Проф. Кънчев, според известната фраза на Клаузевиц, войната е продължение

...
Проф. Кънчев, според известната фраза на Клаузевиц, войната е продължение
Коментари Харесай

Руската икономика не може да издържи дълга война

Проф. Кънчев, съгласно известната фраза на Клаузевиц, войната е продължение на политиката с други средства. Но и политиката, и войната са функционалност на стопанската система: от каменната епоха насам всички войни са свързани с стопански цели – плячка, ловни полета, запаси, доставки. Разбра ли някой каква е икономическата тактика на Путин във войната с Украйна?

- Това е правилно. Путин отдавна работи повече  с военни и с геополитици, в сравнение с с икономисти. И задачите му са главно геополитически – да разшири пространството на Русия, като пресъздаде пространството на Съюз на съветските социалистически републики.

Хитлер наричаше това   Lebensraum.

- Само че при Хитлер лебенсраума беше доста дребен за немската нация.

И го разширяваше там, където има Volksdeutsche – немци отвън рамките на страната, такава беше доктрината.

- Но Русия има прекомерно доста пространство за популацията си. В случая липса на пространство няма. Големият стопански въпрос, който задавате е различен. И той е " Колко време стопанската система на Русия, която е на 12-то място по годишен Брутният вътрешен продукт, 14 пъти е по-малка от американската и 16 пъти е по-малка от стопанската система на Европейски Съюз, може да издържи на война? "

С коя от познатите ни стопански системи съветската е съпоставима, с италианската?

- Под италианската е. Преди глобите съветската стопанска система беше $2.2 трилиона Брутният вътрешен продукт годишно, в този момент е $1.6 трилиона и вероятно  ще пада още. След частичното изключване от SWIFT, процесите ще се задълбочат. Стратегическите центрове пресмятат, че съветската стопанска система може да издържи на подобен вид война не повече от 2 години.

Две години такава война е извънредно дълъг интервал за човечеството, изключително в случай че би трябвало да съществува под  дамоклевия меч на евентуален нуклеарен удар.

- Както знаем, в Афганистан Съюз на съветските социалистически републики устоя 9 години, а по-късно се разпадна. Сега изводът е сходен - в случай че Русия влезе в нескончаем боен спор, съветската стопанска система ще рухне.

Тогава се връщаме на въпроса: какви стопански изгоди би могъл да извлече Путин от тази скъпа война? Според анализаторът Леонид Гозман, диктаторът се обръща или към изкривена визия за историята, или към хипотетично бъдеще, само че искания към сегашното липсват. Има ли ирационалност в дейностите на президента?

- Ползата му е единствено геополитическа.

Каква геополитическа изгода би могъл да извлече, в случай че настрои целия цивилизован свят против Русия?

- Връщане към някогашния Съюз на съветските социалистически републики. Има и друго. Той в този момент унищожава Украйна, само че в случай че завладее и подчини тази територия, ще би трябвало да отдели средства и за възобновяване й.

А ще би трябвало да устоя и „ националните “ републики в Донецк и Луганск.

- Плюс Крим.

Западът се поразсъни и най-твърдата мярка към този момент са банковите ограницения от SWIFT. Но „ Файненшъл Таймс “ счита, че същински саблен удар по съветската стопанска система биха били наказания върху валутните запаси на Руската федерация, които са в долари, евро, йени –  $640 милиарда, трупани в скъпи бумаги.

- Следя съветските икономисти от най-високите им равнища. Те дефинираха глобите по SWIFT като атомен удар по съветската стопанска система, след които тя няма да може да се съвземе. Тезата на " Файненшъл таймс " също е вярна.

Още при започване на спора Путин напомни на света каква мощна атомна мощ е Русия. Сега той сложи нуклеарните си активи в някакъв " специфичен режим на носене на бойно дежурство ", неразбираем даже за локалните военнослужещи. Най-озадачаващи са думите на някогашния президент Медведев - в този момент всекидневен представител на властта в Кремъл, че „ най-интересното едвам стартира “. Как тълкувате това „ забавно “?

- Путин е манипулиран от тесния си кръг военни, които му приказват, че са основали някакво свръхоръжие. Анализът на тези 4-5 нови оръжейни системи, които не са загадка нито за американското, нито за китайското разузнаване, демонстрира, че те не дават стратегическо преимущество на Русия. Привеждането на съветските нуклеарни сили в по-висока степен на подготвеност също е блъф. Всеки отдаден знае, че стратегическите нуклеарни сили и на Съединени американски щати, и на Русия са под 24-часово и целогодишно цялостно дежурство. Няма паузи и промени.

Второ - да сравним стратегическите нуклеарни капацитети на Съединени американски щати и Русия. Превъзходството на американците е голямо. Близо 65% от нуклеарния стратегически капацитет на Щатите е качен на атомни подводници от най-голям клас вид - „ Охайо “, каквито Русия няма. През последните години руснаците построиха три нови подводници, които се приближават до този клас и едната я кръстиха „ Княз Владимир “ - на самия Путин. При тях казусът е, че ракетите им не са на твърдо гориво, а на керосин. И още. Стратегическата авиация на Съединени американски щати е основана на самолети Б-1 и Б-2, които са невидими - със СТЕЛТ покритие, и могат да нанесат удар без въобще да бъдат засечени от съветските радари. Руснаците към момента не разполагат със стратегическа авиация от такова равнище. Така че стратегическата нуклеарна триада на Съединени американски щати има доста по-висока степен на отбрана. Техните сили се упражняват по концепцията за неотложен нуклеарен удар. Съгласно тази инструкция от 2012 година, стратегическите сили би трябвало да са на 1 час от удар във всяка точка на земното кълбо, след заповед на президента. Нещо, което не е реализирано от съветската атомна триада. Но доста значимо е да се знае, че през 2012 година съветският общоприет щаб преструктурира дислокацията на въоръжените си сили, като ги раздели в 6 командвания. Съгласно това, бяха изменени уставите и бяха дадени компетенции на всеки командващ командване самичък да взема решение за потребление на нуклеарни средства - без да рапортува на висшия главнокомандващ. Това е доктрината за предпазен нуклеарен удар с мощ от 0.2 до 0.5 килотона. Тоест - сега командващият интервенцията на Югозападния окръг може самичък да вземе решение за потребление на тактическо нуклеарно оръжие, на своя глава главнокомандващия.

Тази процедура не е присъща за властническа страна като Русия.

- В нуклеарно отношение е значима бързината. При Карибската рецесия Хрушчов не искаше да вземе решение и изпрати един от заместниците на Генералния щаб на Съюз на съветските социалистически републики - ген. Сергеев, на който бе делегирано правото да вземе решение за нуклеарен удар по територията на Съединени американски щати. Един тип тичане от отговорност на хартия.

Хитро и комфортно. Като споменахте Карибската рецесия, коя обстановка е по-рискована за човечеството в нуклеарно отношение – онази от 1962 година или сегашната?

- Тогава светът беше по-заплашен. Сега системите за разкриване ракетно нахлуване са доста по-софистицирани. И за двете страни. Разрушаването на едната и другата страна ще бъде в разстояние на 40 секунди. Но световната противоракетна защита на Съединени американски щати има опция да спре 50-60% от ракетите, които летят към нейна територия.

Кои са стратегическите прицелни точки в Европа за съветското атомно оръжие?

- Атомни електроцентрали, огромни водоеми. Първи в " Топ 100 " са стратегическите командни пунктове.  Има два пункта за противоракетна защита в Европа. Единият беше построен в Полша, за другия имаше концепция да е у нас, в Балчик. Тогавашният министър председател и настоящем първи атлантик Бойко Борисов обаче съобщи, че желае в морето единствено платноходки. Румънците го взеха и в този момент са една от най-силните по капацитет армии в НАТО.

След вчерашния си референдум, Беларус се обрисува като евентуална нуклеарна страна. От друга страна Путин сложи ултиматум на Швеция и Финландия да стоят настрана от НАТО. Как ще се прекрои военният баланс в тази част на Европа?

- След случилото се, влизането на Швеция и Финландия в НАТО става неизбежно. Доказателство за това е договорът за 9.7 милиарда $, който Финландия подписа с „ Локхийд Мартин “ за доставката на 64 изтребители от най-голям клас Ф-35. Швеция пък си има лично самолетостроене на супервисоко равнище.

Според значително анализатори, най-хубавото и безкръвно решение на спора може да пристигна от самата Русия, в случай че популацията й се реши да смени формата на ръководство на страната. Известният съветски отстъпник Пионтковский споделя, че Русия има „ фашистки водач, без фашистки народ “. Вярвате ли, че руснаците са в положение сами да решат все по-глобалния проблем?

- Много добре е казано. Но диктаторите, изключително съветските, мъчно биват сваляни от власт.

Възможно ли е Путин да бъде свален от личните си олигарси, част от които сега са с блокирани активи отвън Русия?

- Не споделям мнението, че съветските олигарси губят сега. Ситуацията е планувана доста от дълго време и всички те са взели нужните предохранителни ограничения за милиардите си. Но пък глобите по SWIFT може и да ги ударят.

Допускате ли, че в случай че устоят още 2-3 денонощия, украинците могат да преминат в нахлуване?

- Не мога да кажа, само че контролът върху въздушното пространство е съветски. По-скоро чакам съветското военно-политическо управление да направи оценка на икономическата обстановка. А и основни съдружници на Русия стартират да се дистанцират. При гласуването в Съвета за сигурност  оня ден китайците се въздържаха. Индия също надали е с Русия. Преди месец Индия отхвърли на Кремъл покупка на 1700 танка. Това не е инцидентно.

У нас още веднъж се появяват политическите нагони към снишаване и някакъв чудноват вътрешнонатовски неутралитет, стопанската система се слага над хуманизма и се стартира битовото оцеляване с съветския газ, пред правилата на свободата и цивилизацията. Историята припомня за тези дни от пролетта на 1876 година, когато при типа на наближаваща чета луди глави, българският еснафин е ковял прозорците си, с цел да си помислят, че не е в къщи. До какво води такава тактичност през днешния ден?

- До там, че да бъдем дефинирани от съдружниците си като неустойчив сътрудник и некоректен съдружник. Но тези, които коват прозорците през днешния ден, на следващия ден няма да бъдат приети като близки и от Русия. За Русия ние от дълго време сме нелоялни и неслучайно поименно бяхме упоменати от Путин, дружно с Румъния.

Дни, седмици, месеци или години предстоят на този спор?

- Руският общоприет щаб е очаквал интервенцията да продължи два дни. Това към този момент не е интервенция, а война. Сега си дават период от 10 дни. Ако влязат в „ афганистански вид “, това би било същински провал за Русия. Икономиката й няма да издържи. Само ще сплоти Запада и света.

Разговора води: Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР