Проф. Михаил Константинов, експерт по изборни въпроси, в интервю за

...
Проф. Михаил Константинов, експерт по изборни въпроси, в интервю за
Коментари Харесай

Проф. Константинов: Измамниците ни, се крят зад европейски ценности, но работят с руските мафиоти

Проф. Михаил Константинов, специалист по изборни въпроси, в изявление за обзора на деня на Радио " Фокус " " Това е България "     

- Вече пети ден не престават свадите към платформата Nexo, в които се оказват забъркани високопоставени политици и управлявали до неотдавна страната обединения. Съвсем няма да е пресилено, в случай че кажем, че това може да се окаже най-голямата спекулация в новата ни политическа история. Всичко стартира от основния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс, която през октомври предходната година с публично прессъобщение афишира, че съди платформата за криптовалути за противозаконна активност и машинация на вложители. В хода на следствието, което се води и в осем други американски щата, Nexo се оказва част от пералнята за пари на един от най-големите пазари в darknet, основания в Русия Hydra Market, и опериращата от Москва, само че в Естония криптоборса " Гарантекс “. Nexo е работила като съществена частица при разплащания, правени от интернационалния незаконен свят и от хора, финансиращи тероризъм. От съветските криптоборси към нея от партньорските служби са засекли общо 23 транзакции. Най-фрапантното е, че за петте години на своето битие от 2018 година до момента оборотът на Nexo е 94 милиарда $, което значи брутният вътрешен артикул на България за две години. И макар че от ІТ бранша се чуха, въпреки и малко плахи гласове в отбрана на криптовалутата, на криптопазара като доста реформаторски и пионерски, свадите към Nexo има възможност да продължат дълго време. Но по какъв начин те ще повлияят върху идващите избори? За тях и за изборите ще приказваме с математика проф. Михаил Константинов – специалист по изборни въпроси, дълготраен заместник-председател на Централната изборна комисия. Най-напред – какво съставляват тези криптовалути, проф. Константинов? Банкери към този момент ги нарекоха не валута, а рискови скъпи бумаги. Защо толкоз плашат и за какво се оказват привлекателни за незаконния свят?

- Това не е валута, несъмнено. Този финансов инструмент е прелъстителен, първо, тъй като транзакциите могат да бъдат държани в загадка и отвън контрола на множеството управляващи, държавни в това число. И второто привлекателно нещо е, че доста постоянно се оповестява за огромни облаги в тази област, макар че в случай че се направи разбор на активността на множеството сходни компании, се вижда, че те в последна сметка са финансови пирамиди, които ограбват своите чиновници. Доколкото разбирам, съмненията и за Nexo са тъкмо от този тип. Те в действителност са привличали същински активи, действителни валути като долари, лири, юани и така нататък и са ги обезпечавали с виртуални валути, които в последна сметка никой не знае, какво тъкмо съставляват. И по този метод има заплаха вложителите в сходни схеми да изгубят доста милиарди долари.

 

Хората са привлечени от опцията за бързи облаги и не си взимат никакви поучения от финансовите пирамиди, които непрестанно гърмят по целия свят. Тук единствено мога да напомня една огромна финансова пирамида, която изгърмя в Америка – тази на Бърни Мадоф, който в това време умря в пандиза, двамата му сина починаха и те. Изобщо там бяха откраднати 60 милиарда $. Не знам тъкмо какъв брой милиарда ще се окажат откраднати в тоя случай, въпросът е, че хората не би трябвало по този начин наивно да имат вяра във всевъзможни празни приказки, тъй като това са в последна сметка типичен пирамиди, които имат за цел да ви приберат парите и да ви върнат в най-хубавия случай извинения за това нещо.

- Обещавали са 35% рентабилност.

- 36% дори. Като чуете подобен неуместен %, то е ясно, че става дума за тежка машинация. Значи няма по какъв начин с естествена някаква активност, даже финансова, да постигнете такава облага. Пирамидите работят по общоприет метод – зарибяват прочут брой хора, на първите инвеститори известно време им изплащат нещо като дивиденти или лихви, до момента в който се разчуе, че тая система е доста " потребна “ за хората, след което от ден на ден хора се връзват на тези неистини и най-после огромното голям брой хора, тия, които са някъде по- в края на веригата, губят всичките си инвестиции, както ще се окаже и в нашия случай.

 

Аз желая единствено да попитам: в случай че това беше една естествена финансова институция, за какво нейните шефове избягаха в Близкия изток? Ами в случай че всичко е обикновено, да се явят тук, да обяснят какво са правили, да успокоят своите инвеститори. Тук целия свят ги търси, а те добродушно си стоят, мисля, че в Дубай някъде, при господин Божков евентуално или някъде в Емирствата и все едно, че нищо не е станало, мълчат. Да вземат да обяснят дали това е по този начин, или не е.

 

Ясно е, че са забъркани в тая история и мъчно ще бъдат върнати на правосъдните управляващи, тъй като с тези страни ние нямаме съглашение за депортиране. Ти, като отидеш там и си купиш поданство примерно в Дубай или в Емирствата, може да си изкараш остатъка от живота там. Не желая да кажа, че ще живеят доста щастливо, само че по този начин или другояче няма късмет в скоро време да се появят пред правораздаването. 

- Проф. Константинов, с какво криптовалутата се разграничава от останалите общоприети валути, които можем да ги пипнем? Тя е виртуална, мислена. Може би е и въпрос на нашата фикция.

- Вижте, в прочут смисъл всички валути са обект на нашата фикция. Може би сте чували за така наречен " златен стандарт “, който в продължение на няколкостотин години беше годен в света. Златният стандарт, това е една система, при която най-малко на доктрина вие можете против вашите пари да получите надлежно количество злато. Златният стандарт досега, в който беше премахнат през 1971 година, цената беше към 35 $ за унция. В момента една унция злато коства към 60 пъти повече и аз обичам да споделям, че от момента, в който аз съм се родил, до момента златото е поскъпнало 60 пъти, а популацията на света се е нараснало повече от три пъти. Вижте за каква динамичност става въпрос.

 

Съвсем ясно е, че сега естествените валути, да ги нарека по този начин, са в действителност раздути финансови принадлежности, зад които не е ясно, какво стои. Не може 60 пъти за 70 години да се промени цената на един артикул и това да е резултат от някакъв натурален развой. Аз съм малко песимист във връзка с елементарните валути и считам, че и те ще изгърмят в последна сметка, само че при тях този развой е занимателен, тъй като стоят страните с цялата си мощност. Но в последна сметка и елементарните валути, и криптовалутите се базират на човешкото доверие. Значи аз имам вяра, че с 1 евро в джоба ще мога да си купя един самун в магазина. И нормално това се случва – давам 1 евро, получавам 1 самун. Подобна е вярата в този фиктивен артикул криптовалутата, която в действителност не съществува, тя няма тоя физически притежател, с който сме привикнали – това са някакви да кажем положения на паметите на огромна група компютри, вързани нормално в огромни мрежи, наречени блокчейни. И защото криптовалутата е направена по този начин, че мъчно да се добива, тя внезапно придобива полезност в очите на хората, които си споделят: щом е толкоз мъчно да придобия това нещо, значи то несъмнено е скъпо.

 

Аз персонално мисля, че криптовалутите са цялостен отпадък, цялостен траш и безусловно нищо не костват, само че дълбокото ми съмнение е, че елементарните валути са в едно много близо до това положение. Дано, както се споделя, съм неприятен оракул, само че аз мисля, че в скоро време ще забележим срутване и на тия валути, на които сме привикнали безусловно да имаме вяра.

 

И едно от събитията, които скоро ще провокират това събитие, е, че вследствие на войната в Украйна се получи преориентиране на огромна част от света от $ към различен тип валута или акции от валута. Знаете, че сега има организация такава, която е към юана, дори се приказва на мястото на петродоларите, че ще дойдат петроюани. И това ще бъде доста тежък удар върху американската страна, тъй като тя няма да може да си покрива разноските посредством отпечатване на валута. Така че следва да забележим доста забавни събития.

 

Нека хората знаят, че това, което си го имат, то си остава. Какво имаме ние? Ами да вземем за пример аз персонално имам една къща, в която пребивавам, имам примерно кола, която карам, и имам някакви други предмети и те са, които никой не може да ми вземе. Но всичко друго в последна сметка са значително измислени неща. Това са за жалост нещата, докарахме я до там, че живеем в един фиктивен свят.

- Проф. Константинов, сами ли са работили от платформата Nexo или са част от интернационална незаконна система? Ето, наши сътрудници към този момент алармират, че от основания в Русия Hydra Market и опериращата от Москва криптоборса " Гарантекс са преведени към Nexo напълно значително транзакции.

- Много е особено за българските финансови измамници, че до момента в който се прикриват с булото на европейски полезности и не знам си какви други такива демократични истории, те в действителност работят в тясно съдействие с съветските финансови мафиоти. И тези юнаци, за които ние тук приказваме, са характерен образец за това.

 

Ние видяхме това неотдавна и в България, когато се оказа, че една от партиите, която управляваше и която се биеше в гърдите какъв брой е евроатлантическа, се оказа, че работи с съветски медиатори. Т.е. за тях това е обикновено прикритие на тяхната противозаконна и надълбоко неморална активност. Особено знаете, че сега съдействието с съветските финансови служби съставлява нарушаване на политиката на Европейския съюз и на НАТО. Независимо от това, нашите юнаци си го вършат това нещо, защото явно печелят доста от него.

 

Това е, което виждаме. Така че те сега са непосредствено вързани с съветските финансови спекуланти. И това, апропо, умно-красивите от " Демократична България “ и от " Продължаваме промяната “ би трябвало доста добре да го обяснят на българския народ – по какъв начин по този начин ние сме евроатлантици и европейци, а пък в действителност работим в тясно съдействие с искрено бандитски съветски финансови групировки.

- Възможно ли е от Nexo да се окажат пионери в криптовалутата, да се окажат прави и в действителност отправяни до момента към тях обвинявания да не са обективни?

- Сега, до момента в който няма наказани хора, ние не може да споделяме, че тези хора са нарушители. Аз споделям, че те ще станат такива, когато има влезнала в действие присъда. Дълбокото ми вътрешно разбиране – на човек, който въпреки всичко нещичко е чувал по тия въпроси – е, че цялата тя криптодейност е в действителност един великански балон. Но до момента в който той не е разгласен за подобен, то няма по какъв начин и да кажем, че това е закононарушение. Защото по времето, когато хората се занимават с криптовалута, тази активност не е инкриминирана.

 

Следователно наподобява, че на пръв взор всичко е ОК, само че всяка от тия пирамиди – те сега гръмнаха  няколко криптопирамиди, не е българската Nexo първа, Nexo е четвъртата или петата огромна скица, която изгърмява. Значи вижте, просто няма по какъв начин от нищо нещо да вършиме.

 

Това е история като някакъв магьосник, който вади от цилиндъра всякакви някакви несъществуващи неща и ги разнася пред очарованата аудитория.

 

Няма по какъв начин да произведете от нищо нещо. Това опонира на законите на природата. Иначе хората, които се занимават с тази активност, гледат и да откраднат едни пари и да избягат и по опция да се спасят от правораздаването. Сега забавното е, че сходни компании, в случай че до момента в който са работили, са спазвали законовите правила, може да се окаже, че дори ще се спасят от правосъдно гонене, само че това не значи, че тяхната активност не е финансов бандитизъм. Аз по този начин го назовавам, тъй като непосредствено лъжете хората. Нека всеки български жител, който ни слуша, да знае, че не е допустимо с естествена активност да получаваш такива облаги.

 

Просто тъй като си имал 100 лв. в джоба, на следващия ден ще имаш 200 лв. в джоба. Защо? Защото си огромен хитрец и си ги дал на едни хора да ти доувеличат парите. Ами не стават по този начин тия работи. Така че в някакъв смисъл тези българи, не толкоз българи, а бих споделил чужденци, които си губят парите, в някакъв смисъл си го заслужават. Значи човешката нелепост би трябвало да се санкционира. Това държание е явно неуместно, хората да се доверяват на финансови измамници и да заплащат с това, че губят пари.

 

Лошото е, когато от алчност за облага ограбваш пенсионни фондове и тогава огромни групи пенсионери остават без пенсии, тъй като и това го има. Понякога в такива финансови схеми се забъркват и публични организации за да завоюват нещо. Е, ОК – не се печели.

- Като в пирамидата на Бърни Мадоф?

- Да, тъкмо по този начин. Тогава Шведският пенсионен фонд загуби не знам какъв брой, десетки милиарди загуби. Така че за жалост тези неща се случват. Дано някакъв акъли ни пристигна, само че като виждам, доста ум не се обрисува на хоризонта. Просто вижте, човешката алчност е нещо необикновено, в действителност ужасно е и е добре всички, които ни слушат сега, съзнателни български жители, да знаят, че сходни схеми са неистина и машинация. Няма по какъв начин от нищо да получавате нещо. Това става единствено на подиума, където е фокусникът, и който от цилиндъра вади едни изкуствени неща и ги разхвърля измежду публиката. Просто няма подобен филм, да спечелите от въздуха.

 

Печели се с рационално вложение, печели се с труд и така нататък, само че ясно е, че за това няма по какъв начин да убедим хората, че е по този начин, и недобросъвестни псевдобанкери ще не престават да им подвигат парите.

- Ако всичко беше наред, основният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс щеше ли да предприеме следствие против Nexo?

- То е явно. Тя наподобява доста сериозна дама и като виждам, тия всичките фараони ще имат тежки проблеми с нея. Но още веднъж желая да повторя: в случай че те считат, че са почтени, тъй като и това е допустимо – те към момента не са наказани от съда, – ами да бъдат по този начин положителни да се явят пред американските съдилища и дано там да защитят своите тези.

 

Само че желая да кажа, че рискуват да получат присъди от 100, 200, 300 години затвор, тъй като в Съединени американски щати не си поплюват доста за измами. Вие знаете, че Бърни Мадоф в началото го осъдиха на 300 години, след това му ги понижиха на 150 и по този начин. Той, несъмнено, умря на втората година в пандиза. Това е, което се случва.

 

Но отново желая да кажа: доста ми е забавно, в този момент умно-красивите какви нелепости ще приказват, просто тъй като по този начин цамбурнаха с това Nexo, просто ми е тъга за тях. И ми е тъга за десетките и стотици хиляди почтени български десни хора, които в този момент би трябвало поради нелепостите на своите ръководители да се червят и те. Но това, което се случва, е непоносимо. Оставете всичко останало – фактът, че сътрудничат с съветските финансови бандити, към този момент е задоволителен. В момента, в който целият Европейски съюз, цялото НАТО е застанало на една страна във войната, нашите умно-красиви отиват и в действителност играят с другите. Е, това какво е? Това е просто непоносимо.

- Как свадите към Nexo ще повлияят върху идващите избори, ще повлияят и на политическия живот?

- За страдание, българският народ помни късо време, нашата памет е къса и в случай че трябваше в действителност да повлияят, щяха да повлияят по този начин, че някои партии да изчезнат от политическия живот на България. Но доста е евентуално да няма чак такива тежки последици. Възможно е нещата да се забавят, допустимо е да влезем в идващия си скандал. Дано въпреки всичко нещо ни остане в главите, че по този начин просто не става. Между другото, българинът има относително естествено възприятие за нормалност.

 

Българинът усеща,  горе-долу кое може и кое не може, само че просто се изкушаваме да тръгнем по линията на лесните облаги. Естествено, в този смисъл западняците съгласно мен са още по-наивни, тъй като те просто някак си имат вяра в чудеса. Да се надявам, че здравият песимизъм, балканският, ще ни защищава от сходни неща. Но още веднъж споделям: дано, в случай че обичат, тия, които избягаха, ръководителите на Nexo, в случай че са почтени, да дойдат пред българското правораздаване, да отидат в Ню Йорк пред американското правораздаване. Докато те се крият като мишоци, те де факто удостоверяват обвиняванията, които се насочат против тях.

- В понеделник президентът връчи третия изследователски мандат на Българска социалистическа партия. Дали този мандат ще бъде изпълнен и каква е вашата прогноза – отиваме ли към избори?

- Според мен отиваме към избори, както се и очакваше. Правителство щеше да има, в случай че беше даден този мандат на " Български напредък “, тъй като тогава можеше и от двете страни да кажем на българския политически живот да получи някаква поддръжка. Сега няма по какъв начин. За страдание, Българска социалистическа партия няма да получи същинска поддръжка от огромна част от българските политически партии. Така че отиваме явно на избори. Може би е добре да помислим, дали не е време да променим малко българската изборна система по този начин, че да прекратим просто това, което се случва, което е безсрамие.

- Изпреварихте въпроса ми. В каква посока да я прекратим? Чуват се гласове за гръцкия вид, с бонус от 50 депутати, само че се чуват и други – за мажоритарни избори. Кое би било по-добре за България?

- Вече явно е назряла нуждата за такава смяна. Аз персонално съм съперник на чисто мажоритарната система, тъй като тя доста мощно изкривява националния избор – с по-малко гласове може да вземете повече мандати от друга партия. Или пък назад – с към 40 на 100 от гласовете може да вземете 80 на 100 от мандатите. Това се е случвало във Франция. Но една система, в която има мажоритарен детайл, е може би излаз от това, което ние виждаме. Защото когато вкарате мажоритарен детайл, той по този начин или другояче награждава най-голямата партия – това е аксиома в изборната процедура. И без да прекосяваме от нашата пропорционална система към чисто мажоритарна по този начин внезапно, може въпреки всичко да помислим за една смесена система. В Европа смесена система има в Унгария и в някои други, три-четири страни. Може несъмнено да се намерения и за немската изборна система.

- То и у нас за Велико национално заседание имаше смесена система.

- Да, имаше, тя беше механично смесена с 200 плюс 200 и тогава първата партия взе повече депутати като %, в сравнение с й беше процентът. Тоя резултат се прояви, за който говорихме. Тогава Българска социалистическа партия имаше под половината от гласовете, само че взе 211 депутати – повече от половината.

 

Така че ние сме го виждали този резултат – по какъв начин мажоритарната система награждава най-голямата партия. Може би има смисъл да опитаме това нещо, само че няма кой да одобри такива промени, тъй като те изискват доста сериозна подготовка. За тия идни избори няма по какъв начин да стане. И също така ние би трябвало веднъж вечно да приемем следното предписание: когато се вършат промени в изборната система, те да важат не за идните избори, а за по-късно, за едни избори по-късно, т.е. през едно, с цел да е несъмнено, че сегашните политици няма да чакат персонални облаги от това нещо.

- Както е в Гърция?

- Както е в Гърция, тъкмо по този начин. Те чакат в този момент да влезе една смяна, която са приели през 2019 година Сега по какъв начин ще работи, ние не знаем, само че няма да е за сегашните, а ще бъде за идващите. Така че и това е едно нещо, което може би би трябвало да се направи у нас. Но в действителност ние продължаваме да чакаме и да висим. Много е забавно, какво ще се случи отвън нас, там се вземат решение сега съдбините на Европа. Дай Боже да се стигне до някакво въпреки всичко човешко решение на това, което се развива на не доста далечно разстояние от нас.

- А вашата прогноза за 49-я парламент?

- 49-ят парламент няма да бъде доста по-различен от настоящия. Очаквам срив в партията, наречена Политическа партия, тъй като доста хора към този момент ще видят, защо става въпрос. Подобно систематизиране на силите, може би с повече депутати за ГЕРБ, по този начин ги виждам, само че няма да бъде друго ситуацията. Но в случай че ние продължаваме по този начин да си играем с търпението на българския народ, най-после може да се случи нещо, което да кажем сме го виждали в историята на други страни, когато внезапно се появява един популистки план, печели властта и хвърля страната си в нещо… да не споделям какво. Виждали сме го тоя образец 30-те години в една велика европейска страна. Така че доста би трябвало да внимават българските политици, тъй като те със своите дейности и бездействия дефинират бъдещето и на България, и на Балканския полуостров.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР