- Проф. Рачев, предстои застудяване. Да очакваме ли изненади в

...
- Проф. Рачев, предстои застудяване. Да очакваме ли изненади в
Коментари Харесай

Проф. Рачев: Слагаме летните гуми след 10 дни

- Проф. Рачев, следва захлаждане. Да чакаме ли изненади в жанр " Баба Марта “?

- Те минаха към този момент няколко студени фронта, даже минаха два едва изразени средиземноморски циклона, които доведоха до това бързо и внезапно сменяне на синоптичната, а след това на метеорологичната конюнктура. Топло-студено, топло-студено, типично за март. Неслучайно го оприличават на нрава на дамите, на самочувствието и на тяхното прочувствено положение, тъй като това е първият пролетен месец за Северното полукълбо. Той постоянно е обвързван с внезапната, бърза промяна на разнообразни синоптични обстановки, в които топъл и леден въздух заемат избрани категории. Голяма е динамичността през този месец и по тази причина всевъзможни прогнози повече от 5-6 дни са обречени на непълен неуспех.

- Какво време ни чака в идващите дни?

- От вторник очакваме едно доста бързо и трайно утежняване на времето със спад на температурата, може би с повече от 10 градуса, като минималните за половин България в четвъртък несъмнено ще бъдат към 2-3 градуса под нулата, а оптималните ще бъдат сред 4 и 8 градуса според от надморската височина. Ще вали сняг.

- Къде ще вали?

- Ако аз знаех тъкмо къде ще вали сняг, щяха да дойдат едни момчета и щяха да ме отведат на едно място, където излизане няма, тъй като доста знам. Няма подобен човек нито в България, нито в света, който да знае. Прогнозата е следната – по високите котловинни полета на Югозападна България, в това включвам и Софийското поле, Предбалкана с надморска височина от порядъка над 550-650 м, а в планините ще вали сняг и ще натрупа снежна завивка в границите на нови най-малко 15 см, а тук-там и 25 см. Всичко зависи от един характерен циклон, който ще премине през Южна България и ще докара до това трайно утежняване на времето, намаление на температурите и повсеместни превалявания. Надявам се в Югоизточна България преваляванията да доближат 130 л на кв. м. Това ще бъде в сряда и в четвъртък. Засега изоставаме малко с преваляванията през зимата и през първия пролетен месец. От петък ни чака стопляне на времето, много бързичко и температури от порядъка сред 15 и 20, а тук-там и над 20 градуса. Следващата седмица след 10 дни ще може да се кара с летни гуми. А тези, които карат ски, просто ги чака нова снежна завивка.

- Защо циклоните носят женски имена?

- Това е, тъй като публицистите доста обичат сензациите. Има една работа в Съединени американски щати, която дълги години е следила и изследвала тропичните циклони, които се зараждат надалеч от Мексиканския залив, само че в Карибския басейн получават своята мощност и нормално връхлитат върху Щатите. Те са извънредно мощни, постоянно са свързани с човешки жертви, върхът на сладоледа това е " Катрина “, която потопи Ню Орлиънс във вода и тогава Съединени американски щати дадоха 1760 жертви. Това за Щатите е умопомрачително число. Те постоянно дават жертви, тъй като това е страшна мощ, и ги изследват. Няма по-напреднала страна във връзка с проучването на тропичните циклони. Синоптиците, в множеството случаи на Военновъздушни сили, които са млади мъже, с цел да не ги бъркат, защото от време на време има по няколко циклона в Карибския басейн, почнали да им дават номера. После на някого му хрумнало да кръсти циклон на своята изгора и по този начин се зародила концепцията да бъдат давани женски имена - съпруги, приятелки, може и някоя тъща да се е промъкнала, нямам визия. Малко по-късно по отношение на равенството на половете започнаха да се дават и мъжки имена. В днешно време те се редуват по 21 имена в група, като се стартира от A и се завършва със Z. Като свършат тези, има втора група с други 21 имена. Имена като " Алън “, " Катрина “, " Ото “, които са били пагубни и свързани с доста човешки жертви и материални вреди, са към този момент извадени от тези описи и те остават в аналите на метеорологията и климатологията, с цел да бъдат изучавани и да бъдат сравнявани.

Друго място, което е забавно, е Тихият океан, там, където са Индонезия, Филипините, Тайван, Виетнам, Китай, също има доста тропични циклони. Там имената се дават от 11 страни, които оферират по 3 имена, които са свързани с дракони, чудовища. Нещо от вида на детските приказки, присъщи за съответната страна и по този се попълня съответният лист, който се ползва по строго избрания ред.

- Един циклон може да има мъжко или женско име, а не един циклон да е с женско име, а антициклон с мъжко?

- Тропичните циклони следват по реда – първият е с А, вторият с B и така нататък, без значение дали името е мъжко или женско. Тъй като светът е битка за пари, първо се усетиха немските сътрудници, които дават имената на циклоните с мъжки имена, а на антициклоните с женски. Това беше първоначално. Ако си имате сестричка, за рождения й ден може да поръчате нейното име да излезе като название на синоптичната карта на немската метеорологична работа, единствено че ще би трябвало да платите 280 евро – толкоз беше преди година и половина. За антициклона, защото стои по-дълго време на синоптичната карта, би трябвало да платите 380 евро. В днешно време отново имаме равнене сред мъжките и женски имена, с цел да няма засегнатост, и те стартират по същия метод да се кръщават, като отново се заплаща това название. Въведоха се имена от Балканите – Зоран, Елена, Любица, имаме Ахмет, Мохамед, което дефинира Европа като мултинационален континент.

- Това ли беше най-топлата зима у нас?

- Определено да. С безспорна сигурност с моя сътрудник Красимир Динков може да потвърдим, че това е най-топлата зима, откогато се водят метеорологични наблюдения в столицата, а това са повече от 130 години. Що се отнася до това дали е най-топлата зима в България е належащо още малко време, с цел да се извършат точни калкулации. Определено това е най-топлата зима за Южна и Югоизточна България. Не стои по този начин въпросът с планините и с огромна част от Северна България, това, което е на север от Стара планина. Там противници предходната топла година - 2019-2020 и най-много паметната зима на 2006-2007, която до този миг е най-топлата, откогато се водят наблюдения в България. По всяка възможност тази зима ще излезе като цяло, като приблизително за България и приблизително за целия зимен сезон, ще излезе най-топлата зима, откогато се водят метеорологични наблюдения. По отношение на височина на снежната завивка, брой на ледени дни, брой на дни със снежна завивка, най-ниски минимални температури - паметна си остава 2006-2007 година, където всички тези студени индикатори са доста по-малко спрямо тази зима.

След 2000 година ние вървим към едно огромно и бързо стопляне. Като климатолог мен не ме тормозят по-високите температури, те са се случвали и преди. Това, което ме тормози, е, че това става извънредно бързо. То е стремително на фона на климатологията. Винаги съм казвал на моите студенти, че климатът в никакъв случай не е стационарен, той постоянно се е променял, само че това става постепенно, леко, умерено, безгрижно, а това се случва в границите на един човешки живот. 30-40 години за климатологията не са безусловно нищо, те даже не са момент. А ние го виждаме това за 25-30-годишен интервал по какъв начин температурите на Балканите и по целия свят се усилват с съвсем 1 градус. Ние сме малко настрана. Затоплянето в Европа, в северните елементи на Азия, Сибир е пагубно бързо и огромно. Катастрофално, тъй като ние не знаем какво ще последва, а неизвестността постоянно е плашела хората. Това световно стопляне е обвързвано с човешката активност, а тя препокрива, модифицира и смачква естествените фактори, които въздействат за това повишение на температурата.

Всяка година човечеството изпомпва от недрата на Земята към 17-18 милиарда тона фосилни горива – петрол, природен газ, въглища. Всичко това е въглерод, който е заустен в земната повърхнина. Ние го изгаряме и отделяме към 40 милиарда тона въглероден диоксид, то не може да се пресметна, тъй като някои страни крият действителните индикатори. Те попадат в атмосферата, оттова в международния океан и неговата киселинност се усилва. Преди 100 години сме имали така наречен парциално налягане - от 1 млн. елементи въздух 280 са били въглероден диоксид. В момента трайно сме над 420, т.е. ние сме нараснали наличието на главния парников газ в атмосферата му с повече от 60%. По-опасното е така наречен водна пара. Колкото по-топло става, толкоз изпарението се засилва. В атмосферата попада повече водна пара, а тя е естественото одеяло, което завива Земята и в допълнение усилва температурата. От година в година повече топлота се задържа в атмосферата и в океаните, а те са 2/3 от лицето на Земята. Ние съвсем нищо не знаем какво се случва на повърхността, камо ли пък в дълбочина.

- Имаше ли върхове през изминаващата зима?

- Не, имаше единствено локални. Тук-там някой усъвършенстван връх, само че единствено за съответния ден. Високите температури продължиха през цялата зима. Тя беше в средата на февруари месец за 5-6 дни, когато имахме поредност от ледени дни, на по-голямата част от територията на България. Нямаше някакъв връх, който да дръпне, да бъде свръхестествен. Тази зима е по-топла даже от новия климатичен интервал, с който работим, а той е 1991 -2020 година Дори при тези модерни години, които са най-топли, откогато се водят метеорологични наблюдения за цялата Земя, има единствено една година, която излиза отвън 21 в., това е 1999 година Всичко останало е с по-високи температури и те не престават да се усилват. Най-топлата година е 2016. Оттогава имаме не толкоз огромни върхове, тъй като има един феномен, който е в екваториалната част на Тихия океан и се назовава Ел Ниньо. Това са милиони квадратни километри с повърхностна топла вода. През последните 2,5 години този феномен беше сменен с негативната фаза – " Ла Ниня “ – по-студена дълбоководна вода. " Ла Ниня “ охлаждаше атмосферата много дълго време, което докара до малко по-ниски температури. Тя си отива, тази студена вода се потопява още веднъж към дъното на Тихия океан и на нейно място идва по-топлата " Ел Ниньо “, където температурата на океанската вода е с градус и половина, в някои случаи до два и половина по-висока от естественото. Ако това се резервира, нищо чудно актуалната 2023-та да се окаже най-топлата година. Вече имаме едно доказателство - февруари 2023 беше най-топлият в Европа, откогато се водят метеорологични наблюдения.

- Кога да чакаме същинската пролет?

- Тя пристигна още през февруари. Беше много топло в края на предишния месец. Пролет и есен са най-късите сезони, а зимата и лятото са най-дълги. Пролетта краде от зимата, както лятото краде от есента.

- Кога ще пристигна лятото?

- Миналата година се ходеше на море до края на септември. Най-хубаво е през август. Морето е топло, слънцето е нежно, водата е малко мръсна. Най-хубавото море за мен е последните дни на юни. Почти никой няма на плажа. Морето е топло, водата е доста чиста, тъй като към момента не са пристигнали тези големи орди от туристи. Дали ще има жеги и основателят не знае, най-вероятно ще има. Миналата година лято беше топло, само че без ексцесии.

*Интервю на " Телеграф " с проф. Георги Рачев
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР