Проектът за зони в Пловдив с ниски емисии от трафика

...
Проектът за зони в Пловдив с ниски емисии от трафика
Коментари Харесай

В Пловдив забраняват движението на стари автомобили в определени дни

Проектът за зони в Пловдив с ниски излъчвания от трафика е в напреднала фаза на създаване. Очаква се всеки миг в общината да бъде импортиран отчет от експерти, който ще обрисува въпросните зони. Предвижда се най-общо казано да има дребен вътрешен кръг и огромен кръг.

Вътрешният ще обгръща централната градска част и съответствува със зоните за платено паркиране, а огромният ще обгръща целия град. Това заяви пред публицисти заместник-кметът по превоз, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Определянето на зони с ниски излъчвания е комплициран развой, който занапред навлиза и в огромните европейски градове, разяснява Чонов. Зоните ще бъдат приспособени към българското законодателство, само че, с цел да има надзор, ще се предложи на Общинския съвет да гласоподава нова разпоредба.

Идеята на община Пловдив беше на колите да се лепят стикери с екологичния клас на колите, а специфична система за надзор да разчита вградения чип. На нарушителите ще се постановат санкции, а средствата от санкциите ще влизат в общинския бюджет.

Сегашното държавно управление обаче отхвърлило предлагането за лепене на стикери и споделило, че камерите на Пътна полиция ще разчитат по регистрационните номера коя кола какъв клас е и ще глобяват. При тази обстановка обаче отново се влиза в колизия, защото парите няма да влизат в общинския бюджет, а в републиканския, изясни Чонов. 

Другата локална концепция след очертаването на зоните с ниски излъчвания е кметът да издава заповед, с която да не разрешава придвижването на коли с невисок екологичен клас в дните с високо замърсяване през зимните месеци декември - февруари. Най-замърсяващите коли са клас евро 1 и напъните на община Пловдив са ориентирани към тяхното ограничение. Живущите в зоната ще употребяват преференция и няма да бъдат глобени, без значение от класа на автомобила, който имат, дава обещание зам.-кметът.

Пловдив може да получи 6 милиона лв. за създаване на системи за надзор и електронни фишове, само че процесът е в интервал на изчакване.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР