Проф. Ивайло Христов, преподавател по История на журналистиката и Народопсихология

...
Проф. Ивайло Христов, преподавател по История на журналистиката и Народопсихология
Коментари Харесай

Проф. Ивайло Христов: Българското общество мисли едноцветно, много са резки разделителните линии

Проф. Ивайло Христов, учител по ”История на публицистиката ” и „ Народопсихология ” в УНСС, изясни пред БНР, че постигането на Независимостта ни е резултат от напъните на българския политически хайлайф, който е бил единен и е отстоявал ползите на България. 

 

" Недостойно е да се неглижира Независимостта като празник. Той беше разгласен за царски след 1944 година и чак през 1998 година беше възобновен като народен празник. В българското общество  обаче не се възприема по този начин, както се възприемат Трети март и Шести септември. Не е възпят в нито една поема или разказ като форма на национално одобряване. Ако едно историческо събитие не влезе в националното схващане чрез литературата, то остава настрана ". 

 

След 30 години България към този момент не е васално княжество на Османската империя, а става интернационален индивид, напомни проф. Христов.

 

В актуалния свят не може да си самостоятелен, въпросът е обвързаността да не нарушава твоето национално достолепие, уточни той.

 

" Обявяването на независимостта през 1908 година е кулминационната точка на градивната сила на българското народостроене. След това стартира насаждането на братоубийствения синдром на опълчването в българското общество, което е очевидно и до през днешния ден ", отбеляза проф. Христов. 

 

" Най-големият ни проблем е, че българското общество мисли едноцветно, доста са внезапни разграничителните линии. Не може да реализираме консенсус по най-елементарни въпроси. Това черно-бяло мислене не ни прави по-способни да взимаме разумни  и държавнотворни решения. Тази вадичка, която се изкопава в българското общество, е причина и за националните произшествия ".

 

Проф. Христов означи, че в актуалното общество светът на облиците напълно е надвил над света на словото.

 

" Съвременното потомство е напълно електронно. Знанията, които получава, са от медиите. Те са много разпокъсани. Моите студенти доста мъчно могат да задържат вниманието си повече от 10-15 минути ".

В българското обучение е  изцяло занемарено патриотичното образование, акцентира той. 

 

" Сега литературата не взе участие в актуалния живот на обществото. А тя е значим инструмент за създаване на будно национално схващане ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР