Проектната компания получи лиценз за независима система за природен газ

...
Проектната компания получи лиценз за независима система за природен газ
Коментари Харесай

ICGB получи лиценз и в Гърция

Проектната компания получи лиценз за самостоятелна система за природен газ (INGS) за 50 година на територията на Гърция , откакто сходно позволение към този момент беше добито за територията на България за период от 35 година

ICGB получи лиценз за самостоятелна система за природен газ за територията на Република Гърция. С оповестено решение на гръцкия енергиен регулатор RAE, плановата компания, която дава отговор за реализацията на интерконектора Гърция-България, ще може да извършва активността по транспорт на природен газ за интервал от 50 години.

Подобна лицензия за 35-годишен интервал към този момент е издадена от българския регулатор КЕВР. Очаква се КЕВР да издаде окончателното позволение за започване на лицензионната активност съгласно процедурата по въвеждане в употреба , оповестяват от компанията, като допълват, че лицензирането е основна стъпка по пътя към подготовка на интерконектора с Гърция за експлоатационна фаза и е удостоверение, че ICGB е ресурсно и механически готова да реализира активността по транспорт на природен газ.
 Сертифицираха ICGB като самостоятелен метафоричен оператор
Сертифицираха ICGB като самостоятелен метафоричен оператор

По техническото осъществяване на плана остава завършването на интеграцията и цялостното тестване на SCADA

От ICGB показват, че лицензирането на компанията в Гърция бележи извънредно значим стадий от цялостната регулаторна подготовка на плана IGB и е един от последните регулаторни процеси след сполучливото узаконяване на ICGB като самостоятелен метафоричен оператор.

В началото на юли, след изпълнена съгласувателна процедура с Европейската комисия, беше издадено взаимно решение от националните регулатори на Гърция и България за узаконяване на ICGB. Предстои въвеждането на нов двустепенен управнически модел на ICGB, което е наложително условие по линия на преструктурирането на компанията като самостоятелен метафоричен оператор.

" С тази сполучлива стъпка в регулаторен аспект вършим още една крачка напред към завършването на подготовката за етапа на употреба на газоповода. От техническа позиция най-важно за нас остава гръцката компания реализатор да приключи оптимално бързо интеграцията и тестванията на автоматизираната система за надзор и ръководство - по този начин наречената SCADA система. IGB е планиран като първият напълно автоматизиран газопровод в България и за ефикасната и безвредната му употреба този развой не може да бъде подценен ", обявиха изпълнителните шефове на ICGB Теодора Георгиева и Константинос Караянакос. Те подчертаха, че разчитат на засилена институционална поддръжка за редуциране на периодите по оставащите административни процедури, тъй че интерконекторът да проработи допустимо най-скоро.
 Интерконекторът с Гърция чака бързо акт 16
Интерконекторът с Гърция чака бързо акт 16

98% е приключен, минали са и тестванията, в това число с газ

От компанията означават, че IGB е от основно значение за повишение на сигурността на доставките и за обезпечаване на диверсификация на източниците на природен газ за България и района на Югоизточна Европа. Проектът свързва България с Южния газов кулоар и ще разреши реализирането на сигурни доставки от разнородни източници до редица страни, в това число до Молдова и Украйна.

(Междусистемна газова връзка Гърция-България) се осъществя от смесеното капиталово сдружение " Ай Си Джи Би " АД, записано в България през 2011 година с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e сдружение, записано в Гърция, с акционери гръцката компания DEPA International Projects (50%) и италианската енергийна група Edison S.p.A (50%).
 Петков чака отоплителен сезон с газовата връзка с Гърция
Петков чака отоплителен сезон с газовата връзка с Гърция

До края на юни безусловно цялото строителството на би трябвало да бъде приключено и от двете страни

В сходство с устава си, " Ай Си Джи Би " АД следва да бъде притежател на газопровода IGB, като прави финансиране на реализацията му, разпределение на преносния му потенциал и приемане приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB е планиран за свързване с гръцката национална газопреносна система (DESFA S.A.) и с Трансадриатическия газопровод (TAP AG) в региона на Комотини (Гърция), и с българската газопреносна система (Булгартрансгаз ЕАД) в региона на Стара Загора. Общата дължина на газопровода е 182 км, диаметърът на тръбата - 32 " " - и планов потенциал до 3 млрд.м3/год. в посока Гърция-България. В взаимозависимост от пазарния интерес към потребление на по-голям потенциал и опциите на прилежащите газопреносни системи, потенциалът е планиран да се усили до 5 млрд.м3/год. с в допълнение създаване на компресорна станция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР