Проф. Иван Ангелов Член-кор. на БАН На 7 Април 2022

...
Проф. Иван Ангелов Член-кор. на БАН На 7 Април 2022
Коментари Харесай

Проф. Иван Ангелов: Русия не е бензиностанция с ракета отгоре



Проф. Иван Ангелов
Член-кор. на Българска академия на науките

На 7 Април 2022 година гледах по една от съветските малките екрани съвещание на Руската ДУМА (парламента на Русия). Най-силно ме впечатли словото на министър-председателя на Руската Федерация Михаил Мишустин. Той направи спокоен, изчерпателен, изчерпателен разбор на настоящата обстановка. Личеше си и загрижеността му от дивата гняв, координираните всеобщи неистини и политическия бяс с които Америка и НАТО се отнасят към Русия. Накрая очерта основните задания пред съветската страна в това комплицирано време. Време на тотална безкрупулна война на Запада против Русия.

Напоследък все по-често си припомням една мисъл на изтъкнат социал-демократ от средата на XIX век: „ Наблюдавайте какво приказват за вас враговете ви! Ако ви хвалят, значи сте тръгнали по неверен път. Ако ви ругаят, значи сте на прав път. И колкото по-яростно ви ругаят, толкоз по-правилен е определеният от вас път “. Изключителна мъдрост! Тя се удостоверява за следващ път и от актуалните обстоятелства. Значи управлението на Русия е на прав път! Браво! Продължавайте по този път!

Руският министър председател можеше в словото си да подсети на сегашните западни водачи, че в случай че се върнем с епохи обратно ще установим, че всеки, който е вдигнал ръка със завист против Русия, си е счупвал главата. Няма изключение. Който е желал да погребе Русия е погребвал първо себе си!

Последните исторически обстоятелства са Наполеон в 1812 година и Хитлер в 1945 година
Историята е популярен преподавател. Може би най-великият. Руският министър председател обаче се въздържа от това увещание. Макар че някои хора от управлението на Европейския съюз и на някои западноевропейски държавни управления, с умразата си към Русия от ден на ден ми припомнят за предишното. Но дано знаят, че и тях ги чака същото. Историята не прости никому. И минимум на тези, които се подиграват с историческите уроци. Жалко, че с авантюристичното си държание унищожават Европа, като я трансформират в лакей на най-паразитния и най-реакционния капитал на Америка – този на оръжейната промишленост. И почернят бъдещето на 500 милиона жители на Европа.

На 8 април тази година войнствената Урсула Фон дер Лайен на посещаване в Киев, разгласи помпозно светлото европейско бъдеще на Украйна и идното раздробяване на Русия. Тя за първи път призна намерено от такова високо ниво каква е същинската цел на сегашната тотална война на НАТО против Русия. Тази дама е войнствена от доста години. Помня по какъв начин федералният канцлер госпожа Меркел й направи остра забележка преди 7-8 години, когато Урсула, тогава боен министър на Германия, направи непредизвикано доста злобно изявление против Русия. Изглежда че тя от дълго време ненавижда Русия. Може би има нещо наследствено за тази ненавист от Втората Световна Война! Може би е не запомнила историческия урок за немския народ от Втората Световна Война. Не зная. Наблюдавам я деликатно отдавна и нейната арогантна враждебност ме впечатлява.

Тези дни бяха обявени резултатите от изборите в Сърбия и Унгария, приключили с огромни победи на Президента Месич в Сърбия и на Виктор Орбан с неговата четвърта неповторима поредна победа. Стана ми тъжно, като сравнявах тези политици с нашето момче, попаднало по някаква случайност или по нечие недовиждане на министър-председателския пост в България. Питам се: за какво проклетата орис ни подмята все недоразумения за тези значими държавни постове? А с цел да бъда още по-точен – за какво моят народ избира все такива полуграмотни хора-авантюристи за най-важните ни държавни постове? И по-късно всички дълго им сърбаме попарата.

Моят другар Боян Чуков, в собствен разбор на 9 Април в уеб страницата Епицентър–нарича Кирил Петков – „ не българин, а евроатлантик “. Съгласен съм с него. Но като икономист съм привикнал да показвам мислите си с цифри, за по-голяма акуратност. В този случай бих добавил, че „ господин Петков е може би 95% евроатлантик и единствено 5% българин “. Той е израснал в чужбина. Не познава България и манталитета на българите. Не схваща, че има трайни стратегически български ползи, които не могат да бъдат жертвани с лека ръка в името на мислени далечни цели или даже поради дребни настоящи бизнес ползи.

Величието се засегнало, че на 3 Март на Шипка го замервали със снежни топки и изиска уволнението на ръководителя на Охранителната работа. Президентът вярно отхвърли. Петков би трябвало да е удовлетворен, че недоволните от него хора на Шипка не са употребявали по-твърди предмети. Още повече, че там несъмнено е имало такива. Защото, в случай че той продължи да ни ръководи, както през одеве миналите 100 дни и това може да се случи. Макар че не му го поисквам. Все по-тежките проблеми на България не се позволяват по този метод, а пред изборната урна.

Така че „ грешката му с поданството “ предходната година може и да не е била инцидентна! Може би надълбоко вътрешно в себе си той не се е чувствал българин. Затова и в този момент, на високия държавен пост с лекост избира да обслужва непознати ползи, а не българските. Изгледа, че непознатите са му по-близки от българските. С лекост разменя несъпоставими полезности: националното достоинство с очаквания за настоящи бизнес покупко-продажби. А тези бизнес покупко-продажби са съмнителни, тъй като Македония от дълго време избира да развива дейни търговско-икономически връзки с Гърция и Сърбия, та даже и с Албания, а не с България. Тези стопански връзки зависят от доста фактори и в нашия случай участието в Европейски Съюз не е решаващо.

Ако нашият министър председател беше в действителност добър микро- и макро-икономист, би трябвало да схваща тези зависимости. И да знае на какво може да се разчита. В случая със Северна Македония, той може даже да не познава българските ползи. Не съм сигурен и дали познава добре наличния капацитет от българска и македонска страна за развиване на дейни търговско-икономически и капиталови връзки. А също и опциите за разширението им в средносрочен и дълготраен проект. Без това всевъзможни приказки за бурно развиване на икономическите ни връзки със Северна Македония, след присъединението й към Европейския съюз, са напразно. А не забравяйте, че македонската стопанска система е дребна. Ето вижте повече от скромните цифри (таблица 1.)

Таблица 1. Някои данни за Северна Македония

Показатели
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР