Проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност, бивш секретар на

...
Проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност, бивш секретар на
Коментари Харесай

По-важната статистика е колко мигранти не са спрени

Проф. Николай Радулов, специалист по национална сигурност, някогашен секретар на Министерство на вътрешните работи и някогашен народен представител от " ИТН " приказва по за каналите за трафик на мигранти през България.

Сериозен е въпросът дали тези потоци от мигранти - част от които стопираме, а други пропущаме, не са система за пропускане на враждебно настроена по отношение на Европейски Съюз и НАТО агентура.

По-важната статистика е какъв брой мигранти не са възпрени. По първостепенната, второстепенната и третостепенната републиканска пътна мрежа е доста допустимо да се случва безвреден транспорт на мигранти, а придвижването по автомагистрала " Тракия " да се употребява единствено като стръв за полицията.

Експерти, осведомени с ситуацията, настояват, че мигрантските групи са такива, които известно време са обитавали в турските лагери. В тях има над 4 млн. мигранти, огромна част от тях са от Афганистан и те по-скоро са пристигнали там през предишното лято и есен, тъй като в този момент планинските проходи не са в положение да бъдат преминати. Заради земетресението средствата са мощно лимитирани и по тази причина те са решили за най-разумно да тръгнат към Западна Европа.

Какви тъкмо са тези хора? Защото такива младежи - неукрепнали и с лабилна душeвност, се намират във филтрационни лагери и са прелестна плячка за всички разследващи централи. Турция има остаряла тактика за внедряване на агентура. Вероятно част от тях са вербувани. Напълно допустимо е в групите, с които са се движели от Афганистан, да има и представители на пакистанското разузнаване, което има съществени ползи в Западна Европа, и е открито, че употребява мигрантския поток за инфилтриране.

Като външна граница на Европейския съюз би трябвало да използваме всички благоприятни условия, които ни се дават. Европейски Съюз отхвърля да даде пари за гранично оборудване от вида на мрежата, тъй като актуалната наклонност е за основаване на интелигентна граница - това е сигнална система, която се състои от разнообразни видове сензори от дронове и други уреди, които разрешават ранно предупреждение за групи, които идват към българската граница, и обявяване на дежурни екипи, които са добре готови. Това изисква смяна на цялата идея за запазване на границата...

Рискът за Европа е осезателен. В Германия има ужасно напрежение, тъй като мигрантите се обгрижват и с държавни, и с общински средства, които понижават обаче парите за придобивки, с които германците са привикнали. Отделно обществената система е претрупана.

Европа е узряла за концепцията да окаже по-концентрирана помощ.

Цялото изявление чуйте в

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР