Проф. Аксиния Джурова Всяка изложба, която обхваща по-голям период от

...
Проф. Аксиния Джурова Всяка изложба, която обхваща по-голям период от
Коментари Харесай

Трансформациите на Снежана Симеонова

Проф. Аксиния Джурова

Всяка галерия, която обгръща по-голям интервал от активността на един ваятел или художник, подлага изкуствоведа да се опита да наблюдава пътя, през който той минава в своите търсения, намиране на нови средства за изложение и своеобразното му помъдряване.
Изложбата на Снежана Симеонова в изложба "Контраст ", в която тя се показва с 27 дребни пластики, изкушава към сходен прочит на пътя от последните две десетилетия (2000-2018). Бих определила този път като безкрайни трансформации на пластичния й език. Той е богат на препратки, като се почне от древноегипетската пластика, с присъщия за нея синтез на формите, премине се през надиплените необарокови драперии на нейните "дами " и се стигне до изчистената стилистика на новото време. Той е и несъмнено прелъстителен с типичното за нея комбиниране на разнообразни материали - бронз, гладък до съвършенство обагрен камък, керамика, дърво, папие маше, тъкани и така нататък, и е изразител на една изконна игра сред мъжа и дамата - чувствена и еротична.
Пробвайки се в съвсем всички скулптурни жанрове с невероятна вътрешна освободеност и не без детайл на фриволност, обогатила декоративните средства на пластичното изкуство, дръзвам да настоявам, че тя е един от най-интересните модерни скулптори в нашето изкуство, в необятния диапазон от монументалните й изяви по целия свят до тази извадка от пъзела, показан в изложба "Контраст ", на която феновете на изкуството имат опция да се насладят през късната есен.

Изложбата може да се прегледа в столичния арт салон на ул. "Цар Самуил " 49 до 23 ноември


Композиция І, бронз, черен мрамор

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР