Проф. д-р Донка Байкова е преподавател по хранене и диететика

...
Проф. д-р Донка Байкова е преподавател по хранене и диететика
Коментари Харесай

Проф. Донка Байкова с горещо изявление: С моно диета се отслабва здравословно и ефективно, за 12 дни!

Проф. доктор Донка Байкова е учител по хранене и диететика в Медицинския университет в София.

Тя е измежду водещите български експерти диетолози.

Специализирала е здравословно хранене в Германия, Унгария и Словакия. Зам. ръководител е на Българското научно сдружение по хранене и диететика.

Ето какво показа пред Монитор

Проф. Байкова, при започване на лятото мнозина подхващат бързи диети. Може ли да се отслабва рисково и здравословно в същото време?

– Като специалист, доктор и академични учител по диететика и хранене декларирам, че бързи безвредни диети няма

Когато човек чуе или прочете за такова нещо, не трябва да се втурва, а да намерения и да се съветва с доктор. За намаляване би трябвало да се мисли по-отрано, а не месец преди морето. Аз препоръчвам т. нар. диета „ зиг – заг “. Това значи да се стартира с няколко дни, 2-3, с нискокалорийно хранене. Така организмът стартира да се приготвя, с цел да не бъде подложен внезапно на стрес, когато се стартира диета. В тези дни човек би трябвало да спре да употребява банички, тестени произведения, мазни храни, салами и да премине към натурални храни. По броя на храненията, те би трябвало да са толкоз, съгласно това, какъв брой са характерните потребности на всеки един, което зависи от режима му на работа и живот. С количествата не би трябвало да се прекалява. Не бива да се пропущат закуската, обедът и вечерята, като са нужни и две междинни хранения, с цел да не изяде човек всичко от хладилника, когато му пристигна време за хранене. Продуктите са от главната хранителна пирамида, която в основата си е идентична с дребни разлики, съгласно националните желания в кухните на другите нации. В менюто би трябвало да участват белтъците посредством месото, млякото и млечните артикули, зеленчуците и плодовете. Въглехидратите са картофи, зърнени и бобови храни, само че те би трябвало да бъдат в лимитирани количества. Необходимо е да се акцентира на зеленчуците, тъй като те са обемни и способстват за чувството за задоволеност. Добавъчните мазнини би трябвало да са в умерени количества, като това са зехтин или олио. На вечеря не трябва да се ядат въглехидрати, тъй като всеки непотребен грам от тях организмът трансформира в запасни тъканни мазнини в сравнение с, в случай че се изяде една лъжица краве масло. През нощта, сред 2 и 3 часа нощем е пикът на Гаусовата крива.

– Какво значи Гаусова крива?

– Тогава в организма се реализират индустриалните, синтезните, анаболните процеси. Сутрин ние сме в най-висока интензивност, тогава се правят разградните, асимилационните процеси. Те са сред 08.00 и 10.00 часа. Каквото и да изядем в този интервал, ние ще го разградим, тъй като това е времето на биологичния темп на разграждане. Затова е в действие и източната сентенция: „ Сутрин изяж закуската си самичък, обядът раздели с другари, вечерята дай на врага си “. До тук приказваме за подготовка и задържане на реализирани резултати. След трите дни към този момент можем да използван който и да е ограничаващ режим за редукция на тежестта. В никакъв случай организмът не трябва да бъде подлаган на стрес.

– Кои от модерните режими на хранене са безвредни?

-Това са монодиетите, те са настоящи и използвани. Моно диета значи един ден въглехидрати, втори ден плодове и зеленчуци, с цел да бъде изпълнен салдото. На третия ден следват белтъците, а след него още веднъж плодове и зеленчуци. Този режим може да се повтори дванадесет дни.

– Може ли зеленчуците да се употребяват под формата на салата със сирене?

– Да, несъмнено, само че то да е малко и следователно да не се посолява със сол. В Интернет на доста места се твърди в дните за млечни артикули, да вземем за пример 100 г кашкавал, което е погрешно. Допустимото количество е 40 грама. Диетата, в която храната би трябвало да бъде с количеството на пестник, не е сериозна. Всичко зависи от типа храна.

– Напоследък доста съвременна е кетонната диета. Можем ли да й се доверим?

– Не я предлагам, защото в нея липсват плодовете, а от захарта се храни мозъкът. Най-добрият метод за намаляване е подготвителният режим, последван от моно диета.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР