Проекторешението за Агенция Пътна инфраструктура и поддръжката на пътища само

...
Проекторешението за Агенция Пътна инфраструктура и поддръжката на пътища само
Коментари Харесай

Решението за АПИ само е отложено, каза премиерът

Проекторешението за Агенция " Пътна инфраструктура " и поддръжката на пътища единствено е отсрочено, сподели министър председателят Кирил Петков пред кореспонденти в Народното събрание. Не е въпросът да разплатим едни над 600 милиона със затворени очи. Въпросът е, когато се разплатят тези пари, да сме сигурни, че има задоволително контролни механизми ", добави той.

Проекторешението за предприемане на дейности по отношение на установена заплаха от настъпване на неспособност за АПИ да реализира дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа през днешния ден (8 април) отпадна от програмата на Народното събрание по предложение на " Продължаваме Промяната ", а депутатите от " ИТН " излязоха от пленарната зала в символ на митинг. Точката трябваше да бъде прегледана още в четвъртък, само че също отпадна поради липса на отчети на отрасловите комисии.

Попитан дали Политическа партия неодобрява проекторешението за АПИ, министър председателят отговори, че предходното държавно управление на ГЕРБ е предписание така наречен ТРП-та (текущ ремонт и поддръжка - бел. ред.), които са в действителност поддръжка на пътищата, само че под това име са скрити действителни цялостни поправки на пътища. " Това значи, че тези компании са работили на тези обекти, правили са същински поправки на пътища, само че не дават никаква гаранция за тяхното осъществяване ", изясни Петков и добави, че това е неправда. " Тази неправда би трябвало да се откри преди да им се разплащат парите ", акцентира той. " Единственото, което " Продължаваме Промяната " през днешния ден сподели, е да се види какъв брой от тези поправки действително са осъществени, да има действителен надзор. Депутатите през днешния ден не споделиха, че не го утвърждават, те единствено го отложиха, с цел да сме сигурни, че верните контролни механизми са заложени в това предложение ", означи още министър председателят. И посочи, че проекторешението е импортирано в Народното събрание, тъй като няма различен метод да се реши въпросът с тези контракти. По думите му, в случай че някой от Министерския съвет ги утвърди, то ще бъде на ръба на закона.

По-рано пет тира блокираха площада пред основния вход на Народното събрание. Превозвачите недоволстват от следващото отсрочване на ремонтите по пътищата. А вицепремиерът и районен министър Гроздан Караджов съобщи, че парите за ремонт на пътищата са пленник на решението на избора за началник на Българска народна банка. Според него отлагането на точката за гласоподаване на бюджета на Агенция " Пътна инфраструктура " в зала и неналичието на депутати в правната комисия, която трябваше да разиска парите за ремонтите, са целенасочени действия. " Не може политически пазарлъци да стоят на пътя на поддържането на републиканската пътна мрежа. Нямаме инструмент, с който да ремонтираме и една дупка на пътя ", уточни той. И загатна, че вероятно се чака претендентът на ИТН Любомир Каримански да се отдръпна от надпреварата за началник на Българска народна банка, с цел да бъдат обещано позволение за парите за поправки.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР