Проектозаконът на омбудсмана Мая Манолова за личната помощ беше отхвърлен

...
Проектозаконът на омбудсмана Мая Манолова за личната помощ беше отхвърлен
Коментари Харесай

Отхвърлиха предложения от Манолова закон за личната помощ

Проектозаконът на омбудсмана Мая Манолова за персоналната помощ беше отритнат от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.
 Българска социалистическа партия предлага депутатите да не излизат в лятна почивка поради хората с увреждания  В разгара на рецесията с децата с увреждания: Отговорният зам.-министър лети до Ню Йорк в първа класа за 8306 лева  Колко пари са нужни за настояванията на хората с увреждания - министър и омбудсман разискват промяната
Проектът предлага хората с увреждания с над 90% понижена работоспособност да имат правото на персонален помощник. 

В момента за персонален помощник са подкрепени 14 000 души, а след смяната от услугата могат да се възползват всички 77 000 души, изясни Манолова. Според предлагането персонален помощник по 8 часа дневно ще имат хората в най-тежко състояние - 14 000 души. Хора в малко по-леко състояние обаче също ще могат да имат персонален помощник - за по 4 или 2 часа дневно, като се прави оценка съответната нужда на всеки човек. 

Законопроектът е подкрепян от протестиращите майки на деца с увреждания.

Той обаче беше отритнат от синдикатите и от национално представителните организации на хората с увреждания, които са в спор с протестиращите майки. 

Президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов разгласи, че предлагането не оказва помощ на никого. 

Законопроектът получи рецензии за това, че е " аматьорски ", опълчва другите групи и се концентрира единствено върху една обществена услуга, без да дава сложни решения. 

Подобно мнение показаха и от Министерството на финансите, откъдето настояха за цялостна промяна и показаха, че актуалното предложение се отнася единствено за една група хора с увреждания. 

Социалният министър Бисер Петков съобщи, че би се заел да показа законопроекта пред Министерския съвет, в случай че той беше утвърден от Националния съвет на хората с увреждания. 

Той предложи текстовете в законопроекта да бъдат припознати от работната група, която изготвя план за закон за обществените услуги и в която също са включени майки на деца с увреждания, а финансирането да бъде уредено посредством закона за хората с увреждания. 

Петков разгласи, че ще осведоми премиера Бойко Борисов, че решаването на казуса на хората с увреждания би трябвало да е водещ народен приоритет.

Протестиращите майки на деца с увреждания посрещнаха излизащите от съвещанието на Националния съвет с крясъци " Убийци ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР