Проф.д-р Боян Дуранкев е известен български икономист, специалист по маркетниг

...
Проф.д-р Боян Дуранкев е известен български икономист, специалист по маркетниг
Коментари Харесай

Проф. Боян Дуранкев: Социализмът с китайска специфика дразни западните икономисти

Проф.д-р Боян Дуранкев е прочут български икономист, експерт по маркетниг и стратегическо обмисляне, над 40 години работи в УНСС, с няколко специализации в Русия, Германия, Чехия и Съединени американски щати.

В специфичното изявление за КМГ българският професор цитира като извънредно настояща остарялата китайска сентенция, която всички би трябвало да си напомним през днешния ден: „ Истината е не да вървиш по водата или да летиш по въздуха, а да стъпваш крепко на земята “.„ В този смисъл, би трябвало и Европейският съюз, и Китай да „ стъпят дружно на земята, която Земя е една единствена, а не две разнообразни ”, безапелационен е той.

В. Проф. Дуранкев, апелирам да коментирате  ролята и смисъла на КНР в международната геополитическа среда и изключително в подтекста на икономическото развиване и потреблението на най-новите технологии и цифрови техники, на „ зелената сила ” както и повишаването на Брутният вътрешен продукт, увеличението на комерсиалния продан и други фактори, свързани с това развиване?

О. Ще си разреша да напомня, че след края на Студената война през 1990 година, три съществени жалона обрисуваха бъдещето: първо -  подем и напредък на главния победител в студената война Съединени американски щати – „ Америка става още веднъж Велика “; второ, настава „ Краят на историята “ (по Фукуяма) и напред предстоят мирни епохи с възходящо потребителско удовлетворение по целия свят; трето, обрисува се нещо като „ Война на цивилизациите “ (по Хънтингтън), при която културата ще има по-високо значение за бъдещите несъгласия. Нито една от тези прогнози - всичките обрисувани от извънредно авторитетни учени и идеолози, обаче не се сбъдна!

Претенцията Съединени американски щати да е най-великата мощ в света остава, само че вътрешните проблеми на страната нарастват застрашително: съмнение в качествата да се ръководи страната в размер на над 80% от избирателите; възходяща бездна сред най-бедните и най-богатите и изтъняваща междинна класа; властваща неолиберална идеология, поставяща частния себелюбив интерес над значимите световни и национални интереси; аутсорсинг на американската индустриална база в разрастващите се страни с по-ниска цена на работната мощ, грозящ националната сигурност и превръщащ стопанската система в парализирано състояние; и по този начин нататък.

„ Краят на историята “ изобщо не настъпи, а върху всички страни се стовариха новите световни проблеми: световно затопляне; световно опустошение на съществуващите естествени запаси и световно опустиняване на околната среда; ново световно разделяне сред Запада и Изтока; нова интервенция на великите сили в суверенитета на дребните и слабите страни; великански транснационални корпорации, които корумпират локални държавни управления за угаждане на личните си стопански интереси; приватизиране на облагите и обобществяване на загубите.

Макар че разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и Югославия, да вземем за пример, потвърдиха отчасти че етническите проблеми ще излязат на напред във времето, „ Войната на цивилизациите “ бе изместена от „ Войната на стопанските системи “.

Оказва се, че който авансово има проекти и механизми за реализиране на динамично икономическо развиване, съчетано със мощно държавно управление, ще може за малко повече от три десетилетия да излезе на челно място в света и да се трансформира не тъкмо във „ Велика мощ “, а в нов мощен политико-социално-икономически жалон за развиването на огромна част от света. И освен това, само че в случай че този жалон освен не разединява, а сполучливо сплотява страни с друга идеология и с друг метод на ръководство, ще се трансформира в образец за качествено ръководство от нов вид. Става дума точно за Китай, който извървя пътя от обикновеното произвеждане на гумени кецове и ширеща се всеобща беднотия и бедност – до страна номер едно в света освен по Брутният вътрешен продукт (по паритет на покупателната способност), само че и сполучливо съумя да реши обществените проблеми, създавайки голяма междинна класа.

Елементарното пояснение на посредствените икономисти е, че Китай е постигнал своите триумфи с помощта на два фактора: големият демографски капацитет и следване правилата на пазарната стопанска система. Същите тези икономисти не могат да обяснят, за какво други страни също с голям демографски капацитет и при цялостно следване правилата на пазарната стопанска система (по Чикагската школа), не могат да реализират сходни триумфи. Те не схващат това, което се назовава „ социализъм с китайска специфичност “. Нещо повече, думичката „ социализъм “ освен нервира западните икономисти, само че и ги натоварва със мощно негативен заряд, тъй като те не могат да си показват социалистическо ръководство и пазар като една система.

В. Кажете ни апелирам какво е мнението Ви за българо-китайските връзки сега и по какъв начин виждате вероятностите за тяхното развиване?

О. Мисля, че е належащо да излезем от обикновената визия за бъдещото българско китайско съдействие само в покупката на китайски потребителски артикули и съответното повишаване на българските туристи в Китай. Най-важното нещо, което се обрисува като недостиг измежду българските политици и икономисти, е неразбирането на „ социализма с китайска специфичност “, което им пречи дори да проумеят за какво в България има подобен трагичен раздор сред ръководещи и народ. Така че бих предложил да стартираме с проучване на опита на Китай при решаването на социално-икономическите проблеми в дълготрайна вероятност, с цел да извлечем изгоди за България и доста по-успешно да се включим в построяването на нашето общо бъдеще.

Впрочем, от едно сходно доближаване изгоди ще има и за Китай, и за света като цяло. Ако през 80-те години на ХХ век България беше описвана като „ европейската Япония “, за какво в този момент да не се замислим върху формулата „ социализъм с българска специфичност “ за идващото десетилетие?

В. Отношенията сред Европа и Китай: положение и опциите за съдействие. Моля да коментирате тематиката, защото тези връзки имат много изменчив темперамент. И какво съгласно Вас би било смисъла на едно посещаване на Председателя Си Дзинпин в някои европейски страни? Какви биха били неговите цели и смисъла на такава обиколка?

О. След краха на трите формули за бъдещето на света, които показах нагоре, най-новата „ формула “ е че навлизаме в „ Новото средновековие “ (по Тимъти Хийт). Накратко, това значи че, че всички трендове – намаляване на държавното управление, фрагментирано общество, необятно публикувани закани – допускат, че ерата на индустриалните суперсили е завършила. Вземащите решения би трябвало да възприемат неосредновековен метод на мислене. Те към този момент не могат да одобряват, че обществото ще застане зад военни старания и дейности, които изискват действителни и продължителни жертви. Това значи, че при всяка рецесия и Съединени американски щати, и Китай ще бъдат под напън да избегнат ненужна ескалация. Резултатът по-вероятно ще бъде дългогодишен спор с ниска активност, а не тоталната война, за която и двете страни са се подготвили. Най-вероятно борбите ще се водят в киберпространството, на икономическите арени, в „ сивата зона “, малко по-малко от военни дейности (най-вероятно – хибридни). В ерата на атомните оръжия войната „ до победа “ става безсмислена, тъй като ще значи завършек на човечеството.

Горната линейна логичност е една опция по логиката “Кой – кого! “. Другата е „ Изграждане на нашето общо бъдеще “ – свят без войни, с дълготраен мир и разоръжаване. 99% от хората по света са горещи последователи на логиката за общия споделен свят. „ Ястребите “ знаят това, само че мечтаят да поддържат напрежението, „ сдържайки “ съперниците, организирайки „ цветни революции “ и поддържайки „ хибридни войни “.

Затова може да си представим Председателя Си Дзинпин в ролята на „ ледоразбивач “ в позамръзналите интернационалните връзки. Инициативата „ Един пояс, веднъж “ благоприятства едно бъдещо придвижване на „ ледоразбивача “ към Запада. Няма значение къде ще е първата му спирка по европейския път, само че тя би трябвало да бъде грижливо готова. Където и да е, ще е знакова. Европейците би трябвало да си напомним остарялата китайска сентенция: „ Истината е не да вървиш по водата или да летиш по въздуха, а да стъпваш крепко на земята “. В този смисъл, би трябвало и Европейският съюз, и Китай да „ стъпят дружно на земята “, която Земя е една единствена, а не две разнообразни.

Източник: Bulgarian.cri.cn

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед35661Татяна Дончева: " ЛЕВИЦАТА! " би трябвало да търси своите лични симпатизантиАлтернативен Поглед37030Татяна Дончева за Политическа партия: Тези хора в никакъв случай не са били на огромни хоризонтиАлтернативен Поглед78874Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед34756Ген. Димитър Шивиков: След 9 месеца бременност ГЕРБ-СДС и ППДБ родиха един ФранкенщайнАлтернативен Поглед50665Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед553894Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед183442Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед126633Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дни  Николай Марков, патогенните процеси, Евросъюз, федерация  Николай Марков, патогенните процеси, Евро </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР