Проевропейските партии показаха добри резултати на изборите за европарламент в

...
Проевропейските партии показаха добри резултати на изборите за европарламент в
Коментари Харесай

Евровотът през очите на социолозите

Проевропейските партии демонстрираха положителни резултати на изборите за европарламент в България. От партиите с антиевропейска акция сполучлива е единствено Вътрешна македонска революционна организация, а Българска социалистическа партия, която влезе в този коловоз, загуби с 10%, разяснява политологът Даниел Смилов пред бТВ.

" Евроскептичният избор е над 10 на 100, само че остана мощно фрагментиран ", добави Геновева Петрова от " Алфа рисърч ".

Според Татяна Буруджиева разломът в Българска социалистическа партия е измежду аргументите за резултата на партията. " Не единствено, че не се поема отговорност (за резултата - бел. ред.), само че всеки работеше за неговата си листа. Това е голям разлом в Българска социалистическа партия. Най-големите губещи са хората вляво ", добави тя.

Появата на премиера Борисов в последните 15 дни от акцията " обърна мача ", счита социологът Кънчо Стойчев. Според него без появяването на Борисов резултатът би бил различен, само че в това време Българска социалистическа партия ще усили наличието си с най-малко един мандат и гласовете за левицата са се нараснали по отношение на предходната година. Той отдаде ниската изборна интензивност на комплекс от фактори.

" Има обществена бездейност през последните години – това не трябва да го тълкуваме единствено като нещо отрицателно, тъй като това е белег и на приемане на статуквото. Три дни празници, хубавото време, другите хора – едни пътуват, други се занимават с други неща – това не е фактор за занемаряване. Най-важното е, че 65% от българските гласоподаватели отиват на тези избори с концепцията за България, а не за Европа – това демонстрира настройка за занижена интензивност “, изясни социологът, представен от организация " Фокус ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР