-COVID-синдром, която управлявам, се занимава с диагностиката и лекуването на последствията от COVID-19 върху съдовете и цялата сърдечносъдова система. Тревожна е извънредно високата периодичност на пост-COVID- синдрома: минимум 20% от общите случаи на COVID-19 не престават да имат недоволства след преболедуване, като след хоспитализация такива недоволства имат сред 66% и 75% от болните. Въпреки обществената значителност на пост Коронавирус феномена едвам по-малко от 1% от изследванията за Коронавирус се концентрират върху пост Коронавирус положенията. Затова специалистите от Световната здравна организация (СЗО) приканват повече медицински институции да станат съпричастни, какъвто образец дава Българският кардиологичен институт. Ние получихме специфична покана от СЗО да споделим опит и участваме в съвещания по отношение на дългия COVID-19 през февруари т.г. Всички международни специалисти са съществено обезпокоени от персистиращите увреждания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР