Проектирането, поръчката и изработването на съответното оборудване, строителство на инсталации,

...
Проектирането, поръчката и изработването на съответното оборудване, строителство на инсталации,
Коментари Харесай

Лукойл плаши: Трябват 3-4 години за отказ от руския петрол

Проектирането, поръчката и изработването на съответното съоръжение, строителство на съоръжения, които да преработват единствено тежки и високосернисти типове недопечен нефт от Близкия изток, изискват доста софтуерно време – от порядъка на 3-4 години.

Подобна огромна работа и вложения са оправдани единствено при изискване, че имаме дълготрайно обезпечени и постоянни доставки на съответните сортове нефт. Това предизвестиха от " Лукойл Нефтохим " пред Actualno.com.

Съгласно отговорите на няколко въпроса рафинерията е проектирана да преработва недопечен нефт със приблизително наличие на сяра и междинна компактност от вида на съветския вид " Уралс ". Оптималната успеваемост на преработката се реализира при състав на нефтената суровина, в който доминира " Уралс " в примес с други сортове.

Факторите, обуславящи това, са сериозните индикатори на качеството на нефта: дестилационно систематизиране на фракциите (дестилационна крива), компактност, вискозитет на суровия нефт, наличие на сяра, наличие на органични киселини, метали и други От " Лукойл Нефтохим " са безапелационни, че най-важно за една рафинерия е обезпечаването на недопечен нефт с непрекъснато качество и обезпечена равномерност на доставките.

Замяната на главния вид недопечен нефт, който преработва рафинерията в Бургас ( " Уралс " ), и за който е проектирана, с други сортове (със мощно друго качество) може да докара до съществени разтърсвания: непланови прекъсвания, ускорено корозионно изхабяване на оборудването, отравяне на катализаторните системи, гърмеж, пожар, произшествия с вероятни екологични последици.

Нов недопечен нефт – от кое място и на каква цена?

Изрично от бургаската рафинерия дават отговор и, че за първото тримесечие на 2022 година 63% от модифицирания недопечен нефт е с съветски генезис. Остатъкът модифициран недопечен нефт до 100% са главно близкоизточни сортове петрол.

В момента се преработва 100% " Уралс ", тъй като на нашия пазар предлагането на различни сортове недопечен нефт е мощно лимитирано. Това е обвързвано с нарасналото търсене на различните сортове, обусловено от опцията за ембарго върху съветския нефт от Европейски Съюз, както и с естествената географска изолация на българското черноморско крайбрежие от главните енергийни артерии на Световния океан.

На въпрос на Actualno.com дали са водени диалози с страната за другите възможности на съветския нефт, за това какъв брой ще коства всеки вероятен вид и какъв брой въобще са разновидностите, отговорът гласи, че рафинерията „ поддържа дейна оперативна връзка с способените държавни институции, включително посредством представителя на страната в Надзорния съвет на " Лукойл Нефтохим Бургас " АД. Всички сме заинтригувани да намерим най-хубавата и най-много постоянна и сигурна скица на работа, включително с различни сортове петрол ".

От " Лукойл " прецизираха, че не могат да приказват за цени – както на последна суровина т.е. подготвени горива, по този начин и като стойност на застраховки на танкери (те също се калкулират в цената) или какво би станало при рухване на данък и биокомпонента, тъй като по този метод биха нарушили пазарните правила.

Съответно, компанията няма по какъв начин и обществено да показа свои прогнози за придвижването на пазарите както на недопечен нефт, по този начин и на горива.

Какво би трябвало да се промени в рафинерията при доста друг от " Уралс " вид?

1. Промяна на схемата и апаратното оформяне на възел за подготовка на суровина (обезсоляване и обезводняване);

2. Промяна на металургичното осъществяване на главното софтуерно съоръжение (колони, топлообменници, софтуерни пещи и др.);

3. Промяна на логиката и сериозните параметри в цялостната система за ръководство и противоаварийна отбрана на софтуерните процеси; 4. Изграждане на спомагателен потенциал за добиване на сярата, т.е. нови серо-очистващи съоръжения и нови каталитични системи, посредством което да се обезпечат качеството на горивата и спазването на екологичните правила.

Петролно ембарго – да или не?

И министър председателят Кирил Петков, и вицепремиерът Асен Василев към този момент решително приказват, че България ще бъде изключена от бъдещо ембарго върху съветския недопечен нефт от страна на Европейски Съюз.

Досега за ембаргото се приказва в смисъл на отвод от съветски недопечен нефт и съветски петролни артикули до края на 2022 година, като за прекъсването на съветския недопечен нефт ще се даде гратисен интервал от 6 месеца след оповестяване на ембаргото. Днес, 16 май, следва Съвет на външните министри на страните-членки на Европейски Съюз, който ще се организира в Брюксел. Очаква се на него да има по-голяма изясненост дали и по кое време ще бъде въведено петролно ембарго от Съза против Русия.

Макар като дял от съответното ползване (газово и петролно) съветският газ да е два пъти повече от съветския недопечен нефт и петролни артикули, по оценка на Европейска комисия за 2021 година Европейски Съюз е платил 70 милиарда евро за съветски нефт по отношение на 16 милиарда евро за съветски газ, а висшият представител на Съюза по външната политика Жозеп Борел съобщи на 6 април, че към тази дата Европейски Съюз е отделил 1 милиарда евро помощ за Украйна и е купил съветски енергийни първични материали и артикули за 35 милиарда евро - жестоко по към 1 милиарда евро дневно!
ТЕМА преди 46 минути 501 преди 1 час 486 преди 1 час 2336
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР