Проекторешение, с което Народното събрание не подкрепя удължаването на забраната

...
Проекторешение, с което Народното събрание не подкрепя удължаването на забраната
Коментари Харесай

България вдига забраната за внос на украинско зърно

Проекторешение, с което Народното събрание не поддържа удължаването на възбраната за импорт на украинско зърно след 15 септември, са внесли в деловодството на Народното събрание депутати от групите, подкрепящи държавното управление, и Движение за права и свободи.

Отчитайки солидарността на Република България с Украйна и считайки, че би трябвало да се обезпечат доставките на селскостопански артикули, с цел да се подсигурява продоволствената сигурност в международен мащаб, без това да слага в риск конкурентоспособността на българските аграрни производители, Република България не поддържа удължаването след 15 септември на изключителната мярка за възбрана за импорт в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна ”, се споделя в текста, подписан от Кирил Петков ( “Продължаваме смяната ”), Делян Пеевски (ДПС), Атанас Атанасов ( “Демократична България ”), Хамид Хамид (ДПС), Румен Христов (СДС), Александър Иванов (ГЕРБ).

Възлага се на държавното управление да предприеме нужните дейности.

Черноморската самодейност за зърно, подписана сред Русия и Украйна с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция през юли 2022 година, имаше за цел да предотврати международна продоволствена рецесия, като разреши на украинското зърно, блокирано поради съветската инвазия, да бъде безвредно изнесено през черноморските пристанища.

Тя беше удължавана няколко пъти, само че през юли тази година Русия публично приключи присъединяване си в черноморската договорка за експорт на зърно. Москва от дълго време се оплаква от съществуването на спънки пред нейния експорт на зърно и торове, макар че върху тях няма наложени наказания от Запада и сложиха 3-месечен период на Организация на обединените нации, с цел да се изпълнят настояванията им и да се възобнови износът. Новината за прекратяването на присъединяване на Русия неотложно докара до внезапен скок на цените на пшеницата, търгувани на Чикагската фондова борса.

Във връзка със зърнения кулоар, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се срещна с съветския президент Владимир Путин на 4 септември в Сочи. Възобновяването на миналогодишната историческа черноморска зърнена договорка, която оказа помощ за облекчение на световната хранителна рецесия, беше главен въпрос на срещата.

Според Турция договорката би трябвало да бъде обновена посредством премахване на редица дефекти, които са били открити, като няма опция на самодейността, тъй като други хрумвания не са съумели да предложат „ резистентен, сигурен и дълготраен “ модел, учреден на съдействие сред страните.

Москва пък се оплака, че Западът не е съумял да извърши отговорностите си за износа на зърно от Русия и че до страни в потребност не стига задоволително украинско зърно. Русия споделя, че рестриктивните мерки върху заплащанията, логистиката и застраховките пречат на съветския експорт на зърно.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР