Проф. Даниела Дашева от Катедра „Теория на спорта“ към НСА

...
Проф. Даниела Дашева от Катедра „Теория на спорта“ към НСА
Коментари Харесай

Как да започнем тренировъчен процес след социалната изолация?

Проф. Даниела Дашева от Катедра „ Теория на спорта “ към НСА " Васил Левски " и някогашен състезателен министър показва на читателите на BGathletic.com една доста значима тематика, която стои пред всеки един професионален състезател в идващите седмици, а точно по какъв начин да се завърне към естествен режим на работа.

Основният въпрос, който стои пред елитните състезатели и техните треньори, е по какъв начин да бъде възобновен естествения подготвителен развой! Теорията и практиката нямат огромен опит в това направление и занапред ще се създават и апробират разновидности.
 Министър Даниела Дашева инспектира стадион @@@

Първият и един от най-главните проблеми е обвързван с построяването на подготвителния развой (периодизацията) за идната и нетипична по дълготрайност подготвителна година. Трудността идва от неяснотите за датите за осъществяване на квалификационните шампионати и други значими за периодизацията на подготовката контролни и съществени надпревари. Като позитивен миг в планирането на подготовка може да бъде удължена дълготрайност на подготвителния и предсъстезателния интервал, а при функционалните спортове (гребане, кану-каяк, лека атлетика – междинни и дълги бягания, плуване) и техния брой в годишния подготвителен цикъл. Удължаването на тези интервали дава опция за по-детайлна и прецизна работа за създаване на по-високо равнище на функционалните благоприятни условия (значително намалени в изискванията на изолация), за рационализиране на техниката на спортната дисциплинираност, тактическата и психическа подготовка. При спортисти с по-ниска подготовка и млади спортисти, евентуално би трябвало да се приложи многоциклово годишно обмисляне (без съществена цел непременно присъединяване в Олимпийските игри в Токио през 2021 година и реализиране на високи спортни резултати).

В началото на новата подготвителна и спортна година основна ще бъде ролята на кондиционните треньори, които би трябвало да приготвят нови тактики за тази нова необикновена обстановка. Налице е обикновено намаляване на VO2 maxи на кръвното налягане, което от своя страна води до по-ниска консумация на О2, както и загуба на мускулна маса след тренировки в затворена среда.

Спортистите ще се сблъскат със напрежението, подбуден от страха, да се почувстват, че не са физически работоспособни, и ще демонстрират разнообразни признаци на отмалялост, при продължителни тренировки. Необходимо е психическо ръководство на тези страхове и другите копинг тактики за бързо справяне с тях могат дазасилят устойчивостта и акомодацията на спортистите към рискови обстановки, каквато е тази от последните два месеца! Средата в която ще организират тренировките също е друга – самостоятелно или на дребни групи, което изключително за спортните игри е извънредно!

Вероятно спортистите ще бъдат изложени и на риск от по-висок травматизъм и тук кондиционните треньори несъмнено спортните психолози ще имат значително място със съответните стратегии за предварителна защита.



Това, което е изключително значимо за ръководството подготвителните въздействия и адаптационния развой при елитните спортисти са следните научно потвърдени обстоятелства:

Наблюдава се резултатът на обратимост на постигнатите адаптационните промени, след прекъсването или доста намаляването на подготвителните въздействия в интервала на изолираност. Разбира се това не е оригиналност за тях, защото те планувано се намират в така наречен фаза на ре-адаптация, която съответствува с преходния интервал след надпревари. Но загубата на тренираността и е несравнима с актуалното ограничаване и тя е най-важната отрицателна последствия от насилствената карантина. Ефектите на загуба на тренираността засягат разнообразни физиологични системи: да вземем за пример 1-2 седмици след привършване на тренировките се следи правдиво понижаване на мощността на аеробната система, систоличния размер на сърцето, запасите от гликоген в мускулите, прага на анаеробния обмен; за 24 дни 14-25% се понижава количеството на функциониращите капиляри; след 12 дни въздържан отдих със 7% се понижава оптималното ползване на кислород; 1 седмица пасивна отмора понижава диаметъра на бързо съкращаващите се мускулни влакна; след 4 седмици с 10% се понижава мощността на аеробната система; проучвания демонстрират, че за 2-3 месеца може да се загуби издръжливостта, насъбрана в продължение на години; до една седмица количеството на митохондриите; анаеробните благоприятни условия – до 50%, понижава хемоглобина; понижава оптималната мощ в границите на седмици след преустановяване на тренировките! При всички случаи това води и до съществени промени в техническата подготовка на спортистите, изключително значимо за техническите и сложно-координационни спортове (спортна гимнастика, художествена гимнастика).

Необходимо и извънредно значимо обмисляне и практическа реализация на комплекс от ограничения отнасящи се до целия развой на организация и научно-приложно обезпечаване на спортната подготовка.

Трудно е да се следи, а да се и подсигурява, че натоварването, което спортистите са осъществили вкъщи, е било уместно за поддържане на физическата им продуктивност на нужното равнище. Елитните спортистите се нуждаят от точно дозиране на натоварването! Липсата на надпревари също се отразява отрицателно върху планирането и ръководството на спортната им форма.

Кога и по какъв начин да стартираме?

Първо спортистите и треньорите би трябвало да имат собствен личен неповторим проект за връщане към подготвителния развой, характерен за тяхната обстановка. Разбира се, има и значими въпроси, на които би трябвало да се отговори от органите, ангажирани с COVID-19 като да вземем за пример когато честотата на предаване на вируса в общността е невисок би трябвало ли да се разрешат групови тренировки ли не! Трябва ли да се тестват спортистите? Подходящо ли е спортисти и треньори да употребяват персонални защитни средства? Въпреки че, спортистите са младите и здрави и са по-малко податливи на инфекцията, то при тези, които имат рискови фактори (астма, угнетяване на имунитета или неврологични нарушавания, засягащи дишането) би трябвало да се подходи изключително деликатно.



Първо: да няма признаци или признаци на COVID-19 през последните 14 дни. Препоръчително е тестиране за определяне на липса на вирус от Коронавирус 19 за всички участници в УТП и обслужващите звена.

Второ: Ако е допустимо пребиване и подготовка на мястото за тренировки в продължение на 14 дни преди началото на колективен подготвителен развой.

Трето: Не са имали контакт с болен в границите на 14 дни.

Четвърто: Два негативни теста за COVID-19.

Пето: Самоконтрол за признаци! Спортистите би трябвало да записват своите признаци и признаци (включително температура) на книжен или електронен дневник, който се следи от треньори и състезателен доктор!

Шесто: Тренировките в дребни групи би трябвало да се организират на открито в зона, където може да се поддържа обществена отдалеченост и участниците би трябвало да употребяват личното си съоръжение и да заобикалят да се допират един различен с ръце. Ако се употребява топка (напр. баскетбол), уверете се, че единствено един състезател употребява несъмнено място на игрището и / или панер в даден миг и това място би трябвало да бъде почистено, преди различен състезател да употребява топката в това пространство за попречване на индиректно предаване от топката.

Седмо: Никакви действия, които биха претендирали пряк (например джудо, карате, борба) или заобиколен (напр. скокове) контакт сред спортисти. Треньорите също би трябвало да съблюдават отдалеченост!

Осмо: Строг и чест график за разчистване / протокол на съоръжение с дезинфектант преди, по време и след тренировка; носенето на подобаващи персонални защитни средства.



Важно е да се знае (макар и съществуването на доста нищожни данни), че рисковете за спортисти при тренировки с висока активност са по-високи при коронавирусна зараза. Коронавирус (особено в спортовете за устойчивост, почти 20% от всички спортисти, са в риск). Изследването на връзка сред ковид и първокласен спорт е нова, само че може би се основава на проблеми, които не са нови: високата активност на подготвителните въздействия, дълготрайно време, може да засегне огромен % преходни промени на имунната система, или възпаления и увреждания на мускулите. Поради тези аргументи спортистите би трябвало последователно да усилват интензивността на натоварването! Мускулната памет е значима при спортистите, и загуби бързо се възвръщат, при осъществяване на рационален подготвителен развой след изолацията!

Разбира се, на по-късен стадий би трябвало да се включат интермитентнитехипоксични тренировки за повишение на имунитета и работата на сърдечно-съдовата система и доста да се понижи риска от съществени затруднения след изолацията. Доказано е, че упражненията при хипоксия усъвършенстват мускулната устойчивост и работоспособността. Физиологичната акомодацията се показва в по-бавно настъпване на умората и по-бързо възобновяване и респективно по-висока продуктивност. Така, че могат да се употребяват и височинни центрове, само че деликатно и след определяне на равнището на продуктивност на спортистите след изолацията и преди качването в планината.

проф. Даниела Дашева,

Катедра „ Теория на спорта “, НСА " Васил Левски " ;

Проф. Дашева е член на Европейска мрежа за спортни науки, член е на борда на шефовете на Европейския съвет за спортна просвета и физическо обучение (ICSSPE), народен пратеник в Международната федерация за физическо обучение (FIEP). Член на Комисията по олимпийска подготовка към БОК. Служебен министър на младежта и спорта в държавното управление на Огнян Герджиков през 2017 година
Снимки: Иван Йочев, Sportal.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР