Проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН,

...
Проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН,
Коментари Харесай

Проф. Пенка Петрова: Скритата заболеваемост от ковид е няколко пъти по-голяма от това, което се докладва

Проф. Пенка Петрова, шеф на Института по микробиология към Българска академия на науките, съобщи пред БНР, че сигурно скритата заболеваемост от COVID-19 е " няколко пъти по-голяма от това, което се рапортува ".

" Тези разновидности са по-заразителни и се популяризират доста сполучливо. Буквално за няколко месеца заляха Европа, стигнаха и до нашата страна ", разяснява тя по отношение на новите разновидности на ковид. Силното разпространяване е подкрепено от рухването на ограниченията, посочи тя.

Би трябвало профилактиката сега да стартира преди всичко от лечебните заведения, градския превоз и супермаркетите, счита проф. Петрова. И добави: " Вече да се поставя маска, ей по този начин, без да пита, без никой да го принуждава, с цел да се защищити. "

Мутациите на вируса, които съумяват да се наложат, са тъкмо тези, които заобикалят имунитета и не се прихващат в точния момент от имунната система, разясни експертът.

В страната ни има няколко случая на маймунска шарка, само че ще си останат няколко, предвижда проф. Петрова. По думите ѝ " надали има от какво да се тормозим ".

" Още повече, че огромна част от нашето население е имунизирано против едра шарка и има имунитет. Могат да се тормозят хора, родени след 1980 година, по-младото население. "
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР