Проф. Иво Христов, социолог и геополитически анализатор, обясни пред ,

...
Проф. Иво Христов, социолог и геополитически анализатор, обясни пред ,
Коментари Харесай

Проф. Иво Христов: Непосредствените заплахи за Европа от кризата в Близкия изток са огромни

Проф. Иво Христов, социолог и геополитически анализатор, изясни пред, че има индикации за това, че " Съединени американски щати към този момент не са в положение да дирижират обстановката в Близкия изток, както можеха да го вършат преди десетина години ".

" Байдън няма да се срещне с Египет, Йордания и палестинската власт на Западния бряг . Днес той е в Израел с два претекста. Единият е избирателен – да събере поддръжката на мощното израелско лоби в Съединени американски щати. Това е и опит, в случай че може да стопира наземната интервенция на Израел в Газа ".

С офанзивата на " Хамас " беше комплициран кръст на американския план за основаването на различен кулоар от Индия през ОАЕ, Саудитска Арабия, Йордания и Израел към Европа, изясни още проф. Христов.

Съединени американски щати, Русия и Китай могат да окажат влияние върху спора в Близкия изток. От районните страни въздействие имат Турция, Иран и Саудитска Арабия, уточни той.

Контролът върху Близкия и Среден изток има значим стратегически залог , сподели проф. Иво Христов.

" Основният съперник на Съединени американски щати за хегемон в света е Китай. Двата съществени пазара за разпространение на китайска продукция бяха Северна Америка и Европа. Китай се явява втори или трети по значимост търговски сътрудник на Европейски Съюз. Китайската агресия може да се реализира по море и суша – през дълбините на Евразия. Китай е притискан да не се разгърне в Пасифика и в световен аспект.

Без енергетика Китай е нищо и е належащо да бъде задушен достъпа му до енергийни запаси, които се намират в Русия в Близкия изток . В момента страната черпи и от двете места.

Китай е строител на метрото в Тел Авив, взе участие и в разширението на пристанището в Хайфа. За да бъде изхвърлен от района, би трябвало да бъде настанена друга велика мощ. Ако тя не може да управлява района, той би трябвало да се потопи в безпорядък и по този начин да се постави завършек на опцията Китай да го употребява като директен кулоар за своите артикули и като източник на енергийни първични материали . Поводи съществуват от 50 години. Въпросът е на кого е преференциално ".

Палестинците са държани в това положение, тъй като е преференциално и за Израел, и за арабските съседи на Израел , съобщи Христов.

" 70 години те са като животни в лагери. Няма интерес от основаването на Палестинска страна ".

Израел може да унищожи " Хамас ", само че въпросът е на каква цена и какво ще последва, уточни анализаторът.

" Израел обаче не може да води дълга позиционна война. Има дребна стратегическа дълбочина ".

В Газа живият 2,5 милиона души, подсети още той.

" Това е някогашна египетска територия, която Израел завзема по време на Шестдневната война. Как могат да бъдат унищожени 2.5 милиона души? Египет не ги позволява на територията си. Ивицата Г аза е под 24-часов мониторинг с всички вероятни средства. Израел нападна с дълбочинни бомби, които се взривяват на дълбочина от 20-30 метра, само че " Хамас " към този момент обявиха, че голяма част от инфраструктурата им е на 60 метра дълбочина ".

За първи път е сложено под въпрос екзистенциалното битие на страната Израел , счита проф. Иво Христов. Той означи също, че и израелците, и палестинците са пионки в една цинична игра за преодоляване на целия район .

Ние сме в Трета международна война - тя е точкова и мрежова , сподели проф. Иво Христов в предаването " 12+3 ".

" Започна с възходяща активност на точкови спорове във всяка част на света – Украйна, Карабах, Южен Кавказ, Сирия, Близкият изток, кюрдският проблем, замразеният спор сред Пакистан и Индия. Намираме се във втората фаза на разгръщаща се Трета международна война, която ще има за цел прекалибриране на главната геометрия на силовите структури в света . Тя ще докара до напълно нова конструкция след не повече от десетина години ".

България е опасност сама за себе си , изясни проф. Христов.

" Тя се намира в най-жалкото положение за последните 120 години ".

Непосредствените закани за Европа от рецесията в Близкия изток са големи, означи анализаторът.

" Европа към този момент е париран континент. Вижте какъв е процентът на мюсюлманското население в Германия, Франция, Испания и Белгия ".

Еднополюсният свят си отиде , уточни той.

" Вървим към основаването на силова цивилизационна настройка от макрорегиони . С националните страни е свършено, само че и с световните империи - също. Въпросът е за границите сред новите структури ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР