Проф. д-р Димитър Димитров, ректор на Университета за национално и

...
Проф. д-р Димитър Димитров, ректор на Университета за национално и
Коментари Харесай

УНСС започва сътрудничество с „Тракия икономическа зона“

Проф. доктор Димитър Димитров, ректор на Университета за национално и международно стопанство (УНСС), и инж. Пламен Панчев, ръководител на съдружие „ Клъстер „ Тракия икономическа зона “ (КТИЗ), подписаха рамков контракт за съдействие.

„ За нас връзката сред университета и бизнеса е приоритет. Имаме над 200 подписани меморандуми за съдействие. Направленията, в които можем да си сътрудничим с Тракия икономическа зона /ТИЗ/, са свързани със стажантски позиции за нашите студенти, присъединяване в планове, взаимни събития, открити лекции. Благодарение и на положителната ни колаборация с Националното съдружие на общините в България и Асоциацията на българските градове и райони, могат да се осъществят голям брой взаимни начинания и планове “, разяснява ректорът на най-голямото и най-старо висше икономическо учебно заведение в България и Югоизточна Европа, със 100-годишна история.

Инж. Пламен Панчев акцентира, че е доста значимо да се реализира още по-тясна връзка сред междинното професионално обучение, висшето обучение и бизнеса, с цел да може завършващите да дават отговор на актуалните условия на пазара на труда, във връзка с познания, умения и компетентности.

Проф. доктор Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес съдействие и студентски политики означи, че УНСС си сътрудничи с КТИЗ посредством присъединяване по план на стратегия „ Хоризонт “ дружно с сътрудници от Германия, Румъния и Република Северна Македония. Тя добави, че взаимни начинания могат да се осъществят и по линия на Института за следдипломна подготовка на УНСС и построения в ТИЗ Център за професионално образование „ Тракия “ за обезпечаване на подобаваща подготовка и сполучлива реализация на младежите във компаниите, опериращи в Зоната.

КТИЗ ще спомага за присъединяване на преподаватели и други представители на УНСС в срещи, лекции, експертизи, съвещания, статистически и други изследвания и събития, проведени от сдружението, както и с информация за студентите от УНСС за провеждани стажове и обществени събития за показване работата на ТИЗ.

В контракта е записано още, че университетът ще спомага за осъществяване на образования в магистърски и докторантски стратегии в УНСС за чиновници от фирмите, опериращи в ТИЗ.

Предвидено е и съдействие за присъединяване на представители на ТИЗ в презентации пред студенти, в лекции, семинари, конференции и срещи, проведени от УНСС.

Координатор по контракта от страна на УНСС е доцент доктор Радко Радев, шеф на Университетски център „ Алумни УНСС “, а от страна на КТИЗ е Теодора Енева.

За „ ТРАКИЯ ИКОНОМИЧЕСКА ЗОНА “:

Тракия икономическа зона /ТИЗ/ е най-голямата и стабилно разрастваща се индустриална зона освен в България, само че и в Югоизточна Европа. Стартирана като бранд публично през 2013 година, ТИЗ е сполучлив план на Сиенит Холдинг АД, техните сътрудници от Италия и Израел, и една от най-важните индустриални компании в България – КЦМ 2000 АД. Тя сплотява 6 индустриални зони в региона на Пловдив – „ Марица “, „ Раковски “, „ Куклен “, Индустриален парк „ Пловдив “, Високотехнологичен парк „ Пловдив “ и Агроцентър „ Калояново “. ТИЗ като публично-частно партньорство, само по рода си в България, дава добър образец по какъв начин бизнесът и общините дружно може да бъдат сполучливи.

От старта през 1996 година на първата индустриална зона „ Марица “ до момента са привлечени над 180 вложители, половината, от които непознати, разкрити са над 35 000 работни места, над 3 милиарда евро са вложенията. ТИЗ се развива върху 10,7 милиона кв.м обща повърхност, от които 4,7 милиони кв.м към този момент е заета.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР