Проектите за газови хъбове в Европа растат като гъби след

...
Проектите за газови хъбове в Европа растат като гъби след
Коментари Харесай

НГ: „Турски поток“ неизбежно ще стане български

Проектите за газови хъбове в Европа порастват като гъби след дъжд. Това се споделя в разбор на водещия съветски вестник „ Независимая газета “ /НГ/.

България е подготвена да одобри втората права на „ Турски поток “ и брои дните досега, когато ще се трансформира в един от газовите хъбове на Европа. Страната откри нов сектор от директния газопровод, който е насочен да получава газ от Турция, Азербайджан и Русия. Представителите на Европейската комисия на думи поддържаха София и нейните проекти. Някои от интервюираните от НГ специалисти считат, че Русия не е имала различен вид, с изключение на да прокара втората права на „ Турски поток “ по посока на България.

България откри в петък новата част от своя газопровод за Турция, който ще й разреши да удължи една от правите на „ Турски поток “ до своята граница, оповестяват локалните осведомителни организации, цитирайки българския министър председател Бойко Борисов.

Новата тръба е с дължина 20 км и ще усили потенциала на Трансбалканския газопровод /по който България получава съветски газ от Украйна/ до 15,7 милиарда куб.м. газ годишно от настоящите 14 милиарда, прецизира организация „ Прайм “. Сега тези мощности се възнамерява да бъдат употребявани в реверсен режим.

Премиерът Бойко Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова на откриването.
Премиерът Бойко Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова на откриването. / БГНЕС
“Днес ние изградихме водопровод, който ще разреши да се употребяват реверсните потоци, с цел да получаваме газ от Турция, Азербайджан и Русия “, съобщи Борисов, представен от турското издание „ Хюриет Дейли Нюз “.

След неуспеха с „ Южен поток “ България кроеше проекти за основаването на газов хъб край Варна и „ в този момент в Брюксел ясно дават да се разбере, че имат интерес от основаването на подобен хъб и надлежно в построяването на втора права на „ Турски поток “ до територията на България “, оповестява „ Дойче Веле “.

„ Европейската комисия изцяло поддържа устрема на България да сплоти доставките на газ “, съобщи в изявление за Дъждовни води заместник-председателят на Европейска комисия Марош Шефчович. Това ще спомага за диверсифицирането на доставките.

Любопитното е, че на фона на експортните планове на Русия от ден на ден страни декларират своите упоритости да станат газови хъбове. Преди всичко става дума за Турция, която към този момент употребява „ Турски поток “ като инструмент за изнудване на Русия. Турските управляващи започнаха игра с няколко страни-износителки едновременно. По-конкретно, турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи по-рано големия интерес от строителството на Трансанадолския газопровод ТАНАП, който би трябвало да свърже Азербайджан, Грузия, Турция и Южна Европа. Освен това в Турция поставят „ огромни старания, с цел да може туркменският газ да стане също част от този план “. След тях Ердоган загатна и за Русия с „ Турски поток “.

В контраст на към този момент съществуващите и строящи се съветски газопроводи в Европа Франция, Испания и Португалия показаха предпочитание да обезпечат диверсификация на енергийните доставки за сметка на втечнения газ, в това число и от Съединени американски щати. Така че плановете за газови хъбове „ никнат “ в Европа като гъби след дъжд.

Премиерът Борисов, президентът Владимир Путин и енергийният министър Александър Новак.
Премиерът Борисов, президентът Владимир Путин и енергийният министър Александър Новак. / БГНЕС
Връщайки се към вероятността за втора права на „ Турски поток “, ще напомним, че българският поврат в действителност се е обсъждал, само че дефинитивни публични решения за момента не са оповестени.

„ Русия се нуждае от гаранции, с цел да вземе решение за построяването точно през България на втората „ директна “ права от „ Турски поток “ за Европа “, съобщи през май съветският министър на енергетиката Александър Новак. „ Газпром “ разисква разновидности за маршрут на втората права през България и Сърбия или през Гърция и Италия. „ По принцип Русия не се отхвърля от съдействие, подготвени сме да обсъдим всички тези разновидности. За нас е значимо всички огромни бъдещи инфраструктурни планове, които са вероятни, да бъдат обезпечени от позиция на купувачите на природния газ, да дават отговор на условията на европейското законодателство, да имат гаранции от българското държавно управление и от Европейска комисия “, посочи Новак. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР