Проектите за бюджет на здравната каса и на Държавното обществено

...
Проектите за бюджет на здравната каса и на Държавното обществено
Коментари Харесай

Тристранката не одобрява единодушно проекта на бюджет на правителството 

Проектите за бюджет на здравната каса и на Държавното публично обезпечаване не можаха да обединят към себе си представителите на бизнес, синдикати и държавно управление. Днес се организира съвещание на така наречен Тристранен съвет за съдействие, на което текстовете бяха прегледани преди да бъдат подадени в Народното събрание за тяхното дефинитивно разглеждане и приемане. 

Големият проблем - предстоящо - се оказа бюджетът на публичното обезпечаване. Предложението е от 1 юли да се осъвременят с 12% по швейцарското предписание всички пенсии, както и от 1 юни да се усили на 780 лева минималната осигуровка за самоосигуряващи се земеделци и тютюнопроизводители. Останалите параметри са без смяна. Така бюджета на публичното обезпечаване ще е с разноски от 21,8 милиарда лв., като от осигуровки ще се съберат малко над малко над 11 милиарда, а дупката от над 10 милиарда и 200 милиона ще се покрие от държавния бюджет. Числата демонстрират, че пенсиите ще набъбнат с 23% на годишна база. Само новото осъвременяване от юли ще вдигне разхода с съвсем милиард и половина. 

Именно против това възразява и бизнесът. Представителите на АИКБ и БСК обясниха, че не одобряват този бюджет, тъй като пенсиите изпреварват инфлацията - нещо, което не може да се каже за заплатите в частни бранш. При това в година, в която е явно, че разноските би трябвало да се понижават, а не да се усилват. 

Затова и работодателите имат свое предложение: 

" Първият вид е през 2023 година да не се изплаща плануваното осъвременяване на пенсиите, за което са планувани 1,1 милиард. Втори вид е да се изплати отчасти плануваното осъвременяване на пенсиите в размер на 6% от 1 октомври. И това осъвременяване да се извърши само за пенсиите за застрахователен стаж и възраст, които са до размера на плануванаъа за 2023 година междинна пенсия ", изясни концепцията членът на БСК Станислав Попдончев. 

И още веднъж предстоящо - срещу са и двата огромни синдиката. При това - изрично. 

" По никакъв метод не бихме подкрепили такива ограничения, такива изказвания. Да не приказваме, че някои анализатори чух един даде предложение да облекчим държавния бюджет като понижим пенсиите. Този желая да го срещне някоя група пенсионери в някоя градинка...при всичките неточности, които са позволени по отношение на направените нараствания ", разгласи Ася Гонева. 

КНСБ и КТ " Подкрепа " обаче също са генерално против сметките на служебното държавно управление за бюджета на държавното публично обезпечаване. Поставят условия за поддръжка да се усили най-малко на 20 лева минималното на ден обезщетение за безработица и да се усили оптималният застрахователен приход най-малко на 5400 лева Бюджетът на здравната каса също получава спорни оценки за новините. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР