Проф. Андрей Пантев е един от най-известните наши историци, интелектуалци

...
Проф. Андрей Пантев е един от най-известните наши историци, интелектуалци
Коментари Харесай

Проф. Андрей ПАНТЕВ пред novini.bg: Изживейте в сърцата и умовете си своята собствена независимост! 

Проф. Андрей Пантев е един от най-известните наши историци, интелектуалци и общественици. Той е български историк, член-академик на Световната академия „ Платон “, някогашен учител и депутат за който единомислещо критиците настояват, че е измежду най-блестящите оратори, говорили от трибуната на Народното събрание. Разговаряме с него за това какъв брой сме волни 112 години след 22 септември 1908 година, когато е провъзгласена независимостта на България, химера ли е самостойната страна в комплицираното ни съвремие и до каква степен са съответни през днешния ден гордите понятия от 19 век.

22 септември 1908 година е триумфално продължение

на всичките наши старания, премеждия и желания към национална самостоятелност и държавна самостоятелност. До огромна степен можем да кажем, че след тази дата отмъщение са получили всички съзаклятници, революционери, патриоти, които в продължение на доста години са се жертвали в името на оповестяването на независимостта на България. Такава е била задачата на героите ни от Чипровското въстание, от Априлското въстание, от Освобождението, от всички битки преди - оповестяването на целокупна България. Денят на независимостта е заключителен акомпанимент на българската държавност, когато ние, българите, смъкваме дефинитивно отоманските окови и фесове.

Независимата страна е като химера в съвремието ни.

Всяка страна се показва за самостойна, само че цялостна дързост никоя няма. Защото има зависимости, които не са безусловно отрицателни. Затова в Европа стартират да се подписват съюзи още от края на 17 век, в които залягат взаимни гаранции, задължения и отговорности. Лоша взаимозависимост имаме тогава, когато поради друга страна ти променяш целият си вътрешен икономически и културен живот. Но когато влизаш в коалиция, то това не значи, че си безусловно в неприятна взаимозависимост. Обикновено всички велики сили са били страни в такива обединения, без да са считали, че са не независими от тях.

Адекватни ли са през днешния ден горди понятия от 19 век като "независимост "?

Не, не са съответни, тъй като ние непрестанно акцентираме нечия непозната помощ, непознато наличие и утвърждение по време на всички празнувания. Но въпреки всичко нещо е останало от тогавашната ни горделивост дотолкоз, доколкото ние не одобряваме да ни поучават, даже и тогава, когато се ласкаем от това. Днес всеки има свободата и не е подвластен да изрази своите лайкове или не утвърждения към политиците и властта. Бих предложил на всички българи - изживейте в сърцата и мозъците си своята лична самостоятелност! Не се поддавайте на внушения, пропаганди и обща логика на психиката! Не забравяйте, че за нашата самостоятелност е пролята кръв, жертвани са човешки ориси.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР